22 Eylül 2024 Pazar

Sokağa çıkanlar haykırdı: Bartın katliamının sorumlusu iktidar

Kentlere çıkan çok sayıda kişi maden katliamında hayatını kaybeden işçileri andı. Yapılan eylemlerde "Kaza değil cinayet" denilirken katliamın sorumlusunun iktidar olduğu kaydedildi.

Bartın maden katliamında yaşamını yitiren maden işçileri için eylemler sürüyor. Bursa, Eskişehir, Antalya ve Malatya'da sokağa çıkanlar katliamın sorumlusunun iktidar olduğunu ve failler yargılanana kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

ESKİŞEHİR
"Dün Soma, Ermenek; bugün Bartın kaza değil, katliam" yazılı pankartla Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı açıklamada madenci ölümlerinin kaza, kader, ihmal değil katliam olduğunun altı çizildi.

Basın metnini okuyan Ozan Karaman, insanca yaşayabilecek çalışma şartları ve ücretin koşulsuz tüm emekçilere sağlanması gerektiği kaydedildi. Karaman, "Bu tabloyu yaratanlara karşı tüm emekçileri iş cinayetlerini normalleştiren sömürü düzenine karşı insanca çalışma ve yaşamı savunmaya çağırıyoruz. İş cinayetlerinin sorumlularından hesap sormak için yan yana gelmek ve örgütlü mücadelemizi büyütmek için mücadele etmeyi sürdüreceğiz" dedi. 

MALATYA
Malatya Emek ve Demokrasi Platformu da yaptığı açıklamada katliamı lanetledi. Basın metnini okuyan Faik Kurudere, Amasra'da yaşananlara ilişkin her sözün Meclis'te getirilen sansür yasasına dayanarak susturulmak istendiğini kaydetti. Kurudere, "Oysa yapılası gereken ellidir. Tüm iddialar her yönü ile titizlikle araştırılmalı sorumlular açığa çıkarılıp yargılanmalıdır" dedi. 

Emek düşmanı sistemin yapısal olarak işçi cinayeti, meslek hastalığı üreten bir sistem olduğunun altını çizen Kurudere, "Tek çözüm işçi cinayetlerini yaratan emek karşıtı bataklığı kurutmaktan geçmektedir" ifadelerini kullandı. 

ANTALYA
Antalya'da da "Kaza değil cinayet sorumlusu hükümet" şiarıyla yapılan eylemde katliamın faillerinin iktidar olduğu kaydedildi. 

BURSA 
Bursa Demokrasi Güçleri, "Dün Soma, Ermene bugün Bartın. Kaza değil, katliam" şiarıyla Fomara meydanında eylemdeydi. 

Okunan metinde, "Hayatımızı cehenneme çeviren, ölülerimizin üzerinde şatafatlı saraylar, gökdelenler, yollar, madenler inşa edenlere, her ay bir Somayı bize yaşatanlara tahammülümüz kalmadı artık. Artık yeter diyoruz. Emeğimiz, haklarımız, hayatlarımız ve geleceğimiz için yeter diyoruz. Tüm işçileri, emekçileri, kendine insanım diyen herkesi sesini sesimiz, gücünü gücümüz katmayı, artık yeter insanca yaşamak istiyoruz demek için harekete geçmeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.