23 Eylül 2024 Pazartesi

Soma işçileri Pazartesi günü yapılacak görüşmeyi bekliyor

Manisa Valiliği’nde 16 Kasım Pazartesi günü Soma işçilerinin tazminatlarının görüşüleceği bir toplantı yapılacak. Daha önce 16 Kasım’da Ankara’ya yürüme kararı olan işçiler, bu toplantıya bağlı olarak ne yapacağına karar verecek.

Ermenek maden işçilerinin, tazminatlarının ödenmesi için başlattıkları direniş 78, Soma maden işçilerinin başlattığı direniş ise 35. gününde. Her iki koldaki maden işçileri, hakları ödeninceye kadar direnmekte kararlı.

Soma işçileri, daha önce 16 Kasım'da Ankara'ya yürüyeceklerini kamuoyuna açıklamıştı. Ancak bu plan henüz netlik kazanmış değil. İşçiler, yarın saat 14.00'de Manisa Valiliği'nde yapılacak olan toplantının sonucunu bekleyecekler.

Direnişteki son duruma ilişkin bilgi veren Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, hem Soma hem de Ermenek'te direniş sırasında çeşitli müzakere zeminlerinin de ortaya çıktığını hatırlattı. Aksu şöyle konuştu: "En son Soma için müzakere zemini, İçişleri, Çalışma ve Enerji Bakanlıkları düzleminde oluştu. Diğerlerinden görece daha ciddi bir zemin. 9 gün oldu. Bize ulaşan bilgilerde bir ilerleme sağlandığını söyleniyor. Pazartesi günü saat 14.00'de Manisa Valiliği'nde gelinen aşamaya ilişkin bir toplantı yapılacak."

Daha önce deklere ettikleri Ankara'ya yürüme kararını hatırlatan Aksu, "Pazartesi günü saat 14.00'deki görüşmeye katılacağız. Ardından gelişmelere, verilen bilgilerin somutluğuna, ödeme takvimine göre, işçilerle yeni bir karar alacağız" dedi. Bağımsız Maden-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, "Oyalayıcı yaklaşımları olursa, Soma kolu açısından Uşak il sınırını geçip yürüme kararlılığımız ileteceğiz" diye konuştu.

Ermenek kolunda ise 3 haftadır Karaman Valisi hakemliğinde patronla görüşmelerin sürdüğünü hatırlattı, "Çözüm zeminin oluşması için zorladık. Fakat patron tarafının suistimalleriyle karşılaştık. Tam sonuca doğru gideceğimizi düşünürken, ilk noktaya geri döndük" dedi. Ermenek'te "30 yıllık bir tazminat sorunu"nun olduğuna dikkat çeken Aksu, şöyle konuştu: "Bu tazminatların nasıl ödeneceğine dair somut bir ödeme planı paylaşılmadan da direnişin sonlanması mümkün değil. Valilik bunu kavramış durumda. Ama patron arkasına aldığı siyasi güç ve ilişkiler ile durumu suiistimal etmeye devam ediyor."

Başaran Aksu, son olarak, "Pazartesi günü, Soma kolu Vali ile yapılacak toplantıyı bekleyecek. Ermenek kolu ise pazartesi günü sabah saatlerinden itibaren daha hareketli olabilir" dedi.