19 Eylül 2024 Perşembe

Siyonist İsrail askeri üslerinin elektriğini Türk santral sağlıyor

Siyonist, işgalci IDF üslerine elektrik sağlayan Dorad Energy'nin yüzde 25 hissesinin Zorlu'ya ait olduğuna dikkat çeken İsrail basını, Dorad Energy'nin IDF'yle sözleşmesini temmuz ayında yenilediğini aktardı.

Siyonist İsrail'in Filistin'e dönük işgal ve soykırım saldırıları Ekim 2023'ten bu yana kesintisiz olarak devam ediyor. Öte yandan "Filistin davasının yanında olduğunu" iddia eden AKP-MHP iktidarı, İsrail'le ilişkilerini sürdürüyor.

Nisan ayında alınan ticareti kesme kararına rağmen İsrail'le ticaretin üstü örtülü bir şekilde devam ettiğine dair basına yansıyan birçok haberin yanı sıra, SOCAR ve Zorlu üzerinden İsrail'e petrol ve elektrik tedariki devam ediyor.

Son olarak, İsrail basınında yer alan haberlere göre, işgalci İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) üslerine elektrik sağlayan ve yüzde 25 hissesi "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yakın Türk bir iş insanına ait olan" Dorad Energy ile IDF arasında yapılan sözleşme uzatıldı.

The Jerusalem Post'ta yayınlanan haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın nisan ayında İsrail'le ihracat ve ithalata yönelik boykot uygulamaya başladığını, İsrail Dışişleri Bakanı İsrael Katz'ın "İsrail ekonomisi, Hamas'ın hizmetinde anlaşma ve akitleri ihlal eden Erdoğan gibi bir diktatörden daha güçlüdür" yanıtı hatırlatıldı.

Haberde, buna rağmen İsrail hükümetinin Zorlu Holding'e Savunma Bakanlığı'ndan önemli miktarda fonların akmasına izin vermeyi sürdürdüğü vurgulandı.

"İstanbul merkezli holding, IDF ve Savunma Bakanlığı'na 2004 yılından bu yana elektrik sağlayan Dorad Energy'de bir ortak" ifadeleri kullanılan haberde, Dorad'ın Aşkelon'un güneyinde, İsrail'in en büyük enerji santrallerinden biri olduğuna, doğalgaz ve dizelle çalıştığına işaret edildi. Habere göre, İsrail devleti "bugün Staa olarak bilinen Kinet üzerinden" söz konusu enerji santralinde yüzde 37,5 paya sahip.

SÖZLEŞME YENİLENDİ, SAVUNMA BAKANLIĞI İNKAR ETTİ
Habere göre, nisan ayında İsrail'le ticari ilişkilerin kesilmesi kararından iki buçuk ay sonra, temmuz ayında aralarında Zorlu temsilcilerinin de olduğu Dorad'ın yönetim kurulu toplandı ve IDF üslerine elektrik sağlama anlaşmasının yenilenmesini oybirliğiyle onayladı.

İsrail Savunma Bakanlığı ise Dorad Energy ile yapılan anlaşmanın yenilenmediğini, sadece Savunma Bakanlığı için elektrik maliyetlerini düşürme amacıyla indirimli bir tarifeyi yansıtacak şekilde ayarlama yapıldığını savundu. Savunma Bakanlığı, "Dorad, en büyük hisse sahibinin İsrail Devleti olduğu İsrailli bir şirkettir. Faaliyetleri İsrail yasaları ve düzenlemelerine göre gerçekleşmektedir" açıklamasında bulundu.

Zorlu Holding'in iştiraki olan Zorlu Enerji'nin, mayıs ayında Ramat Negev Enerji ve Aşdot Enerji enerji santrallerindeki hisselerini 127 milyon şekele Adeltec Grup'a sattığı hatırlatılan haberde, "İfade edilen resmi sebep, odak noktasının yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru çevrilmesiydi; fakat Zorlu, İsrail'in güvenlik güçlerine elektrik sağlamaya devam eden Dorad'daki hisselerini tutmayı seçti" denildi.