23 Kasım 2024 Cumartesi

Şişli Eftal Hastanesi önünde döner sermaye gasbı protesto edildi

SES, Şişli Hamidiye Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki döner sermayeye yönelik hak gasplarını protesto etti. Eşit işe eşit ücret talep edilen eylemde, krizin bedelinin sağlık emekçilerinin ödemeyeceği vurgulandı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, Şişli Hamidiye Eftal Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde 6 aydır ödenen düşük döner sermaye ücretleri için basın açıklaması yaptı.
 
"Döner sermaye adaletsizliğine son verilsin" pankartının açıldığı eylemde "Eşit işe eşit ücret", "Sağlıkta performans ölüm demektir" sloganları atıldı. Eyleme İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Osman Öztürk de destek verdi.
 
Basın metnini metnini okuyan SES Şişli Sekreteri Fırat Burak Gürhan, son 6 aydır hastaneden aldıkları ek ödemelerin de kesildiğini belirtti, hastanenin bölünmesinin bedelinin de sağlık çalışanlarına ödetilmeye çalışıldığını söyledi. Ekonomik krize dikkat çeken Gürhan, "En başından beri performans sistemine karşı olan, sabit ve emekliliğine yansıyan ödemenin mücadelesini veren biz sağlık çalışanları her fırsatta mağdur ediliyoruz. Her zaman olduğu gibi kaşıkla verilen zaman kepçeyle geri alınıyor" dedi.
 
SAĞLIK EMEKÇİLERİ REKABETE SÜRÜKLENİYOR
 
Hastanenin taşınmasının kendi iş yüklerini azaltmadığını aktaran Gürhan, performas sisteminin kendileri açısından yarattıklarına dikkat çekti. Performans sisteminin hastaları "müşteri" konumuna düşürdüğünü ifade eden Gürhan, sağlık emekçilerini de rekabete sürüklediğini belirtti. Gürhan, "Defalarca mağduriyetlerimizi hastane yönetimine ilettik. Sonraki ay hafif bir düzeltme yapılsa da devamında yine aynı sorunla karşılaştık. Sabit ödeme dışında 3 TL, 17 TL gibi komik rakamlar yatırıldı hesabımıza. Yetkili sendika bu duruma dair herhangibir girişimde bulunmadığı gibi bu durumun düzelmesi için de çaba sarf eden bizleri ve tabip odasıı ötekileştirmiştir" diye konuştu.
 
Hastane yönetiminin yönetmeliği bahane ettiğini kaydeden Gürhan, sözlerine şu biçimde devam etti: "Sağlık hizmeti bir ekip hizmetidir, biz bütün sağlık çalışanlarına yönelik bir iyileştirme istiyoruz. Hastanenin yükünü hekim dışı sağlık çalışanları olarak kaldırabiliyorsanız, hiçbir açıklama gereği hissetmiyorsanız, yaşadığımız sıkıntılara kulak tıkıyorsanız bizim de size verecek cevabımız var: Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz. Taşınmanın, bölünmenin, krizin bedelini çalışanlar değil yöneticiler ödesin."
 
Gürhan, taleplerini şöyle sıraladı:
-Performans ödemeleri yapılırken enflasyon rakamlarının dikkate alınarak adaletli ve zamanında yatırılması.
-Bölünme, birleştirme ve taşınma gibi gerekçelerle faturanın biz çalışanlara ödettirilmesi.
-Ekonomik kriz gerekçesi ile fazla mesailerin kaldırılıp, az kişiye çok iş yaptırılmasına son verilmesi.