22 Eylül 2024 Pazar

Sri Lanka halkı Başbakan Wickremesinghe'nin evini işgal etti

Sri Lanka'da ekonomik krize karşı ayaklanan halk, Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın ülkeden kaçması sonrası geçici Devlet Başkanı olan Ranil Wickremesinghe'nin evini de işgal etti. Sri Lanka halkı, Wickremesinghe'nin derhal istifasını isteyerek direnmeye devam edeceklerini haykırdı.

Sri Lanka'da süregelen halk ayaklanması sonucu Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa ülkeden kaçmak zorunda kalırken, Rajapaksa'nın evini işgal eden halk, derhal istifa etmesini isteyerek Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin evine yürüdü. Sri Lanka halkı, polis ve asker tarafından biber gazı, tazyikli su ve mermilerle saldırıya uğrarken, saldırıya direnen halk Wickremesinghe'nin evini de işgal etmeyi başardı. Wickremesinghe'nin geçici Devlet Başkanı olarak göreve gelmesine itiraz eden Sri Lanka halkı, egemenleri koltuklarından indirinceye kadar direnmeye devam edeceklerini yineledi.

Öte yandan Rajapaksa'nın ülkeden kaçmasıyla geçici Devlet Başkanı haline gelen Wickremesinghe, meclisteki bütün partilerin koalisyon hükümetinde uzlaşması şartıyla istifa edeceğini bildirdi ve ülkede olağanüstü hal ilan etti. Olağanüstü halle birlikte ülke çapında sokağa çıkma yasağı da ilan eden Wickremesinghe, askerlere "düzeni sağlamak için ne gerekiyorsa yapın" talimatı verdi.

OHAL ve sokağa çıkma yasaklarına karşı gelen halk, başkent Colombo başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında sokaklara dökülmeyi sürdürüyor. Maldivler'e gitttiği açıklanan Gotabaya Rajapaksa'nın ise Singapur'a geçerek siyasi sığınmacı başvurusu yapmayı planlandığı ve Singapur'a iniş yaptıktan sonra resmi istifasını vereceği öğrenildi.