20 Eylül 2024 Cuma

Strasbourg'da 'Öcalan'a özgürlük' eylemine saldırı

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için "Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür" şiarıyla düzenlenen merkezi eylem için Fransa'nın Strasbourg kentinde bir araya gelen kitleye polis saldırdı.
KCDK-E ve TJK-E'nin çağrısıyla Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda ve İsviçre gibi ülkelerden gelen bini aşkın kişi PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için "Öcalan'ın özgürlüğü özgürlüğümüzdür" sloganı ile Fransa'nın Strasbourg kentinde toplandı.
 
Avrupa Konseyi (AK) önünde startı verilecek eylemler dizisinin başlangıcı olacak merkezi miting için gelen kitle, sabahın erken saatlerinden itibaren alanda toplanmaya başladı. Alanda toplanan bini aşkın kişi farklı dillerde "Öcalan'a özgürlük" sloganını atarken, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye saldırılarını da kınadı.
 
AK'nin yanı sıra Abdullah Öcalan'ı İmralı'da ziyarete yetkili tek kurum olan İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) de sorumluluğuna dikkat çekilen eylemlerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) geçtiğimiz ay aldığı karar kınandı.
 
"Öcalan'a Özgürlük Nöbeti" eyleminin 6,5 yıldır sürdüğü alanın yanı başındaki Avenue de la Robertsau'daki eylem kapsamında basın açıklaması yapıldı. AK, Avrupa Parlamentosu (AP) ve Alman Federal Meclisi üyesi parlamenterlerin de katıldığı eylemde ilk olarak KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç söz aldı. Eyleme katılan kurumlar ile Kürdistanlılar ve Avrupalı Kürt dostlarını selamlayan Koç, Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürtlerin ve halkların özgürlüğünden bağımsız düşünülemeyeceğini vurguladı. Abdullah Öcalan'ın Ortadoğu için özgürlük ve barış projesine dikkat çeken Koç, halklar için umut olan Abdullah Öcalan'ın paradigmasına karşı Türkiye'nin komployu ve tecridi ağırlaştırdığının altını çizdi.
 
'EYLEMLERE TÜM HALKIMIZ KATILMALI'
 
Koç, Mezopotamya ve Ortadoğu halklarının Abdullah Öcalan'ı sahiplendiklerine vurgu yaptı. Kürtler ve diğer halkların Abdullah Öcalan'a özgürlük talebinde muhataplarının AK ve CPT başta olmak üzere Avrupa kurumları ve devletleri olduğunu söyleyen Koç, sorumluluk çağrısı yaptı.
 
KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da tecridin artık kabul edilemeyecek düzeye geldiğini dile getirdi. Göksungur, Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi kırmak için bir dizi eylem kararı aldıklarını söyledi. AK önündeki eylemlere tüm halkların katılım göstermesini isteyen Göksungur, tecridi kıracaklarını vurguladı.
 
KONGRA-GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal da CPT'nin görev tanımına rağmen Abdullah Öcalan'a yönelik işkenceye karşı "kör, sağır ve dilsiz" olduğunu söyledi.
 
FRANSIZ POLİSİNDEN EYLEME SALDIRI
 
Açıklama sonrası yürüyüşe geçen kitleye polis saldırdı. Yoğun biber gazı ile saldıran Fransız polisine karşı toplanan binler alanı terketmedi.
 
Kitleye saldırı yapıldığı sırada Tevgera Ciwanên Şoreşgerî üyeleri ise AP binasında sivil itaatsizlik eylemi gerçekleştirdi. Avrupa Konseyi'nin önünden Avenue de la Robertsau'ya geçen kitle, sloganlarla polisin saldırısını protesto ediyor.
 
Öte yandan KCDK-E, Kürtleri ve dostlarını Strasbourg'a çağırdı.