26 Kasım 2024 Salı

Smart Solar'da fabrika işgali sona erdi

Birleşik Metal-İş Sendikası'nda örgütlenmelerinin ardından patronun saldırılarıyla karşı karşıya kalan ve işten atma saldırısının yaşandığı Smart Solar'da işçiler fabrika işgali eylemini sona erdirdi. Atılan işçinin geri alınmasının ardından sendika yöneticileri eylemi bitirirken, yarın işçilerle toplantı yapılacağı açıklandı.

Smart Solar'da önceki gece fabrika işgali eylemi başlatan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler eylemlerini sona erdirdi. İşten atılan kadrolu işçinin geri alınmasının ardından işçiler önce sendika yöneticileriyle fabrika önünde bir araya geldi. Kendi aralarında değerlendirme yapmak için fabrika içine giren işçilerin değerlendirmesi sona ermeden sendika Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, eylemin sona erdiğini açıkladı. Sendikacılar, işçilerle yarın toplantı yaparak süreci nasıl devam ettireceklerini değerlendireceklerini söyledi.

Patronun, işten atılan işçinin geri alınması talebini kabul etmesinin ardından fabrikadan çıkan işçiler, "Ölmek var dönmek yok", "Sadaka değil toplu sözleşme" ve "Direne direne kazanacağız" sloganlarını attı.

Fabrika içinde görüşme yapmalarına izin verilmeyen sendikacılar, herkesin önünde işçilerle bir toplantı gerçekleştirdi.

'VERECEĞİNİZ KARARI SAHİPLENECEĞİZ'
Burada işçilere seslenen Birleşik Metal-İş Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, "İşten atılan işçi arkadaşımızın işe geri dönmesi şartıyla başladığımız bir mücadele veriyoruz burada. Tabi ki toplu sözleşme ve sendika hakkımıza da saygı duyulup, bir an önce toplu sözleşme düzeninin kurulması da en az atılan arkadaşımızın işe alınması kadar da önemliydi. Hala da önemini devam ettiriyor. Biz Birleşik Metal-İş Sendikası olarak bu tür kararların nasıl bir ortamda, ne şekilde alınması gerektiğini çok iyi biliyoruz. Fabrikanın koşulları ve işverenin inadı bizi bunu yapmaya mecbur bıraktı. Smart Solar işçilerinin iradesini Birleşik Metal-İş Sendikası sahiplenecek" dedi.

Polisin işçileri fabrikadan çıkarmak istediğini söyleyen Çiftçi, "Çok açık bir durum var, bu fabrika özel bir mülktür. Geçmişte olduğu gibi bu fabrikadan bizi mutlaka çıkarmak isteyeceklerdir. Ama bu kararı siz vereceksiniz biz sahipleneceğiz, hep beraber sürdüreceğiz" diye konuştu.

SENDİKA BAŞKANINDAN 'BAŞKA SIKINTILARLA KARŞILAŞABİLİRSİNİZ' UYARISI
Çiftçi'nin ardından söz alan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, önceki gece başlattıkları fabrika işgali eylemiyle önemli bir mesaj verdikleri söyledi, "Bu sendikaya, bu anayasaya saygı gösterin diyoruz. 'Ben davalık oldum o sendikayla, görüşmem' diyor. Senin davalık olman, bu işçilerin yıllarca toplu sözleşme yapma hakkını engellememesi gerekir. Bu sendika bu fabrikadaki bu enerjiyle burada toplu sözleşme yapacak" dedi.

Serdaroğlu, "Eğer olması gereken yerden öteye taşırsanız başka sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Sizden talebimiz şudur, sağlıklı bir değerlendirme içerisinde olun" dedi.

Konuşmaların ardından işçiler kendi aralarında ortak bir karara varmak için fabrika içine döndü. İşçiler fabrika içerisinde toplantılarını sürdürürken Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, fabrika işgali eylemini sona erdirdiklerini açıkladı. Yarın işçilerle toplantı yapacaklarını söyleyen Çiftçi, "Arkadaşlarla yarın şubede toplanıp kararı vereceğiz, şimdi arkadaşlar giyinip evlerine gidecekler. Burada vardiya pazar gecesi başlıyor, o güne kadar izinli olacaklar. Biz değerlendirmemizi yapacağız, kararımızı işverene ileteceğiz" dedi.

Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından işçiler fabrikadan slogan atarak ayrıldı.

DİRENİŞ YAKLAŞIK 23 SAAT SÜRDÜ
Birleşik Metal-İş Gebze 1 No'lu Şubede örgütlenen ve çoğunluğu sağlayan Smart Solar işçileri, patronun sendikayı tanımaz tavrına bir süredir yaptığı eylemlerle tepki gösteriyordu. Son olarak patron, önce 15 sözleşmeli ardından sendikal örgütlenmeye öncülük yapan kadrolu bir işçiyi işten atınca Smart Solar işçileri fabrika işgali eylemi başlatmıştı.

23 Haziran akşamı, akşam ve gece vardiyası işçilerinin başlattığı işgal eylemine sabah saatlerinde fabrikaya gelen gündüz vardiyası işçilere de katıldı. 500 işçinin çalıştığı fabrikada sendika üyesi 360 işçinin başlattığı fabrika işgali nedeniyle üretim tamamen durmuştu.

Patronla dün yapılan görüşmeden sonuç alınamazken işçilerin kararlı mücadelesi sonucu geri adım atan patron işten attığı kadrolu işçiyi işe geri almak zorunda kaldı.

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından müfettişlerin fabrikaya gelerek inceleme yaptığı öğrenildi. Müfettişler, işçilerin seçtiği 3 işçi ile görüştü.