4 Ekim 2024 Cuma

Siyanür atıklarının depolandığı havuzlar patladı

Şebinkarahisar'da Nesko Madencilik A.Ş.'ye bağlı maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı havuz patladı. 

Giresun'a bağlı Şebinkarahisar ilçesinde Nesko Madencilik AŞ'ye ait maden ocaklarında kullanılan siyanür atıklarının depolandığı flotasyon tesislerindeki havuzlar patladı. Patlamayla birlikte tesisin çevresinde bulunan dereye karışan atıklar, derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajı'na ulaştı. Yedikardeş Köyü'ne ait bahçeler kullanılamaz hale geldi. Aynı yerde 2018'de de benzeri bir felaket yaşanmış, 8 milyon balık ölmüştü.

Şebinkarahisar Yedikardeş Köyü Derneği konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Maden işletmelerinin bölgeye verdiği zarar için "Tüm flora, fauna zarar görmüş ve topraklarımız, bitki örtümüz ve sularımız zehirlenmiştir" denilen dernek açıklamasında, atıkların tamamının derenin devamında bulunan Kılıçkaya Barajın'a karıştığı kaydedildi. Bu güne kadar yöre halkı, demokratik kitle örgütleri ve tüm çevre bilincine sahip olanlar tarafından yapılan sözlü ve yazılı uyarıların, başvuruların dikkate alınmadığı belirtilen açıklamada, "Çevre Kanunu ve ilgili mevzuat hükümlerine riayet etmeden yapılan kontrolsüz madencilik ve kontrolsüz cevher işleme ve kontrolsüz, bilinçsiz depolama sonucu bu felaketin geleceği açıkça ortada olduğu halde görevli, yetkili ve sorumlular gereğini yapmadıkları için bölgedeki tüm flora, fauna zarar görmüş ve topraklarımız, bitki örtümüz ve sularımız zehirlenmiştir" denildi.