21 Eylül 2024 Cumartesi

Şili'de direnen kadınlar hedefte

Erkek-devlet şiddetine dansları ve eylemleri tepki gösteren feminist kolektif grup Las Tesis aktivistleri polisin hedefinde.

Şili'de 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla hazırladıkları dans performansı ile tüm dünya kadınlarına ilham olan ve eylemleri kısa sürede dünya kadın mücadelesinin sembolü haline gelen feminist kolektif grup 'Las Tesis' aktivistleri polislerin hedefinde. Geçtiğimiz yıl sağ iktidara karşı büyük bir isyanın yaşandığı Şili'de polis aktivist kadınlara yöneldi. Sağcı Sebastian Pinera yönetiminin kötü yönetimine karşı düzenlenen gösterilerde öne çıkan öncü gruplara dönük operasyonlar sürüyor.

LAS TESİS ÜYELERİNE DAVA AÇILDI
Mayıs 2019'da erkek şiddeti ve tecavüzlere karşı eylemleriyle öne çıkan 'Las Tesis' feminist kolektif de saldırıların hedefi oldu. Tecavüzlere ve polis şiddetine karşı geçtiğimiz ay hazırladıkları bir video nedeniyle Las Tesis üyelerine yönelik polis tarafından dava açıldı.

Polislerin başvurusunda, Las Tesis üyelerinin o dönemdeki katliamları nedeniyle hedef aldığı "polise karşı şiddete çağrı" yaptıkları iddiasına yer veriliyor. La Tercera gazetesinde yayınlanan dava dilekçesinde, "polise ateş açın" dendiği savunuluyor.

VİDEODA POLİS VE HÜKÜMET ELİŞTİRİLİYOR
Ancak Las Tesis üyelerinin yayınladıkları videoda geçtiğimiz yıl düzenlenen eylemlerde polis tarafından yapılan katliamlar ile kadınlara yönelik taciz ve tecavüzlere karşı direnişe çağrı yapılıyor.

Kadın aktivistlerin paylaştığı videoda polislere yönelik, "Bizleri takip ediyor, evlerimizin girişini bloke ediyor ve göstericilerin arasına karışarak her şeyi yakıyorlar. Gaz atıyor, dövüyor, işkence ediyor, tecavüz ediyor, yıkıyor, bizleri kör ediyorlar" deniliyor. 

Las Tesis üyelerinin videosunda aynı zamanda hükümetin Covid-19 salgınına karşı politikaları sert bir dille eleştirilirken, karantinada olan kişilere ve sağlık çalışanlarına destek veriliyor.