4 Ekim 2024 Cuma

'Sesini çıkarmayan avukatlar yaratılmak isteniyor'

Avukat Dayanışması, stajyer Avukat Tuğçe Boğa'nın Bakırköy Adliyesi Staj Eğitim İşlemleri Bürosu'nda görevli bir memur tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmasını adliye önünde protesto etti.

Avukat Dayanışması, stajyer Avukat Tuğçe Boğa'nın Bakırköy Adliyesi Staj Eğitim İşlemleri Bürosu'nda görevli bir memur tarafından fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalmasına tepki göstermek amacıyla Bakırköy Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çok sayıda avukatın katıldığı eylemde "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Savunma susmadı susmayacak" sloganları atıldı.

Basın açıklamısını Avukat Seher Eriş okudu. 25 Aralık günü Bakırköy Adliyesi'nde mahkeme stajını yapan stajyer avukat Tuğçe Boğa'nın, görevli memurun fiziki ve sözlü saldırısına maruz kaldığını belirten Eriş, "Bu saldırı biz avukatlar açısından münferit yahut olağandışı bir saldırı değildir. Aksine adliyelerde, karakollarda, devlet dairelerinde ve mesleğimizi icra etmeye çalıştığımız her alanda çeşitli biçimlerde şiddete ve sözlü saldırıya uğruyoruz. Avukatlara yönelik gerçekleştirilen her saldırının aynı zamanda avukatlık mesleğine yönelik bir saldırı olduğunu biliyoruz. Nasıl ki baroları bölerek 'sesini çıkarmayan' avukatlar yaratılmak isteniyorsa; kendi hakkını savunan, mesleğini inandığı doğrular ve ilkeler temelinde icra etmek isteyen avukatlar da her anlamda şiddete maruz bırakılarak susturulmaya çalışılıyor" dedi.

'STAJYER AVUKATLAR EZİLİYOR'
İşçi kadın avukatların büyük hukuk bürolarında cinsel taciz ve saldırılara maruz kaldığını dile getiren Eriş, "Kendi işini yapmaya çalışan genç avukatlar vergi yükleri ve ekonomik koşullar altında ezilmekte, stajyer avukatlar sigortasız ve ücretsiz bir şekilde çalıştırılmaktadır. Yine son zamanlarda giderek artan avukat intiharları, geldiğimiz noktanın vahametini göstermesi açısından kaygı vericidir" diyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Avukatların, adliyelerin işleyişinde söz sahibi olarak görülmeyerek yok sayıldığına dikkat çeken Eriş, "Avukatlar olarak keyfi uygulamalara son verilmesini, hem pandemi hem de diğer konularda adliye işleyişiyle ilgili karar süreçlerine avukatların da dahil edilmesini talep ediyoruz" diye konuştu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Avukat Gökmen Yeşil, özellikle genç avukatlara yönelik fiziki ve psikolojik şiddetin gün geçtikçe arttığını ve bu hukuksuzluğun ve şiddetin bitirilmesi için pratik, eylemsel ve sonuç alıcı bir şeyler yapılması gerektiğine dikkat çekti.