4 Ekim 2024 Cuma

Sivas Katliamı duruşmasında 'Karamollaoğlu dinlensin' talebi reddedildi

Zaman aşımına uğrayan Sivas katliamı davasında üç firari sanığın yargılandığı davanın 24. duruşmasına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme heyeti talepleri kabul etmezken bir sonraki duruşma 9 Haziran 2021'de görülecek.

Zaman aşımına uğrayan Sivas katliamı davasında 3 firari sanık Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş'ın yargılandığı davanın duruşmasına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Duruşmaya, Madımak katliamında yaşamını yitirenlerin yakınları, avukatlar, Hollanda Elçiliği temsilcileri, CHP ve HDP milletvekilleri ile çok sayıda Alevi örgütü temsilcisi katıldı.

Firari sanıklar; Eren Ceylan, Murat Sonkur ve Murat Karataş'ın yurt dışında olmaları nedeniyle katılmadığı duruşma kimlik tespitlerinin ardından yakınlarını yitiren ailelerin konuşması ile devam etti.

Katliamda yakınlarını kaybedenler adına konuşan Hüseyin Karababa, "Bugün yeni bir gün. Dava açısından da yeni bir durum. Hollanda Elçiliğinden gözlemci olarak katıldılar. Bunun zabıtlara geçmesini talep ediyoruz. Hollanda'nın bu davaya avukat tayin etmesini talep ediyorum" dedi.

'KARAMOLLAOĞLU ASIL SORUMLUDUR, DİNLENMELİ'
Ailelerin konuşmasının ardından avukatların savunmasına geçildi. Avukat Özgür Coşkun Piroğlu, "Temel Karamollaoğlu bu katliamda asıl sorumludur. Katliamı gerçekleştirenlerin kimler olduğunu bilmektedir. Kendisinin dinlenmesini talep ediyoruz. Dava zaman aşımına doğru gidiyor. Sanıklar dinlenemediği için dava sürüyor. Bu yargılamada önümüzü kesen maddeler var. Bu şahıslar, bu davayı zamanaşımına uğratıyorlar. Doğu Perinçek ve Ahmet Nesin'in dinlenmesi konusunda kararlıyız. Talebimizi yineliyoruz" dedi.

Av. Mehtap Sakinci ise Sivas Katliamı ile 10 Ekim Gar katliamının insanlığa karşı işlenen suçlar olması nedeniyle benzer olduğunu ifade ederek davaya taraf olarak katılmak istediklerini söyledi. Sakinci, "10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği, 28 yıldır devam eden, zamanaşımı konusunda kaygıların olduğu bir dava. Biz de derneğimizle bu davaya katılmayı talep ediyoruz" dedi.

Av. Şenal Sarıhan ise firarı sanıkların duruşmaya getirilmesini talep ederek yaşanan katliamların sebebinin sorumluların bulunamamış olması olduğunu dile getirdi. Sarıhan, "Polis kaydına göre 15 bin kişi o gün Madımak önünde toplanmıştı ancak 200 kişi hakkında soruşturma yapıldı. Devletin görevi yurttaşı korumaktır. Koruyamamışsa sorumluların cezalandırılması gerekirdi. Ne yazık ki gerçek sorumlular bulunamadı" diye konuştu.

HEYET TALEPLERİ REDDETTİ
Mahkeme heyeti delil eksikliği nedeniyle Temel Karamollaoğlu'nun dinlenmesine yer olmadığı, 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği'nin zarar görmemesi nedeniyle davaya taraf olmasının uygun görülmediği kararı vererek, duruşmayı 9 Haziran 2021 tarihine erteledi.