20 Eylül 2024 Cuma

Soma sanığı: Bu işin böyle olabileceğini düşünemedik

Soma Davası'nda savunma yapan Soma Kömürleri A.Ş. İşletme Müdürü Akın Çelik, "Bu işin böyle olabileceğini düşünemedik. Halen ne olduğunu bilmiyorum. Birçoğumuz öngöremedik. Halen de öngörebilmiş değiliz" dedi.
Manisa'nın Soma ilçesinde, 301 madencinin hayatının kaybettiği faciayla ilgili 5'i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı davanın 22. duruşmasının ikinci oturumu bugün görüldü. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma savunmalarla devam etti.
 
Dün görülen ilk oturumda tutuklu sanıklardan Soma Kömürleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile şirketin Genel Müdürü Ramazan Doğru'nun savunmalarını yapmalarının ardından bugün de Soma Kömürleri A.Ş. İşletme Müdürü Akın Çelik savunma yaptı.
 
Tutuklu sanık Çelik, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. Madendeki bazı sensörlerin bozuk ve yetersiz olduğu, madendeki havalandırma sisteminin de yetersizliğiyle ilgili iddialara ilişkin teknik bir sunum yapan Çelik, bu konuda üzerine atılan suçlamaları reddetti.
 
Olayın nasıl geliştiğini hâlâ anlayamadığını söyleyen Çelik, "Bu işin böyle olabileceğini düşünemedik. Halen ne olduğunu bilmiyorum. Birçoğumuz öngöremedik. Halen de öngörebilmiş değiliz. Bu metan, çamur yanması veya başka bir şey olması ihtimali olan bir yer değil. Öyle bir nokta ki, bunu çözebilmiş de değiliz. B panosu metan riski olmayan bir bölge. Kömür yangını riski veya kömür posası riski her ölçüm bölgesinde olabilecek risktir. Fakat biz buna tedbir almıyor değiliz. Alınan tedbirler var" ifadelerini kullandı.
 
Çelik'in ifadesini ardından diğer tutuklu sanıklar İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı ve Maden Mühendisi Ertan Ersoy'un savunmaları alınmak üzere duruşmaya ara verildi.