22 Eylül 2024 Pazar

SSB, Rusya'dan S-400 alımına ilişkin iddiaları reddetti

Rusya Türkiye'yle S-400'lerin satın alımı için bir anlaşma imzalandığını öne sürerken, Türkiye iddiaları reddetti.

Rusya Askeri İşbirliği Daire Başkanı Dimitri Şugayev, Rus yapımı hava savunma sistemi S-400'lere ilişkin ikinci bir partinin daha Türkiye'ye gönderilmesi için Türkiye ve Rusya arasında bir anlaşma imzalandığını açıkladı. 

Rus devlet haber ajansı TASS'ın haberine göre Şugayev, Army 2022 uluslararası forumunda yaptığı açıklamalarda, karşılıklı bir anlaşmanın imzalandığı ve anlaşmadaki birçok maddenin yanı sıra S-400'lerin bazı parçalarının da Türkiye'de üretileceğini belirtti.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB), yapılan açıklamayı yalanladı. Rusya'yla 2017'de S-400'lerin satın alımına ilişkin imzalanan açıklamanın halihazırda iki aşamalı olduğu öne sürülen açıklamada, ikinci partinin Türkiye'ye gönderilmesi için müzakerelerin devam ettiği ifade edildi. Açıklamada, bu sürecin devam ettiği ve yeni bir anlaşma olmadığı savunuldu.

Türkiye'nin 2017 yılında Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alması Amerika Birleşik Devletleri'nden büyük tepki çekmiş, ABD bu nedenle Türkiye'ye çeşitli yaptırımlar uygulamıştı. Türkiye'ye ilk S-400 teslimatının 2019'da yapılması sonrası ABD Türkiye'yi F-35 savaş uçaklarına ilişkin tedarik ve üretim planından çıkarmıştı.