20 Eylül 2024 Cuma

Şirketler tütün üreticilerinin emeğini sömürüyor

Tütün fiyatının bu yıl 115 lira olması bekleniyor. Ancak bu fiyatın kendilerini kurtarmadığını kaydeden tütün üreticileri en az 160 lira olması gerektiğini kaydediyor. Tütün üzerinde hakimiyet kuran şirketler yüzünden emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydeden tütün üreticileri, şirketlerle olan sözleşmelerini yaktı.

Uşak'ta sokağa çıkan tütün üreticileri, tütün fiyatlarını protesto etti. Eşme'deki Cumhuryet Meydanında buluşan tütün üreticileri, tütün fiyatının 115 lira civarında olmasını beklediklerini ancak taleplerinin 160 lira olduğunu kaydetti.

Tütün üreticilerinin emeklerinin şirketler tarafından değersizleştirilmek istendiği kaydedilen eylemde, şirketlerin tütünde kurduğu hakimiyet yüzünden her yıl üreticilerin el çektirildiği belirtildi. Tütün üreticileri şirketlerle olan  sözleşmelerini yaktı.

Eylemde, "Her yıl ekilen tütün alanı, tütün miktarı ve tütün üreticisi sayısı gitgide azalmaktadır. Üretimden vazgeçip, toprağını terk edip işçi olarak çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Tütün üreticisi toprağında bir başına üretim yaparken başında bir patron yok gibi görünse de aslında sözleşmeli üretimle şirketlerin boyunduruğu altındadır. Sigara şirketleri bu sözleşmeli üretimle tütün üreticisinin ensesine binmiştir, her yıl üreticiyi daha yoğun şekilde sömürmekte, geçim koşullarını daha da yaşanmaz hale getirmektedir. Tütün üreticisinin toplu sözleşme hakkı olmalı; tütün üreticilerinin masaya bir başlarına değil örgütlü olarak oturacağı bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Devlet tütün üreticisini kurtaracak önlemler almalı" denildi.