20 Eylül 2024 Cuma

Sosyalist erkeklerden 'erkeklik ile yüzleşme atölyesi'

Aveg-Kon üyesi erkeklere yönelik Köln ve Paris'te "erkeklikle yüzleşme" atölyeleri düzenlendi. Bu atölyelerde kadına yönelik erkek şiddeti konusunda kendi pratiklerini sorgulayan sosyalist erkekler, kadın özgürlük mücadelesinin kendilerine yüklediği görev ve sorumluluklara ilişkin tartışma yürüttü.

Almanya ve Paris'te bir araya gelen sosyalist erkekler, kadına yönelik erkek şiddetine karşı erkekliklerini sorguladı. Bir  dizi eğitimler ve atölyeler düzenleyen sosyalist erkekler, erkek egemenliğiyle mücadelede nasıl bir yüzleşme pratiği uygulayacaklarını da tartıştı.

KÖLN'DE ERKEKLİK ATÖLYESİ
Almanya'nın Köln kentinde "kadına yönelik şiddet ve erkek egemenliği ile mücadelede devrimci erkeklere düşen görevler" başlıklarıyla eğitim atölyesi düzenlendi. Atölyede, "erkeği şiddetten uzaklaştıran bilinç ve farkındalık nasıl oluşturulabilinir", "kadın cinayetleri nasıl durdurulur", "devrimci erkeklere bu konuda düşen görev ve sorumluluklar neler" soruları üzerinde duruldu.

Erkek egemen kapitalist sistemde kadına yönelik her türlü şiddeti durdurmak için nasıl bir mücadelenin yürütülmesi gerektiği tartışılan atölyede, kadına yönelik şiddete ilişkin veriler paylaşıldı. Sosyalist erkekler verilerin çarpıcılığı karşısında kendi farkındalıklarının zayıf olduğu öz eleştirisinde bulundu.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE PRATİĞİ SORGULANDI
İkinci başlıkta ise "kadına yönelik şiddet yaşandığı durumlarda pratiğiniz nedir" sorusu yöneltildi. "Kadın örgütüne bildirdiniz mi", "Cinsel suçlarla mücadele yönetmeliğine göre soruşturma sürecinin başlamasını sağladınız mı", "Psikolojik şiddet, bastırıcı tartışan, beden, el, kol hareketleri ile hareket eden, bağırarak konuşanlara bunun bir şiddet olduğunu söyleyerek ideolojik mücadele veya ceza almasını sağlayacak süreçlere başvurdunuz mu" gibi sorulara olumlu pratik örneklerle yanıtlar verilse de, bunların çok yetersiz olduğu, devrimci erkeklerin cinsel suçlara karşı mücadelede daha net ve daha yaygın bir duruş içinde olması gerektiğine dikkat çekilen tartışmalar yürütüldü.

ERKEKLİKLE YÜZLEŞMENİN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI
Üçüncü başlıkta ise erkek egemenliğinin tarihsel gelişimine ilişkin bir aktarım yapılırken, dördüncü başlıkta kadın özgürlük mücadelesinin erkek devrimcilere de görev ve sorumluluklar yüklediği vurgulandı. 25 Kasım'da gerçekleşecek eylem ve etkinliklere kadınların katılmasının, örgütlenmesinin aynı zamanda sosyalist erkeklerin de politik çalışma sorumluluğu olduğu vurgulandı. Yalnızca 25 Kasım ve 8 Mart'larda değil, sosyalist erkeklerin, kendi görev ve sorumluluklarıyla tüm mücadele dönemi boyunca hareket etmesi gerektiği belirtildi. Tüm bu başlıklar etrafında atölyeye katılan erkek devrimciler kendilerinden de başlamak üzere hem tek tek erkeklerin hem de toplumdaki erkeklikle yüzleşmeye dair olumlu tartışmalar yürüttü.

ACTIT ÜYESİ ERKEKLER: KENDİMİZLE MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ
Fransa'nın başkenti Paris'te de AVEG-KON'a bağlı ACTIT üyesi sosyalist erkekler, bir açıklama yaptı. Sosyalist erkeklerin erkeklikle yüzleşmesinin önemine vurgu yapan ACTİT Eşbaşkanı Kemal Karanfil, "Biz sosyalist erkekler de erkek egemenliğinin etkilerini taşıyoruz. Kendimizle de mücadele etmek zorunda olduğumuzu unutmadan kadın özgürlük mücadelesinin taleplerine sahip çıkmalıyız" çağrısı yaptı.

Karanfil daha sonra, AVEG-KON'un 25 Kasım ile ilgili yayımladığı açıklamayı okudu.