2 Ekim 2024 Çarşamba

Sosyalistlerin tutuklanmasına tepki: ESP sokaklarda olmaya devam edecek

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve SKM MYK üyesi Çiçek Otlu'nun da aralarında bulunduğu 17 sosyaliste yönelik tutuklama saldırısına ilişkin Ankara'da yapılan basın toplantısında, "Daha çok örgütlenerek, daha çok mücadele ederek ve birbirimizin dilini daha çok anlayarak karşılık vermeliyiz. Hızımızı kesmiyoruz" mesajı verildi.

HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu ve SKM MYK üyesi Çiçek Otlu'nun da aralarında olduğu 17 sosyalistin tutuklanmasına ilişkin HDP Çankaya İlçe binasında basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya HDK Ankara İl Eş Sözcüsü Emek Aytaç, HDP İl Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, ESP PM üyesi Gökçe Otlu ve TİP İl Başkanı Tuncay Çelen ile Partizan, ÇHD, Karala, Aka-Der temsilcileri katıldı.

Açıklamayı okuyan HDK Ankara İl Eş Sözcüsü Emek Aytaç, gözaltına alınanların 24 saat avukat yasağına maruz bırakıldığına dikkat çekerek, "Avukatların girmesi yasaklanarak alınan emniyet ifadelerinden sonra savcının ifade bile almadan tutuklama talebiyle iki ayrı mahkemeye yönlendirerek hızlandırdığı ve tabii ki gizlilik kararıyla yürütülen soruşturmada yöneltilen suçlamalar bir itirafçı tanığın -görgüsüne değil- yorum ve düşüncelerine dayandırılıyor" diye konuştu.

'HIZIMIZI KESMİYORUZ'
Kararın soruşturma sonucunda değil, siyasi karara göre alındığının altını çizen Aytaç, "Zorbalığa karşı demokrasi mücadelesinin, yalnızlaştırılmaya karşı toplumsal örgütlenmenin suç gibi gösterilmesiyle adeta siyasal rejimin günlük yaşamdaki görünümüne dönüşen cinsiyetçi şiddet ve saldırılara, ırkçı nefret eylemlerine, iş cinayetlerine, kent ve doğa kıyımına cezasızlık garantisi verilmesi birbirini tamamlıyor. Sömürgeci saldırganlığın her krizini ölçek büyüterek ertelemeye çalıştığı, yayılmacı savaşların bir haklılık senaryosu bile üretmeye gerek görmeden yüceltildiği günlerde, tutuklanan arkadaşlarımızın Rojava'yı savunurken ölen devrimcilerin cenazelerine katılmaları nedeniyle de suçlanmaları şaşırtıcı gelmiyor. Rojava ve Başur'daki, Irak'taki, Suriye'deki, Libya'daki yayılmacı/ilhakçı savaşın içerideki yüzü emekçilere, kadınlara, LGBTİ+'lara, Kürtlere, Alevilere açılan savaştır. Saldırılar halklarımızı ve emek, barış, demokrasi güçlerini birbirinden uzaklaştırmayı ve sessizleştirmeyi amaçlıyorsa, daha çok örgütlenerek, daha çok mücadele ederek ve birbirimizin dilini daha çok anlayarak karşılık vermeliyiz. Hızımızı kesmiyoruz" diye konuştu.

Yapılan saldırının mücadele azmini yükselteceğini kaydeden Aytaç, bu topraklarda barış ve demokrasi için birleşik mücadelenin önemine vurgu yaptı. Savaş, baskı tutuklamalara karşı ise Aytaç, devrimci ve demokratik güçlerle beraber mücadeleyi yükseltme çağrısı yaptı.

'ZULME KARŞI DA BİZ HER YERDEYİZ'
Ardından söz alan HDP İl Eş Başkanı Pakize Sinemillioğlu, ülkede yüzyıllardır barış istemenin suç olduğunu ifade etti ve "Nereden bakarsak bakalım zulüm altındayız, zulme karşı da biz her yerdeyiz" dedi.

'HESAP SORMA YAKINDIR'
12 Eylül'den beter günler yaşandığını söyleyen TİP Ankara İl Başkanı Tuncay Çelen, "Nasıl 12 Eylül'den hesap sorulduysa, bugünde bunları yapanlardan hesap sorma yakındır" diye belirtti.

ESP PM üyesi Gökçe Otlu da sosyalistlerin savcının ifade almadan tutuklamaya sevk ettiğine dikkat çekerek, "Bunun izahı siyasi karar alındığıdır. Bu kadar Türkiye'de hukukun olmadığını bir kez daha gösterdi. Birleşik mücadele hattının büyütülmesidir kararlıyız ve ESP sokaklar da olmaya devam edecek" dedi.