21 Eylül 2024 Cumartesi

Şireci işçileri kazandı

Sefalet ücreti dayatmasına karşı 6 gündür direnen Şireci işçileri kazandı. Direniş sürerken Antep Belediye Başkanı Şahin ve CHP milletvekili Meriç, patron Ahmet Şireci ile görüştü ve işçilerin fedakarlık yapmasını istedi. İşçiler Şahin ve Meriç'e tepki gösterirken, taleplerini yineledi, direnişi sürdüreceklerini kaydetti. işçilerin kararlılığı ve iradesi patron Şireci'ye geri adım attırdı. Talepler kabul edildi.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) bulunan üç fabrikadan yaklaşık 2 bin Şireci işçisinin düşük zam dayatmasına karşı geçen hafta başlattıkları iş bırakma eylemi sürerken Belediye Başkanı Fatma Şahin ve CHP Milletvekili Melih Meriç, patron Ahmet Şireci'yi ziyaret etti. Şahin işçilere patronu övdü ve işçileri mücadeleyi bırakmaya ikna etmeye çalıştı. CHP'li Meriç de işçilerden "fedakarlık" istedi. Şahin ve Meriç’e karşı çıkan işçilerin direnişi sonucu geri adım atmak zorunda kalan patron talepleri kabul etti, 6. gününde direniş kazanımla sonuçlandı.

Evrensel'in haberine göre işçiler, EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca'nın temsilcileri olarak görüşmeye katılmasını istedi. Görüşme sürerken CHP'li Melih Meriç patronun teklifini açıkladı: "Aylık 15 bin artı 300 lira devamlılık primi. Pazar mesaisi kanuni hakkınız neyse o. Bayram ikramiyesi toplam 3 bin lira." İşçiler teklifi değerlendiriyor.

FATMA ŞAHİN PATRONU ÖVDÜ, İŞÇİLER TEPKİ GÖSTERDİ
Görüşme için fabrikaya gelen Fatma Şahin, işçilere seslenip parton Ahmet Şireci'yi övdü. İşçiler ise Şahin'e tepki gösterdi.

Kendisinin işçi bir babanın kızı olduğunu söyleyen ve "Sizden biriyim" iddiasını öne süren AKP'li Fatma Şahin, "Gaziantep'in diğer illerden farkı helal kazanç. Bu şehrin çocukları çalışmak zorunda. Şireci dediğiniz adam sizin çocuklarınız okula gitsin diye okul yapan bir adam. Dedim ki Başkanım 'Uyuşturucu sorunu var', AMATEM'i yaptı" gibi sözlerle patrona methiye düzdü.

İşçiler ise "Bize Şireci'yi anlatıyor. Biz Şireci'yi senden iyi tanıyoruz" diyerek tepki gösterdi. Şahin'in "Hakkımızı versin" diyen işçilere yanıtı ise "Verecek, veriyor. Adam 'Beni üzüyorlar' diyor" oldu.

MÜCADELEYİ BIRAKMAYA İKNA ETMEYE ÇALIŞTI
Şahin ayrıca işçilere AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Enflasyon düşecek" vaadini de anlatıp direniş için "Bu işin kazananı vallahi billahi yok. Biz alın terinin mübarek olduğu…" şeklinde sözler sarf etti.

İşçileri mücadeleyi bırakmaya ikna etmeye çalışan Şahin, hakları için direnen işçileri hukuksuz şekilde işten çıkaran patron için "Ben dün anlamadım. 'Ne diyorlarsa yapıyorum' diyor adam" dedi.

İşçiler ise hep bir ağızdan "Yapmıyor, yalan söylüyor, ne yaptı" diye karşılık verdi. Şahin'in Ahmet Şireci için söylediği "Şu sanayideki en cömert adam" sözleri ise işçiler tarafından yuhalandı.

CHP'Lİ MERİÇ, İŞÇİLERE 'SİZ DE FEDAKARLIK EDECEKSİNİZ' DEDİ
CHP'li Melih Meriç de fabrikada yaptığı konuşmada işçilerden fedakarlık istedi! Meriç, "Siz de fedakarlık edeceksiniz, Ahmet Bey de fedakarlık edecek, bir şekilde arayı bulacağız" sözlerini sarf etti. Direnişin kimseye kazandırmayacağını iddia eden Meriç'e işçiler tepki gösterdi. Meriç, "Ya sinirlenmeyin…" dedi.

Bunun üzerine Fatma Şahin, işçilere taleplerini sordu. İşçilerin tepkileri üzerine CHP'li Meriç sesini yükselterek "Ya bi dinleyin arkadaşım lütfen ya. Kanuni hakkınız neyse o hakkınızı alacaksınız. Verecek diyorum verecek. Konuşuyorum, ne anlatıyorum" dedi.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen fabrikaya geldi.

KARACA, İŞÇİLERİN ONAYINI ALARAK GÖRÜŞMEYE GEÇTİ
Sevda Karaca, işçilere seslenerek işçilerin temsilcisi olarak görüşmeye katılmayı talep ettiklerini belirtti ve "Bu görüşmede sizin talepleriniz neyse ona ilişkin tartışmaya sizin adınıza sizin onayınızla dahil olacağım. Kabul mü" diye sordu. İşçiler hep bir ağızdan "Kabul" dedi. Karaca, "Hiç kimsenin sözü, görüşmesi, işçinin iradesinden üstün değildir. Her ne sunulursa sunulsun mesele işçinin onay vermesidir" dedi.

Karaca, görüşmeye dair yaptığı açıklamada, "Görüşmeler yapılmış. Fatma Hanım ve Melih Bey, size çeşitli rakamlar veriyorlar. Bu rakamları somut olarak yeniden duymak istiyorsanız kendilerinden yeniden rica edelim, tartışıp değerlendirelim. Yeniden somut rakamları duyalım, siz konuşun temsilci arkadaşlarınız aracılığıyla ve bir karara varalım, bu konuyu işçilerin de istediği gibi bitirelim" dedi.

PATRONUN TEKLİFİ AÇIKLANDI
Ardından CHP'li Melih Meriç rakamları açıkladı: "Aylık 15 bin artı 300 lira devamlılık primi. Pazar mesaisi kanuni hakkınız neyse o. Bayram ikramiyesi toplam 3 bin lira." İşçiler teklifi değerlendiriyor.

Meriç'in "Erzağı bir şekilde yine Ahmet Bey size verir çünkü hayırsever bir işadamı" sözleri işçiler tarafından tepkiyle karşılandı.

PATRON GERİ ADIM ATMAK ZORUNDA KALDI, İŞÇİLER KAZANDI
Şahin’in ve Meriç’in direnişi kırma hamlelerini boşa çıkaran işçiler, taleplerini yineledi. Şireci patronu, işçilerin iradesi ve kararlılığı sonucu geri adım atmak zorunda kaldı. 6. gününde direniş kazanımla sonuçlandı. Buna göre, atılan işçiler geri alınacak, 15 bin+300 lira devamlılık pirimi ödenecek, direnişteki altı günün üçünü patron karşılayacak, bayramlarda üç yevmiye ikramiye verilecek, pazar mesaisi bin 500 lira ödenecek ve işçilere erzak yardımı yapılacak.