20 Eylül 2024 Cuma

Soma davasında karar seçim sonrasına kaldı

301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamı davasında karar seçim sonrasına kaldı.
Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma katliamına ilişkin 5'i tutuklu 51 kişinin yargılandığı davanın 22. blok duruşmasının üçüncü oturumu sona erdi. Duruşmaya tutuklu sanıklar ve bir kısım tutuksuz sanık ile taraf avukatları gelirken, madenci yakınları duruşmayı takip etti. Bugünkü oturumda yine sanıklar önceki celse verilen mütalaaya ilişkin savunmalarını yapmaları ile devam etti. Özellikle kamuoyunun ilgisinin çok daha düşük olduğu görülen üçüncü oturumda ilk olarak Maden Mühendisi ve Teknik Nezaretçi Ertan Ersoy, esasa ilişkin savunmasını sürdürdü.
 
Suçlamaları kabul etmediğini tekrar eden Ersoy, cezaevinde kendilerine verilen laptop bilgisayar aracılığı ile hazırladıkları slaytlarla savunmasını yapmayı sürdürdü. Facianın nasıl olduğunun belli olmadığını savunan Ersoy, buna rağmen kendilerinin yargılandığını ifade ederken, "Ben de olayın sebebinin ortaya çıkmasını isterdim. Gerçek bulunsun ki net bir şey üzerinden yargılanalım" dedi. Kendisinin özellikle iş güvenliği ve işçi sağlığı konuları üzerinden suçlandığını belirten Ersoy, "Görev ve yetkilerim bu konuda değil. Zaten birinci ve ikinci bilirkişi raporları da tamamen kurgu üzerinden hazırlanmış" iddiasında bulundu. Ocak ayında gaz sıkıntısının olmadığını öne süren Ersoy'a madenci yakınları "Öldüklerinde içerde gaz kokusu vardı o neydi o zaman" sözleri ile tepki gösterdi. Ersoy'un 480 sayfalık sunumunun ardından tutuklu sanıkların savunması sona erdi. Ardından tutuksuz sanık Emniyet Vardiya Amiri Yasin Kurnaz savunmasını yaptı. Kurnaz, savunmasında iddiaları reddederek beraatına karar verilmesini istedi.
 
Kurnaz'ın savunmasının ardından mahkeme heyeti "Mahkeme başkanının İlçe Seçim Kurulu'nda görevli olması" nedeniyle duruşmayı 27 Haziran Çarşamba günü devam edilmek üzere erteledi.