24 Kasım 2024 Pazar

'Sesimizi duyurmak için şiddete mi uğramamız gerek'

İstanbul Tabip Odası ve SES, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapan bir doktora yönelik yapılan saldırıyı hastane önünde basın açıklaması yaparak protesto etti.
İstanbul Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde dahiliye servisinde görev yapan Doktor Umut Karabay'a yapılan saldırıyı hastane önünde protesto etti.
 
"Sağlıkta şiddete son" pankartının açıldığı eyleme çok sayıda sağlık emekçisi katıldı. Burada basın açıklamasını okuyan İstanbul Tabip Odası Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşyeri Temsilcisi Betül Kaygusuz, tedavi etmek için çabaladıkları insanlar tarafından şiddete uğramayı, sağlık kurumlarında şiddetin kanıksanmasını kabul etmeyeceklerini belirttti.
 
'GÖREV BAŞINDA KAÇ HEKİMİN ÖLMESİ GEREKİYOR'
 
24 Mayıs günü dahiliye servisinde görevli olan Doktor Umut Karabay'ın yatmakta olan bir hastanın yakınlarınca şiddete uğradığını aktaran Kaygusuz, saldırı sırasında doktoru koruyacak tek bir güvenlik personelinin bile olay anında odada olmadığını söyledi. Kaygusuz, "Görevi başında arkadaşımıza saldıran saldırganlar ise ifade verip serbest kalmıştır. Gün geçtikçe artan ve çözüm bulunamayan saldırılar hepimizde ruhsal travmaya yol açmaktadır. Şiddet ile başa çıkması beklenen robotlar olmadığımızın anlaşılması için daha kaç arkadaşımızın şiddete uğraması gerekiyor? Görevi başında kaç hekimin daha ölmesi gerekiyor" dedi.
 
'YETKİLİLER SAĞLIKTA ŞİDDETİ KISIR DÖNGÜYE SOKTU'
 
Kaygusuz, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın uygulanmasından beri sağlıkta şiddetin arttığına dikkat çekti. Sağlıkta şiddetin asıl sebebinin sağlık sistemi olduğunu belirtti. Kuygusuz, "Sağlık sisteminde yaşanan sorunların çözülmemesinin yanısra, yetkililerin sağlık çalışanlarına yönelik hürmetsiz, itibarsızlaştırıcı, sağlık çalışanları ve hastayı karşı karşıya getirici söylemlerinden vazgeçmemesi sağlıkta şiddeti kısır döngüye sokmaktadır" diye kaydetti.
 
Kaygusuz, hastanelerde alınan güvenlik önlemlerinin bir alışveriş merkezi kadar olmadığını, bunun sonucunda hastanelerde silah, bıçak taşıyan kişilerin rahatlıkla girdiğini söyledi. Kaygusuz, Dr. Ersin Arslan'ı kaybettikleri gün olan 17 Nisan'ın 'Sağlıkta Şiddetle Mücadele Günü' olması önerisinin de kabul edilmediğini hatırlattı.
 
'BAKANLIĞA SORUMLULUĞUNU HATIRLATIYORUZ'
 
Kaygusuz son olarak, Sağlık Bakanlığı'na çalışanların can güvenliğini sağlamak konusundaki sorumluluklarını hatırlattı ve Sağlıkta Şiddet Yasası çıkana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
 
Ardından söz alan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk, sağlık ve şiddet cümlelerinin savaşta bile yan yana gelmediğini ifade etti. Öztürk, "Sağlıkçıların savaşta bile dokunulmazlığı var ama çalıştığımız ortam, savaş ortamından daha kotü" dedi.
 
'SİYASİ İKTİDAR DİLİNİ DEĞİŞTİRMELİ'
 
Her gün şiddet yüzünden hastane bahçelerinden seslendiklerini altını çizen SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Arslan, "Siyasi iktidar dilini değiştirmediği sürece her gün şiddete uğrayacağız. Şiddete karşı TTB'nin bakanlığa sunduğu yasa taslağının yasalaştırılması gerek" diye konuştu.