23 Eylül 2024 Pazartesi

Sinbo işçileri: Direndik kazandık

11 Eylül'de ücretiz izne çıkartılan 6 Sinbo işçisi bugün iş başı yaptı. Mesai bitiminin ardından fabrika önünde basın açıklaması yapan Sinbo işçileri, "Direndik kazandık" dedi.

Sinbo'nun İstanbul Haramidere'deki fabrikasında 11 Eylül'de ücretsiz izne çıkartılan 6 işçi bugün iş başı yaptı. Tüm Otomobil ve Metal İşçileri Sendikası'nda (TOMİS) örgütlenme faaliyeti nedeniyle ücretsiz izne çıkartıldıklarını belirterek fabrika önünde çadır kuran işçiler, işe iade edilmemelerinin ardından direnişlerini sonlandırdı.

Üç aylık ücretsiz iznin ardından ilk mesai gününde fabrika çıkışında işçiler basın açıklaması yaptı.

"Direne direne kazandık", "Birleşe birleşe kazandık", "Kadın erkek el ele örgütlü mücadeleye" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Sinbo işçisi Ömer Kocaman okudu. Kocaman, fabrika yönetiminin tutumunu saldırı olarak nitelendirdi. Kocaman, yönetimin bu hamlesisin fabrika içerisinde büyüyen sendikalaşma ve hak mücadelesine ket vurma gayesi taşıdığını söyledi.

Fabrika önünde çadır kurdukları eylemi 'direniş okuluna' çevirdiklerini ifade eden Kocaman, 31 günde 11 ders yaptıklarını, bu derslerde işçi sınıfının tarihsel deneyimlerini, güncel sorunlarını ve mücadelelerini inceleyerek işçilere yol göstermeye çalıştıklarını ifade etti.

Ücretsiz izne çıkartılan 6 kişiden 3'ünün kadın işçi olduğunu hatılatan Kocaman, direnişlerinin kadın işçiler üzerindeki çifte sömürüye, eşitsizliğe, tacize, tecavüze ve mobbinge karşı bir başkaldırı olduğunu da ekledi.

Kocaman "31 gün süren direniş ve mücadelemize Çalışma Bakanlığı kayıtsız kalamadı. Sinbo'ya müfettişlerini gönderdi ve ücretsiz izne çıkartılan işçi arkadaşlarımız, ücretsiz izne çıkartıldıkları günden itibaren tüm haklarını alarak bugün işbaşı yaptılar. Direnişimiz ve mücadelemiz sonucunda milyonlarca işçiyi köleliğe boyun eğmek zorunda bırakan ücretsiz izin saldırısına karşı önemli bir mevzi elde ettik. Sinbo fabrikasında ücretsiz izni geri çektirdik" diye konuştu.