20 Eylül 2024 Cuma

Somalı aileler: Karar açıklanıncaya kadar nöbetteyiz

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında kararın Çarşamba gününe ertelenmesine tepki gösteren aileler, avukatlar, adliye önünde nöbete başladılar. Nöbet, karar açıklanıncaya kadar devam edecek.
301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında karar duruşmasına katılan madenci yakınları ve yüzlerce kişi karar çıkmasını beklerken, mahkeme heyeti, heyet üyelerinden Tuğşad Buğra Kıyak'ın rahatsız olduğu gerekçesiyle 11 Temmuz Çarşamba gününe ertelendi.
 
Karara tepki gösteren aileler ve avukatlar, mahkeme salonunda "Soma'nın hesabı sorulacak" sloganlarıyla boşalttı. Duruşma salonu önünde toplanan aileler, avukatlar ve dayanışma için gelenler duruşma salonu önünde nöbete başladılar.
 
Aileler ve avukatlar adına açıklama yapan Avukat Can Atalay, kurulan bariyerlere vurarak, "Bu bariyerler bugüne kadar yoktu. Bugün bizi bu parmaklıkların arkasından çekin. Biz bin tane hırsıza, bu davayı bizden kaçıranlara direndik. 'Bu çocukları Fethullah'ın cinleri yaktı' demeye vardırdılar. O lafı ağızlarına geri tıktık. Dava karar aşamasında iken, hakimleri aldılar. Tüm Türkiye'ye seslendik; sesimizi duyun, elimizi tutun beraber yol yürüyelim. Biz ve aileler bir avuç insan bu davayı buraya kadar getirdik. Türkiye'nin kurtuluşunun ancak emeğiyle direnen insanlar olduğunun somut kanıtıdır bu insanlar. Bugün güya hakimlerden birinin rahatsızlığı gerekçe gösterilerek, duruşma ertelenmeye çalışılıyor" dedi. Adalet yerini buluncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini söyleyen Atalay, "Adalet yerini buluncaya kadar buradayız. Gelsinler o kararı yüzümüze okusunlar. Selçuk Kozağaçlı arkadaşımız Silivri zindanında. Ona 'Soma davasını neden takip ediyorsun?' diye sorup tutukladılar. Buradaki tüm avukat arkadaşlarımız diyor ki; 'Biz de buradayız.' Gözünüz yiyorsa bizi de tutuklayın. Biz buradayız" diye ifade etti.
 
Yarın daha fazla avukatla ailelerin yanında olacaklarını da sözlerine ekleyen Atalay, Çarşamba sabahına kadar ailelerle birlikte adliye önünde olacaklarını belirtti. Atalay, "Adalet istiyoruz. Alacağız. Alacağız. Alacağız" diye konuştu.
 
'KAR, KIŞ DEMEDEN ADALET İÇİN BURADAYDIK' 
 
Avukat Nergis Tuba Arslan da "Kar demeden kış demeden adalet için buradaydık. Katilerden hesap sormak için buradaydık. Sanıkları mahkemeye getirmek istemediler, savcı değişti. Avukat arkadaşlarımız tutuklandı. Davayı kaçırmak istediler. Gizli soruşturmalar açtılar. Bunun farkındayız. Mahkeme heyeti bugün kararı açıklamalıdır. Karar açıklanana kadar biz burada nöbetteyiz" diye belirtti.
 
'TİYATRO GİBİ MAHKEME KURULDU'
 
Madenci yakınlarından Elmas Kaya ise patronların tutuklanmadığını hatırlatarak, "Benim oğlum mezarda ben tellerin arkasındayım. Adalet duvarda. Bugün bir şey çıkmayacağını biliyorduk. Ne zamandan biliyoruz. O hakim buraya gelmeden bu karar verilmişti. Kim ne derse desin, bu burada tiyatro gibi bir mahkeme oluştu. Bu dünyada işçilerin insanların hiç değeri yok. Bu adalet de bu dünya da zenginlerin. Biz boşuna ağlıyoruz, yanıyoruz. Ama yine de sabredeceğiz. Çünkü bugün için söyleyecek hiçbir şey yok" dedi.
 
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da Çarşamba günü adliye önünde daha kalabalık olacaklarını ifade etti. CHP'li Özgür Özel, HDP'li Serpil Kemalbay da açıklamalar yaparak, yaşananlara tepki gösterdi.
 
Ailelerin duruşma salonu önündeki nöbeti sürüyor.