20 Eylül 2024 Cuma

Sputnik grevinde 100'üncü gün: Birlikte güçlüyüz

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan ve 100 gündür grevi sürdüren Sputnik çalışanı basın emekçileri, "Medya sektöründe orman kanunlarını değiştireceğimizi, sendikalı, güvenceli bir çalışmalı ortamını tesis edene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi hem meslektaşlarımıza hem de medya patronlarına ilan ediyoruz" dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Sputnik Türkiye Bürosu arasında toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşmaya varılmaması ve sendikalı basın emekçilerinin işten atılması üzerine TGS öncülüğünde greve başlayan gazeteciler, eylemlerinin 100'ünci gününde Şişli'de bulunan Süzer Plaza önünde basın açıklaması yaptı.

"Sputnik'te grev var" pankartının açıldığı açıklamaya, Emek Partisi (EMEP) İstanbul milletvekili İskender Bayhan ve çok sayıda kişi destek verdi. "İşten atılanlar geri alınsın", "Birlikte güçlüyüz" ve "Hakkımızı istiyoruz" dövizlerinin taşındığı açıklamada, sık sık "Grevse grev işte buradayız", "Direne direne kazanacağız" ve "Yaşasın sınıf dayanışmamız" sloganları atıldı.

'SPUTNİK İŞVERENİ SÜRECİ KİTLEDİ' 
Açıklamayı okuyan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, bir yıl önce başladıkları sendika mücadelesinde üyelerinin sendikalı, toplu iş sözleşmeli ve güvenceli çalışabilmesi için ellerinden gelen tüm çabayı sarf ettiklerini söyledi. Ancak Sputnik patronlarının TİS sürecinde teklif vermeyerek süreci kitlediğini kaydeden Durmuş "Prosedür gereği yasal süreler içerisinde 24 Temmuz'da grev kararımızı ilan ettik, işverenden çözüm için bir teklif beklerken 7 Ağustos'ta sendika temsilcisi de dahil 24 üyemiz işten atıldı" dedi.

'100 GÜNDÜR ÜYELERİMİZİN DİRENCİNİ TÜM DÜNYA GÖRDÜ'
17 Ağustos'ta grevi başlattıklarını ve 100 gündür grevde olduklarını kaydeden Durmuş, bu süreçte hem kendilerine destek olanları, hem de sendikalarına dönük karalama kampanyalarını ve grev kırıcıları gördüklerini söyledi.

"100 gündür Sputnik işverenin hukuksuzluklarına, uzlaşmaz tavrına rağmen ilk günkü gibi kararlı, inançlı üyelerimizin direncini tüm dünya gördü" diyen Durmuş, türlü oyunlarla bu direncin kırılmaya çalışıldığını ama başarılı olunamadığını vurguladı.

'SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİSİ İŞE İADE EDİLDİ'
"Önce grevimizin yasal olmadığını iddia ederek kaldırılmasını talep ettiler; 3 gün önce yapılan duruşmada mahkeme grevimizin yasal, üyelerimizin de yasal grevci olduğuna karar verdi. İçerideki grev kırıcılar aracılığıyla özellikle gazeteciler içerisinde sendikamızın yanlış bir strateji yürüttüğünün, bu duruma sendikanın neden olduğunun propagandasını yaptırdılar" diyen Durmuş, dün İstanbul 4. İş Mahkemesi'nin ilk duruşmada sendika işyeri temsilcileri Nejdet Eksilmez hakkında işe iade kararı verdiğini aktardı.

"Hukuksuzluk o kadar açık ki, mahkeme heyeti ilk duruşmada karar verdi. Diğer üyelerimiz için de bu kararın en kısa sürede çıkacağına hiç şüphemiz yok" diyen Durmuş, grev sürecinde RTÜK, Adalet Bakanlığı, İletişim Başkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sessiz kaldığını söyledi.

'TÜM YAŞANANLARA RAĞMEN BURADAYIZ'
Durmuş, şöyle devam etti: "Tüm bu yaşananlara rağmen hâlâ buradayız. Çünkü haklı olduğumuzu biliyoruz. Hakkımız olanı alana kadar da bu mücadeleyi bırakmayacağımızı tüm Sputnik işverenine duyuruyoruz. Medya sektöründe orman kanunlarını değiştireceğimizi, sendikalı, güvenceli bir çalışmalı ortamını tesis edene kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi hem meslektaşlarımıza hem de medya patronlarına ilan ediyoruz. Değiştireceğiz çünkü birlikteyiz. Birlikte güçlüyüz."