20 Eylül 2024 Cuma

Sputnik Kurdi kapattırıldı

Sputnik Kurdi servinin kapatılmasında Türkiye'nin belirgin bir rolü oldu. Kapatılan servisin şefi Vehbi Güngör, "Bir el devreye girerek Kürtçe'yi kapattı" dedi.
32 dilde yayın yapan Moskova merkezli Sputnik, 29 Haziran tarihinde Kürtçe yayın portalını kapattı. 40 milyondan fazla insanın konuştuğu Kürtçenin Sputnik tarafından kapatılması tepkilere neden oldu.
 
MA'da yer alan habere göre Sputnik Kurdi kaynaklarında alınan bilgilerde Kürtçe portalın kapatılmasında Türkiye'nin belirgin bir rolü olduğu belirtildi. Sputnik'in yaptığı Kürtçe yayının kesilmesi için talepte bulunan Türkiye'nin bu isteğini Rusya yerine getirdi.
 
Sputnik Kurdi'nin Türkiye'deki büro şefi Vehbi Güngör, "14 Haziran tarihinde bizi çağırdılar ve Kürtçe servisin 29 Haziran'da kapatılacağını bildirdiler.  Kürtçe portalın tıklanmasındaki düşüklüğü gerekçe gösterdiler ama gerçek gerekçenin bu olmadığını biliyoruz" dedi.
 
Güngör konuşmasını şöyle devam etti: "Rusya'daki yetkililer nezdinde girişimlerde bulunduk. Hatta bize Kremlin'in de bu karardan haberdar olmadığı bildirildi. Ama bir el devreye girerek Kürtçeyi kapattı. Bize herhangi bir gerekçe sunmamış olsalar da, biz politik bazı nedenlerden dolayı Kürtçe servisin kapatıldığını düşünüyoruz." 
 
Sputnik Kürtçe servisinin kapatılması ile birlikte 8 Kürt Gazeteci de işsiz kaldı. Yine, Google aramaları üzerinden Sputnik Kurdi portalı tıklandığında, okuyucu doğrudan Sputnik Türkçeye yönlendiriliyor.