20 Eylül 2024 Cuma

SKM ve ÖGK'dan Karyer Mahallesinde 8 Mart forumu

Sosyalistlerin Antakya Harbiye/Karyer Mahallesinde kurduğu yaşam alanında kadın forumu düzenlendi. SKM Genel Sözcüsü Otlu, devletin ilk anından itibaren halkların yanında devletin değil devrimcilerin olduğunun altını çizdi. Söz alan depremzede kadınlar ise deprem öncesi ve sonrası yaşadıkları sorunları aktardı. Forumda erkek egemen sisteme karşı dayanışmanın ve örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekildi.

Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve (Özgür Genç Kadın) Antakya'nın Defne ilçesindeki Harbiye/Karyer mahallesinde oluşturdukları yaşam alanında kadın forumu düzenledi. 8 Mart çalışmaları kapsamında gerçekleşen forumda kadınların deprem öncesi ve sonrasında yaşadığı sorunlar aktarıldı, çözüm yöntemleri tartışıldı. Kadınlar, erkek egemenliğine karşı dayanışmanın ve mücadelenin önemine dikkat çekti.

Forumda ilk sözü alan ÖGK Merkezi Koordinasyon üyesi ve Karyer Deprem Dayanışma Koordinasyon gönüllüsü Hivda Selen, ESP ve SKM deprem gönüllüleri olarak burada bulunduklarını söyledi. Depremin kadınların sırtındaki iş yükünü daha da artırdığını vurgulayan Selen, kadın dayanışmasının bu noktada önemli bir yerde durduğunu belirtti. Kadınların sorunları ve bunlar karşısında ne yapabiliriz diye konuşmak için burada toplandıklarını söyleyen Selen, sözü Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Genel Sözcüsü Çiçek Otlu'ya verdi.

'KADINLAR YAŞAMI YENİDEN KURDUĞUNDA HAYAT ÖZGÜRLEŞECEK'
SKM Genel Sözcüsü Çiçek Otlu, depremin ilk anından itibaren dayanışma elini uzatmaya çalıştıklarını dile getirdi. Devletin ortada olmadığının altını çizen Otlu, "Bizim bakımımızdan burada bulunmak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe yaklaştığımız için ayrı bir önem taşıyor. Biliyorsunuz, biz kadınlar yaşamda bazen aşçı bazen psikolog bazen de terzi oluyoruz. İnanılmaz bir iş yükümüz var. Bu iş yükü depremden sonra daha da fazla artmaya başladı. Erkek cinsi doğduğundan itibaren emekli ilan edilmiş biz ise yaşamımız boyunca köleyiz. Deprem sonrası eşya almak için eve giren kadınlar hayatlarını kaybediyor yine en çok kadınlar zarar görüyor. Burada da erzak almaya gelenin, evin iş yükünü çekenin yine kadınlar olduğunu görüyoruz. Ortak yaşamı kurmak ve kadınlar olarak yan yana gelmek ise bizim hayatımızı kolaylaştırıyor. Önümüzdeki dönemde hayatı nasıl yeniden kurabileceğimizi konuşmak için burada bir araya geldik. Tabutlarımızı hazırlayan bu sisteme karşı, bu acıları yeniden yaşamamak için güçlü örgütlülüğe ihtiyacımız var. Kadınlar yaşamı yeniden kurduğunda hayat özgürleşecek. Biz de acılarımızı sarmak ve iş yükümüzü nasıl hafifleteceğimizi konuşmak için buradayız" diyerek sözü kadınlara bıraktı.

'OLAN YİNE KADINLARA OLUYOR'
Söz alan depremzede kadınlardan biri deprem öncesi ve sonrasında da hiçbir şeyin değişmediğini, kadınların çocuklara bakıp yemek yaptığını erkeklerin ise ateş başında durduğunu söyledi. "Hiçbir erkek kadınlara yardım etmiyor" diye devam eden konuşmada iş yükünün kadınların üzerine kaldığı vurgulandı.

'KADINLAR SESİNİ ÇIKARIRSA ŞİDDETLE KARŞILAŞABİLİR'
Söz alan başka bir kadın ise erkeklerin kadınlara yardım etmediğini, kadınların ise erkeklere şiddet görmemek için ses çıkarmadıklarını anlattı.

'YAN YANA GELİNCE ERKEKLER BİZDEN KORKUYOR'
Kadınlar olarak burada toplanmanın bile erkekleri korkuttuğunu söyleyen başka bir kadın ise buradan çıktıktan sonra da yan yana gelmeliyiz dedi. Erkekler karşısında kadınlar olarak beraber durmanın şiddeti azaltacağına ve kadınların gücünü artıracağına dikkat çekildi.

Kadın forumunun sonunda kadınların iş yükünü hafifletmek, erkek şiddetini azaltmak için kadınlar iletişimlerini artırma ve yan yana gelmeyi büyütme kararı aldılar. Çocuk bakımı iş yükünün hafifletilmesi için ise devrimci sosyalistlerin kurduğu derslik ve kreşin çalışmasının hızlandırılması konuşuldu. Gönüllü öğretmenlere çağrı yapıldı.