4 Ekim 2024 Cuma

Şırnak Hapishanesi'nde artan hak ihlalleri Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, artarak devam eden Şırnak Hapishanesi'nde ki hak ihlallerini Adalet Bakanı Gül'e yönelttiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı.

Hapishaneleride yaşanan hak ihlalleri gün geçtikçe artarak devam etmektedir. Hapishane idarelerinin keyfi uygulamalarının yanı sıra uygulanan cezasızlık politikası ile hapishanelerdeki mağduriyetler daha ağır bir hal almaktadır. Neredeyse her gün hapishanelerden gelen şikayetler baskıların giderek arttığını göstermekte. Bunlardan biri de Şırnak T Tipi Hapishanesi'dir.

Hapishanelerdeki sıcak su sorunu pandemi koşullarına rağmen devam etmektedir. Şırnak Hapishanesi'nde salgın tedbirleri hiçe sayılarak sıcak su sorunu çözülmediği gibi, kronik hasta tutsakların revire çıkma ve sağlık hizmetlerinden faydalanma hakları neredeyse tamamen ihlal edilmekte. Bunun yanı sıra; temizlik malzemelerinin yeterince temin edilememesi, tecrit, koğuşlarındaki doluluk oranları, yemeklerdeki gramaj ve hijyen sorunu, mektup haklarının kısıtlanması gibi bir çok kısıtlama yapıldığı raporda belirtilmektedir.

Sorunlara dair verilen dilekçelerin muhatap bulunmaması ve dile getirilen sorunların hiçbirine bir çözüm bulunmadığı aktarılmıştır. Diğer temel sorunlardan bir tanesi ise 14 kişilik odalarda 16-17 kişinin kaldığı ve sürekli olarak 3-4 kişinin yerde yattığıdır. 80 yaşındaki Necmettin Ormanlı adlı hasta tutsağın sağlık sorunlarından kaynaklı yaşamından endişe edildiği aktarılan bilgiler arasındadır. Revir, temizlik malzemesi, yemeklerdeki özensizlik ve hijyen sorunu ile ilgili yapılan hiçbir başvuruya geri dönüş alamamaktadırlar. Özellikle son süreçte yaklaşık 45 kişinin açlık grevine girdiği ve açlık grevine girenlere ise çok daha sert kurallar uygulandığı belirtilmektedir.

Şırnak Barosu Cezaevi İzleme Komisyonu, İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi Cezaevi Komisyonu ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Şırnak Temsilciliği, yaşanan hak ihlallerini Şırnak Cezaevi Raporu ile kamuoyuna duyurdu. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, raporda yer alan bilgilere dayanarak Şırnak Hapishanesi'nde artan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e soru önergesi verdi

HDP Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Adalet Bakanı Gül'e şu soruları yöneltti:

"Şırnak T Tipi Cezaevinde yaşanan sorunların çözümüne ilişkin bir araştırma komisyonu kurulacak mıdır?
Özellikle son zamanlarda Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin gerekçesi nedir? Cezaevleri yönetimlerine bu yönlü verilmiş bir talimat mı vardır?
Ciddi risk grubunda bulunan 80 yaşındaki hasta mahpus Necmettin Ormanlı'nın tahliye edilmemesinin gerekçesi nedir?
Salgın döneminde hayati önem taşıyan sağlık malzemelerinin cezaevlerinde bulunan mahpuslara verilmemesinin gerekçesi nedir?
Türkiye cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin biran önce son bulması için bir çalışmanız olacak mıdır?
Şırnak T Tipi Cezaevinde açlık grevine giren tutuklulara baskı uygulandığı beyanları doğru mudur? Doğru ise bu durum hangi hukuki gerekçelere dayandırılmaktadır?
Tutuklulara baskı uygulayan cezaevi personel ve yönetimi hakkında herhangi bir soruşturma açılacak mıdır?
Yazılan dilekçelerin işleme konulmaması, cevap verilmemesi, kaybolduğu şeklinde cevaplar verilmesi, akıbetleri hakkında habersiz kalmalarının ortak ve sürekli olarak uygulanması dilekçe hakkının ve hak arama özgürlüğünün ihlali değil midir?
Şırnak T Tipi Cezaevinde tutulan mahpusların sağlık durumları nasıldır? Özellikle bu salgın sürecinde hasta mahpusların tedavileri ne şekilde yapılmaktadır?"