2 Ekim 2024 Çarşamba

Şırnak Barosu: Yaşanan saldırı sıradan ve münferit bir kaza değildir

Şırnak Barosu, polisin hedef alarak aracıyla ağır yaraladığı Serkan Karakaş için yaptığı açıklamayla, yaşanan olayın tesadüfi olmadığına dikkat çekerek, yaşanan olayın ve soruşturma sürecinin takipçisi olacaklarını duyurdu.

Şırnak Barosu, polisin aracılığıyla hedef alarak çarptığı ve ağır yaraladığı üyeleri avukat Serkan Karakaş'a ilişkin Şırnak Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Türkiye Barolar Birliği (TTB) Yönetim Kurulu üyesi Ali Bayram, Şırnak Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şırnak temsilcisi Samet Ataman'ın yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, polisin suçunu kabul eden ifadesi sonrası gözaltına alındığını ve nöbetçi soruşturma savcısının süreci yürütmekte direttiğini aktararak, delillerin toplanmasının ve hukuki süreç için gerekli pek çok işlemin ancak avukatların olağanüstü çabasıyla gerçekleştiğine dikkat çekti. Kasten öldürmeye yönelik hareket eden polisin "taksirle insan yaralama" suçundan gözaltına alınmasının ve gözaltı sürecinde meydana gelen ihmalkarlıkların avukatlara yönelik ön yargıyı kanıtladığını belirten Dilsiz, "Bu denli vahim ve insanın hayatına kast eden bir olayın yargının kurucu unsuru olan savunma makamını temsil eden bir meslektaşımıza yönelmiş olması hiç birimizin can güvenliğinin olmadığına delalet etmektedir. Avukatın can güvenliğinin olmadığı yerde vatandaşın, yurttaşın can güvenliğinden bahsedebilmek mümkün değildir. Zira avukat hak arama hürriyeti ve bilincinin yegane öznesi, yurttaşın kamusal alandaki sesi ve yurttaşın vekaleten sözcüsüdür" ifadelerini kullandı.

Yaşanan saldırının savunmaya yönelik ne ilk ne de son olduğunu vurgulayan Dilsiz, "Bu olay sıradan ve münferit bir kaza olmadığı gibi, tesadüfen gerçekleşen bir olay da değildir" dedi.

Polisin görevden alınması için İçişleri Bakanlığı'na çağrı yapan Dilsiz, görevi avukatlık mesleğini ve avukatları savunmak olan Şırnak Barosu Avukat Hakları Merkezi başkanı Serkan Karakaş'a yönelik bu saldırının kabul edilemez olduğunu kaydederek, soruşturma sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi ve failin gerekli cezayı alabilmesi için olayın takipçisi olacaklarını duyurdu.