21 Eylül 2024 Cumartesi

Siyonist İsrail Mescid-i Aksa'ya ikinci kez baskın düzenledi

İşgalci siyonist İsrail polisleri Mescid-i Aksa'ya peş peşe ikinci kez baskın düzenledi. Mermiler, biber gazı ve coplarla halka saldıran İsrail polisi, yüzlerce kişiyi gözaltına aldı. İşkence ve baskına tepki gösteren Filistin halkı, pek çok noktada sokağa çıktı.

İşgalci siyonist İsrail polisleri Mescid-i Aksa'ya iki gece üst üste baskın düzenledi. Camide teravih namazını kılan Filistinlilere biber gazı, sis bombası ve coplarla saldıran İsrail polisi yüzlerce Filistinliyi gözaltına aldı. Aralarında çok sayıda kadın ve çocuğunda bulunduğu Filistinlilere işkence yapan polisler, caminin içine plastik kaplı çelik mermiler ve şok bombaları da attı.

Filistinliler, taş ve etrafta buldukları eşyaları İsrail polisine atarak direndi. Siyonist İsrail polisi saldırıya direnen Filistin halkını "isyan etmek"le suçlayarak baskın ve işkenceyi meşrulaştırmaya çalıştı.

Baskının düzenlendiği gece yarısından bu yana cami etrafında bulunan halka da saldıran polis, dua etmek için alanda toplanan Filistinlilere işkence ederek uzaklaştırmaya çalıştı.

Mescid-i Aksa'ya peş peşe iki kez yapılan baskın sonrası işgal altındaki Filistin'in Nablus, Cenin, Beytüllahim'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kentte Filistin halkı sokağa çıktı. Sokak eylemleri sırasında İsrail polisi ve siyonist yerleşimcilerle çatışan Filistinlilere, İsrail polisi ve yerleşimciler ateş açtı. Açılan ateş sonucu 14 yaşındaki bir çocuk yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

İsrailli yerleşimciler baskın sonrası polis korumasıyla Mescid-i Aksa'ya giriş yaptı. Baskın sonrası İsrail ve Filistin arasında karşılıklı roket saldırıları da gerçekleşti.

2022 yılı boyunca İsrail'le normalleşme sürecini tam gaz devam ettiren, üst düzey İsrailli yetkililerle görüşmeler gerçekleştiren ve çok sayıda ticaret anlaşması imzalayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, baskınlara ilişkin, "Hiçbir güvenlik kaygısı böylesi insanlık dışı bir müdahalenin gerekçesi olamaz. Mescid-i Aksa'nın tarihi statüsüne ve maneviyatına, Filistinlilerin inanç ve yaşam özgürlüğüne yönelik müdahale ve tehditler kesinlikle son bulmalıdır. İsrail gerginliği tırmandıracak, tansiyonu artıracak adımlardan kesinlikle vazgeçmelidir" dedi. Erdoğan, her koşulda Filistinlilerin yanında yer almaya devam edeceklerini iddia etti.

Baskınlar uluslararası kamuoyundan da büyük tepki topladı. Birleşmiş Milletler de saldırıları kınadı.