4 Ekim 2024 Cuma

Sinemacılardan Boğaziçililere destek açıklaması

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine dayanışma açıklaması yapan sinemacılar, "Hep ışığa bakmayı, ufka bakmayı, hayallerimize ve geleceğe bakmayı biliriz. Hikayelerimiz bu bakışlarda gizlidir. Aşağı bakmamızın yegâne nedeni ise, ancak yerdeki karıncayı incitmemek olabilir" denildi.

Melih Bulu'nun Boğaziçi Üniversitesi'ne kayyum rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemler ve tepkiler sürüyor. Yönetmen, oyuncu, senaristler, Boğaziçi Üniversitesi öğrencileriyle dayanışma açıklaması yaptı.

BİZ AŞAĞI SADECE KARINCAYI İNCİTMEMEK İÇİN BAKARIZ
Sinemacılar yaptıkları açıklamada, "Hep ışığa bakmayı, ufka bakmayı, hayallerimize ve geleceğe bakmayı biliriz. Hikayelerimiz bu bakışlarda gizlidir. Aşağı bakmamızın yegâne nedeni ise, ancak yerdeki karıncayı incitmemek olabilir" denildi.

Gençlerin bu ülkenin aydınlık hayalleri olduğunu vurgulayan sinemacılar, "Işık da, gelecek de onlardadır. Boğaziçi öğrencileri demokratik, özerk üniversite istemlerinde sonuna kadar haklıdırlar. Bu nedenle anayasaya uygun, yasal, hukuki, meşru ve barışçı eylemlerini sürdürmek haklarıdır. Bu haklarını kullandıkları için suçlanamazlar" diye kaydetti.

İTİRAZ EDİYORUZ
Direnen gençlerin yanlarında olduklarının altını çizen sinemacılar, "Seçim hakkının kayyum düzeni ile değiştirilmesine, öğrencilerin isteklerinin itham, tehdit ve kaba kuvvetle baskı altına alınmasına, hapsedilmelerine itiraz ediyoruz. Saygın, değerli, intihale asla tenezzül etmemiş ve etmeyecek hocalarımızın hedef gösterilmesine de itiraz ettiğimizin bilinmesini isteriz" diye belirtildi.

Sinemacılar açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:
"Cinsel yönelimler, inançlar, etnik kimlik ya da düşünceler üzerinden ayrımcılık yapmanın 'halkın bir kesimini, diğer bir kesim aleyhinde kin ve düşmanlığa tahrik etmek suçu' olduğunu düşünüyoruz. Adil bir yargının bunu tespit ederek harekete geçmesi gerekirdi. Durduğumuz ve asla kıpırdamayacağımız yer tam da burasıdır. Durduğumuz noktadan görünen ise üniversitelerin kendi seçimleri olmayan ve dışarıdan atanmış kişilerce yönetilmeye çalışılmasının ne kısa ne de uzun vadede Türkiye'ye hiçbir yararı olmayacağıdır."