25 Kasım 2024 Pazartesi

Soma katliamının 9. yılında maden işçileri anıldı

Bağımsız Maden-İş'in çağrısıyla Soma maden katliamında yaşamını yitiren 301 anıldı. Maden aileleri işçiler katledilmesin diye adalet istediklerinin altını çizdi.

Katledilen Soma maden işçileri anıldı. 13 Mayıs 2014 yılında Manisa'nın Soma ilçesinde yaşanan katliamda 301 maden işçisi katledilmişti. Katliamın 9. yılında yaşamını yitirenler Beşyol Madenci önünde anıldı.

Bağımsız Maden-İş Sendikasının çağrısıyla gerçekleşen anmada, maden işçileri ve aileleri, "301 unutmadık, unutturmayacağız" dedi.

Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Gökay Çakır, "Bizler bir avuç olabiliriz ama binlerce yüreğe hitap ediyoruz. 301'i asla unutturmayacağız bu ülkeye" diye konuştu.

Soma 301 Madenciler Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı ve katliamda oğlu Uğur'u kaybeden İsmail Çolak, adalet mücadelesinin sürdüğünü vurguladı. Çolak, "Adaletten başka bir şey istemiyoruz. Bu ülkede hiçbir işçi çalışırken iş yerinde katledilmemeli. İşçi sağlığı ve iş güvenliğini alınarak ILO Sözleşmesine uyulmasını istiyoruz" diye ekledi.

Daha sonra söz alan katliamında hayatını kaybeden Mustafa Kaya'nın eşi Naciye Kaya ise, "9 yıl oldu. Adalet diye bir şey yok Türkiye'de. Bu adalet ile 301 kişi de ölür, 501 kişi de. Tutuklu hiç kimse yok. Yalnızca 2 tutuklu var. Onlar da bizim avukatlarımız Selçuk Kozağaçlı ve Can Atalay. Nerede bu adalet" diye sordu.

Basın açıklamasını okuyan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Barış Altun, "Çalışırken ölmek istemiyoruz. Yıllarda çalışıp bankalara borçlandırılarak köleleştiriliyoruz. İş yerlerinde 'hadi hadi' diyerek baskıyla çalıştırılıyoruz. Emekli olunca da kölelik ücretlerine mahkum ediliyor geçinemiyoruz, tekrar madenlere geri dönüyoruz. Yer altında ve yer üstünde alınmayan önlemlerden dolayı defalarca ölüyoruz. Asla unutmasınlar, bu mücadele kazansın diye çalışacağız" dedi.

Açıklamanın ardından katledilen maden işçilerinin mezarlarına karanfil bırakıldı.