4 Ekim 2024 Cuma

Şimdi de Beykoz'un yeşilliği tehdit ediliyor

Beykoz'un yeşilliği tehlike altında. İktidarın rant ve talan politikaları sonucu Türkiye'de iklim krizinin tehdidi artarken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Beykoz'da 111 bin metrekarelik tarım alanına ilişkin yeni bir planı askıya çıkardı. Plana göre, söz konusu alan üzerine otel, AVM, işyerleri gibi ticaret ve eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek.

Ormanları, temiz havası ve doğal zenginliği ile varlığını sürdüren Beykoz'un yeşilliği tehdit altında. Türkiye için iklim krizi çağrılarının yapıldığı, su kaynaklarının tükendiği/kuruduğu bu dönemde yeşil alanları korumak yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir kez daha sermaye ve patronların tarafında yer aldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce imara açarak "ticaret alanı" ilan ettiği 111 bin metrekarelik tarım alanına ilişkin yeni bir plan hazırlayarak askıya çıkardı. İmara açılan söz konusu arazi daha önce de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılan ve 553 villa yapılması öngörülen Kuzey ve Güney Kirazlı ormanlarının olduğu alana denk geliyor.

BEYKOZ, TİCARETE KURBAN EDİLECEK
Yakın zamanda alınan bu karar doğrultusunda, "sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı" statüsü taşıyan parsel için hazırlanan imar planlarında, alanın yüzde 55'i yani 61 bin metrekaresi ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibate, park ve yol olarak planlandı. Ticaret alanına en çok iki katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, banka, finans kurumları, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, otoparklar, alışveriş merkezleri, konaklama tesisleri, eğlenceye yönelik birimler inşa edilecek.

BEYKOZ ÇEVRE DAYANIŞMASI: SON YEŞİLİN KATLEDİLMESİNE İZİN VERMEYELİM
Beykoz Çevre Dayanışması, 21 farklı türe ev sahipliği yapan bölgede bin 443 adet ağacın kamu yararı gözetilmeksizin kesilmesini önleme adına 8 Şubat'a kadar tanınan bir itiraz süreci için imza toplamaya başladı. Beykoz'un ve dolayısıyla İstanbul'un son yeşilinin katledilmesine izin vermeyeceklerini kaydeden Beykoz Çevre Dayanışması, kamuoyuna yardımlaşma ve dayanışma çağrısı yaptı. 

TAÜ DAYANIŞMASI: BU HAKLI MÜCADELE HEPİMİZİNDİR
Beykoz'da bulunan Türk-Alman Üniversitesi Dayanışması da söz konusu doğa katliamına karşı dayanışma çağrısı yaptı. Çağrıda, "Bize düşen görev en hızlı şekilde bir kamuoyu oluşturmak için adımlar atarak gerekli yerlere tüm itirazları yapma ve ormanımızı savunmak için mücadele yürütmektir. Beykoz'un yeşilini sermayenin ve patronların insafına terk etmemek, doğayı ucube beton yığınlarından korumak adına bütün arkadaşlarımıza açık çağrımızdır, kayıtsız kalmayalım, birleşelim ve bu orman katliamına ‘dur' diyelim. Bu haklı mücadele hepimizindir. Beykoz ormanları dayanışmaya çağırıyor" denildi.

AKP ORMANLIK ALANI YAĞMALAMAKTA KARARLI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından imara açılan ormanlık alan 2018 yılında da yağmalanmak istenmişti. 2018 yılının Temmuz ayında Beykoz'da Kuzey Kirazlı ve Güney Kirazlı özel orman alanına 553 adet villa projesi için ÇED başlatmış ve projenin dört ayrı parsel üzerinde yükselmesini planlamıştı. Villalar, özel orman alanında kalan üç ayrı parsele inşa edilecek 267 numaralı 111 bin metrekarelik tarla niteliğindeki parsele de 20 adet otel ve 13 adet spor tesisi yapılacaktı.

Kasım 2018'de bu proje için alınan "ÇED gerekli değildir" kararında 267 numaralı parsel proje dışına çıkartılarak spor tesisi ve otellerden vazgeçilmişti. Şimdi bakanlık proje dışına çıkarılan 111 bin metrekarelik tarım arazisi için yeni plan hazırlayarak askıya çıkardı.

PARSELLERİN SAHİBİ CHP'Lİ İBB MECLİS ÜYESİ
Özel ormana yapılacak villa projesi gündeme geldiğinde parsellerin sahipleri dikkat çekiyor. Tapuda; sonradan spor tesisi yapılmasından vazgeçilen ve şu an yeni planı yapılan 267 numaralı parsel Nesip Mustafa Merter ve Mehmet Berke Merter adına kayıtlı. Mehmet Berke Merter, geçtiğimiz dönem CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi. Villaların yapılacağı özel orman olan iki parsel de Merter ailesine ait. Villa yapılacak diğer özel orman parseli de KİPTAŞ üzerine kayıtlı gözüküyor. Tapu sahipleri ile o dönem Özyazıcı İnşaat, "Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmeleri" imzalanmıştı. Kiptaş'tan Özyazıcı İnşaat'a ve yüklenici ZRS Yapı'ya devir sözleşmesi yapılmıştı.