20 Eylül 2024 Cuma

SOHR: Rusya, İdlip'i bombaladı

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Rus savaş uçaklarının İdlib'i bombaladığını duyurdu.
Rus Hava Kuvvetleri, 22 günlük aranın ardından İdlib kenti sınırları içindeki 20'den fazla bölgeye hava saldırısı düzenledi.
 
Çetelerin öncülüğünü yapan El Kaide uzantılı El Nusra Cephesi'nin (Heyet Tahrir El-Şam- HTŞ) kontrolündeki İdlib'e yönelik Rus savaş uçakları tarafından bombardıman düzenlediği ileri sürüldü. Özellikle kentin güneyinden ilerleyen rejim güçlerinin önünü açmak ve direnci kırmak için Rusya ve İran'ın saldırı hazırlığı yaptığı İdlip'e en son 22 gün önce bombardıman düzenlenmişti.
 
Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 22 günlük suskunluğun ardından Rus savaş uçaklarının kenti yeniden vurmaya başladığını duyurdu.
 
Türkiye, ABD ve AB ülkelerinin karşı çıkmalarına rağmen düzenlenen bombardımanın nereye yapıldığı ve sonuçları hakkında bilgi verilmezken, İdlip'in durumunun Türkiye, İran ve Rusya tarafından 7 Eylül'de Tahran'da masaya yatırılması bekleniyor.
 
AB ülkelerinin olası bir göç dalgasından duyduğu endişe, ABD'nin bölgede Rusya'nın güçlenmesi, Türkiye'nin de Halep, Şam'ın kırsalı ve Guta'dan İdlip'e topladığı selefileri koruma çabası ile karşı çıktığı operasyon konusunda Suriye rejiminin hazırlıkları ise Rusya ve İran desteği ile son aşamada.
 
ABD Başkanı Donald Trump da Twitter aracılığı ile Suriye'de Beşşar Esed rejiminin İdlib'e "düşünmeden" saldırmaması gerektiğini belirtmiş ve "Ruslar ve İranlılar bu muhtemel insanlık trajedisinde yer alarak derin bir insani hata yaparlar. Yüz binlerce insan ölebilir. Olmasına  müsaade etmeyin" ifadesini kullanmıştı.