‘Şiddete maruz kalmaktan mesleklerimizi yapamaz hale geldik'
Sağlık örgütlerinin Ankara'da gerçekleştireceği miting için İstanbul Tabip Odası, oda binasında toplantı düzenledi. Toplantıda, sağlıkta şiddet varsa hizmetin olmayacağı vurgulanırken "Her saat şiddete maruz kalmaktan mesleklerimizi yapamaz hale geldik" denildi.
İstanbul Tabip Odası, sağlıkta şiddete karşı önlem alınması ve Meclis'te bekleyen "Sağlıkta şiddeti önleme yasası"nın kabul edilmesi talebiyle, Türk Tabipler Birliği'nin (TTB) Ankara'da gerçekleştireceği 'Beyaz Mitinge' çağrı için oda binasında basın toplantısı düzenledi.
Açıklamaya, İstanbul Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu (YK) üyesi Hikmet Arısal, İstanbul Eczacılar Odası'ndan Zafer Kaplan, İstanbul Veteriner Hekimler Odası YK üyesi Necati Bozkurt, İstanbul Tabip Odası'ndan Dr. Osman Öztürk, TTB 2. Başkanı Dr. Ali Çerkezoğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden, TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, Birlik Dayanışma Sendikası'ndan Dr. Emrah Kırımlı katıldı.
Açıklamayı okuyan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Tıbbın kurucuları İstanköylü Hipokrat'tan, Bergamalı Galen'den bu yana bu topraklardayız" şeklinde konuştu.
Uzun yıllar süren eğitim ve mesleki emekle insanlara hizmet verdiklerini söyleyen Erden, hastanelerde sürekli hedef olarak gösterildiklerine dikkat çekti. Erden, "Her saat şiddete maruz kalmaktan mesleklerimizi yapamaz hale geldik" diye belirtti.
"Artık yeter" diyen Erden, "Başta TTB'nin hazırladığı, sağlık emek ve meslek örgütlerinin desteklediği 'Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı' olmak üzere 'Şiddetsiz Bir Sağlık Ortamı İçin 5 Acil Tedbir' hızla hayata geçirilmelidir" talebinde bulundu.
Erden son olarak herkesi 15 Mart'ta gerçekleşecek mitinge destek vermeye çağırdı.
'ŞİDDET İKLİMİ SIRADANLAŞTIRILAMAZ'
Ardından söz alan TTB 2. Başkanı Ali Çerkezoğlu, sağlık ortamındaki şiddetin dünyada gelişmekte olan şiddetten bağımsız düşünülemeyeceğine dikkat çekti ve "Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet iklimi sıradanlaştırılamaz. Şu anda şiddetin yaşanmadığı bir kurum yok ve bunun çözümü ülkeyi yönetenlerin başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere irade göstermesidir" dedi.
'VETERİNERLER SAĞLIKTA ŞİDDET YASASINA DAHİL EDİLMELİDİR
İstanbul Veteriner Hekimler Odası YK üyesi Necati Bozkurt, hekimlere fiziki şiddet artarken paralel olarak toplum sağlığını koruyan meslek gruplarına da saldırıların arttığını ifade etti. Bozkurt, "Veteriner hekimleri etkisizleştirmek için her türlü politika uygulamaktadır. Veterinerlerin görevini yapabilmesi için sağlıkta şiddet yasasına dahil edilmelidir" diye konuştu.
'ŞİDDET KANIKSANIYOR'
Dr. Hikmet Arısal şiddetin kanıksanmaya başladığını söyledi, şiddet gören hekimlerin sadece yüzde 65'inin şikayette bulunduğu kaydetti.
İstanbul Eczacılar Odası'ndan Zafer Kaplan, TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu ve
Dr. Emrah Kırımlı da yaşadıkları sorunları aktardı, mitinge katılım çağrısı yaptı.