21 Eylül 2024 Cumartesi

Şireci işçileri 4 gündür direnişte: Kapitalist düzen karı için işçinin ekmeğine göz diker

Sefalet ücretini reddettikleri için işten atılan Şireci Coton işçileri Antep merkeze yürüdü. İşçilere destek veren BİRTEK-SEN Genel Başkanı Türkmen, işçilerin ancak bölünerek kölelik koşullarında çalıştırılabileceğini bilen patronların her yolu denediğinin altını çizdi. EMEP milletvekili Karaca da kapitalist düzenin karına kar katmak için işçinin emeğine, alın terine göz diktiğini vurguladı.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesindeki Şireci Coton'da çalışan işçiler sefalet ücreti dayatmasını reddederek iş bıraktıkları için kod *25/2'den topluca işten çıkarıldı. Hak dedikleri için işten atılan işçiler, rekor sıcaklıklarda dört gündür emekleri, alın teri için direniyor.

İşçiler bugün Başpınar OSB'den Antep merkeze, "Direne direne kazanacağız" şiarıyla yürümek istedi ancak polis işçilerin önüne barikat kurdu.

TÜRKMEN: ÜÇ KURUŞ ZAM İSTEDİK DİYE İŞTEN ATIYORLAR
Burada kısa bir açıklama yapıldı. Söz alan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen, kendilerine dayatılan sefalet ücretlerini reddeden Şireci işçilerini selamlayarak söze başladı. Şireci işçilerinin daha önce de direndiğini ve öğrendiğini kaydeden Türkmen, "Bugüne kadar yaşadıklarımızdan ne öğrendik; birlik olmazsak, birliğimizi sonuna kadar korumazsak kazanamayacağımızı. Onlar da bunu biliyor, onlar da öğreniyor. Biliyorlar ki işçilerin birliğini dağıtırsak, bölersek, direnişlerini ve cesaretlerini kırarsak ancak onları köle gibi çalıştırabiliriz. Bunun için de her şeyi deniyorlar. İlk günden beri tehdit ediyorlar, servisleri kaldırıyorlar. 10-20 yıldır çalışıp emek verdiğimiz şu fabrikaya girmemize, bir tas su içmemize izin vermiyorlar. Yetmiyor şimdi iki bin işçiyi tek tek işten çıkarıyorlar ne için üç kuruş zam istedik diye" ifadelerini kullandı.

KARACA: EKMEĞİMİZİN BİR DİLİM DAHA BÜYÜMESİNİ HAK EDİYORUZ
İşçilerin eylemine destek veren EMEP Antep Milletvekili Sevda Karaca da işçilerin ekmeği, aşı, çocuklarına güzel bir gelecek vermek için dört gündür sıcakta direndiklerinin altını çizdi. "Kim hak etmiyor ki bu şehirde ekmeğinin bir dilim daha büyümesini, kim hak etmiyor ki bu şehirde çocuklarının güvenli bir geleceğe uyandığını görmeyi. Kim ay sonu emek verirken, çalışırken kaygı duymuyor bu şehirde" diyen Karaca, Başpınar'da işçilerin her gün evine ekmek götürme, çocuklarına iyi bir gelecek hazırlama kaygısı güttüğünü kaydetti.

'KAPİTALİST DÜZEN İŞÇİNİN EKMEĞİNE GÖZÜNÜ DİKER'
İşçiler bir dilim ekmeği için direnirken patronların yurt dışına milyarlarca euroluk ticaret yaptığını söyleyen Karaca, şöyle devam etti: "Sizin alın terinizle. İşlerine geldiğinde diyorlar ya ‘hepimiz aynı gemideyiz', soruyorum madem aynı gemidesiniz onlar kar rekorları kırarken siz şu üç kuruşluk zam için üç gündür şu güneşin altında direnmek zorunda kalıyorsunuz. Cevap basit, bu kapitalist düzen büyürken karlarından zarar etmesinler diye öncelikle işçinin ekmeğine gözünü dikerler."

Karaca ve Türkmen'in konuşmasını uzun süre alkışlayan işçiler sık sık "Direne direne kazanacağız" sloganı attı. İşçilerin fabrika önünde direnişi sürdü.

Emek ve işçi düşmanı patron Ahmet Şireci'nin talimatıyla BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen gözaltına alındı. Türkmen ifade işlemleri sonrası serbest bırakılırken soluğu Şireci işçilerinin yanında aldı.

Kod 25/2: İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.