24 Kasım 2024 Pazar

Sosyalist Kadın'ın Bahar 2023 sayısı çıktı

Sosyalist Kadın'ın Bahar 2023 dönemine ait 4. sayısı çıktı. "Kadının köleliğinin adresi: Aile" dosya konusu kapsamında, "21. Yüzyılda Aile Çözülüyor Mu?", "Kemalist Cumhuriyette Ailenin Yapısı", "Sovyetler Birliği'nde Ailenin İncelenmesi", "Mollalar Yıkılın Karşımızdan Jin, Jîyan, Azadî" yazılarına yer verilen dergide, "Küba'da İki Kadın" başlıklı yazı da yer alıyor.

Sosyalist Kadın dergisinin yeni sayısı çıktı. 2023 seçimlerine sayılı günler kalan çıkan Sosyalist Kadın dergisinin Bahar 2023 dönemine ait 4. sayısında, iki burjuva blok olan Cumhur ve Millet ittifakının, kadını aileden ibaret gören kölelik beyannamelerine dikkat çekildi. Erkek egemen kapitalist rejimin kadın cinsinin köleliğinde uzlaştığına işaret eden Sosyalist Kadın dergisi, kadın özgürlük mücadelesi öznelerinin, cins özgürlüğünü ve gerçek eşitliği savunmayan hiçbir partiye oy vermeyeceğini açıkladığını hatırlattı.

Erkek sermaye düzeninin kadınları eve, aile kurumuna hapsettiği, ev kölesi haline getirdiği bir dönemde, "kutsal aile" ile ne amaçlandığı sorusuna yanıt arayan Sosyalist Kadın dergisinin bu sayısının dosya konusu "Kadının köleliğinin adresi: Aile" olarak belirlendi.

Dosya konusu kapsamında Bahar Özmez; "21. Yüzyılda Aile Çözülüyor mu?" başlıklı yazısında "aile çözülüyor mu" tartışmaları ışığında değişen aile yapısını inceliyor. Bahar Özmez yazısında, kadını köleleştiren, adının olmadığı, şiddet gördüğü, tecavüze uğradığı, kesin bir itaatin dayatıldığı, geleneksel ilişkilerin üretildiği bir otorite alanı olan aile yapısını, erkek egemen kültürün öğretildiği, ezen/ezilen ilişkisinin her gün üretildiği kölelik kurumunun sermaye ile ilişkisi içerisinde ele alıyor.

Umut Erbay ise; "Kemalist Cumhuriyette Ailenin Yapısı" başlıklı yazısında, kemalist cumhuriyetin kadın ve erkeklere tam hak eşitliği sağladığı iddialarına yanıt veriyor.

Dosya konusu kapsamında Ebru Yiğit'in "Sovyetler Birliği'nde Ailenin İncelenmesi" başlıklı yazıya yer verilirken, Fethiye Ok'un "Demokratik Konfederal Sistemin Kadın Kurtuluş Programının Eleştirisi" başlıklı yazısında, Kürt kadın hareketinin özgür eş yaşam ideolojisine, ilkelerine, kazanımlarına, aileye, LGBTİ+ hareketine bakış açısı, kadın devrimi programı kapsamında inceleniyor.

İran/Rojhilat'ta 6 ayı aşkın bir süredir devam eden, "Jin, jîyan, azadî" sloganını kadınların rehberi yaptığı halk ayaklanmasına ilişkin Serpil Arslan'ın "Mollalar Yıkılın Karşımızdan Jin, Jîyan, Azadî" başlıklı yazısında, faşist molla rejiminde İranlı kadınların durumu, mücadele tarihleri ve kadın isyanının nasıl toplumsal bir harekete dönüştüğü ele alınıyor.

Sosyalist Kadın dergisinin son yazısı Küba'da cins ayrımsız, özgürlükçü ve eşitlikçi bir yaşamın nasıl kurulduğu, ilk gerilla kadınların mücadelesi, kadın örgütünün kuruluşunu anlatan Küba devriminin kadın yüzü kitabının yazarı Hatice Eroğlu Akdoğan'ın kaleminden yazdığı "Küba'da İki Kadın" başlığını taşıyor.