25 Kasım 2024 Pazartesi

SES üyelerinin sürgün edilmesi protesto edildi

Batman'da 3 sağlık emekçisinin sürgün edilmesi birçok kentte yapılan açıklamalarla protesto edildi. Açıklamalarda, verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesi talep edildi.

Batman'da Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyelerinin koruyucu ekipman talep ettikleri için sürgün edilmesine tepkiler sürüyor. Birçok kentte yapılan açıklamalarla, verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesi talep edildi.

ANKARA
SES Ankara Şubesi, Batman'daki üyelerinin sürgün edilmesine ilişkin Altındağ ilçesindeki Anafartalar caddesinde bulunan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde açıklama yapmak istedi. Ancak, polisler yapılmak istenilen açıklamayı engelledi.

Sosyal Hizmet İl Müdürlüğü'ne yürüyen aralarında SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden'in de bulunduğu kitlenin önü, binaya 100 metre kala polisler tarafından kesildi. Polisler, valilik izni olmadığı gerekçesiyle eyleme izin vermeyeceklerini ifade etti. Açıklamayı takip eden basın çalışanlarını kimlik kontrolünden geçiren polisler, görüntü alınmaması için gazetecilerin yanında bekledi.

Polisler, gözaltına almakla tehdit ettiği sağlık çalışanlarını iteleyerek alandan uzaklaştırdı. Sağlık emekçileri, söz konusu tutumu alkışlarla protesto etti. 

SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, polisin tutumunu ve yapılmak istenen açıklamaya dair, "Basın açıklama yapmamız Vali talimatıyla bir kez daha engellendi. Polisler iterek kakarak dağıtmaya kalktılar. Bu tutumu protesto ediyoruz bu tutumla yol almak mümkün değil yani bugün bu demokrasiyi ayaklar altına alan hukuku tanımayan bir bütün neredeyse kolluğun talimatlarıyla yürüyen tutumu kabul etmemiz mümkün değil" dedi.

Sağlık emekçilerinin koruyucu ekipman talep ettiği için sürgün edildiklerini hatırlatan Erden, "Oysa ki kişisel koruyucu ekipmanın verilmesi yasal bir zorunluluktur. Hem dünya sağlık örgütü bunu net tarif ediyor hem sağlık bakanlığı, bilim kurulu bunu net tarif ediyor ve bütün bunlara rağmen bu ekipman verilmediği gibi bir de ekipman talep ettiği için arkadaşlarımız sürgün edildi" şeklinde konuştu.

Kişisel koruyucu ekipman eksikliğinden dolayı 42 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğine belirten Erden, şöyle devam etti: "Bunların sorumlusu alınmayan önlemler ve tedbirleridir virüs değildir. O yüzden bizde kararlı bir şekilde mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz. Bugün bir kez daha Ankara polisinin yaptığı bu tutumu kınıyor ve protesto ediyoruz kabul etmiyoruz ve kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz, haklıyız kazanacağız."

ADANA
SES Adana Şubesi, Batman'da üyelerinin sürgün edilmesine dair basın açıklaması yaptı. Sendika binasında yapılan açıklamayı okuyan SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Halide İnci, salgın koşullarında uygun sayıda koruyucu ekipman talebine sürgünle karşılık verildiğini belirterek kararın geri alınmasını istedi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının başından beri sosyal emekçilerinin can ve başla çalıştığını dile getiren İnci, Batman İl Sosyal Hizmet Müdürlüğü tarafından Vefa Destek Projesi'nde görevlendirilen sosyal emekçilere uygun sayıda ve nitelikte koruyucu ekipman sağlanmasının talep edildiğini belirterek emekçilerin taleplerini yerine getirmek yerine İl Müdürlüğü'nün 3 sosyal hizmet emekçisi hakkında soruşturma açıldığını belirterek arkadaşlarının  hukuksuz bir şekilde 1/30 oranında maaş kesintisi verip, bakanık onayıyla sürgün edildiğini anlattı.

Sürgünlere tepki göstermek için yapılan basın açıklamasına polisin müdahale etmesine de tepki gösteren İnci, "Bu baskılar ve gözaltılar bizi Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin yanında olmamızı engelleyemez. Verilen ceza ve sürgün kararının iptal edilmesini, sendikamıza ve üyelerimize yönelik sendikal faaliyetleri engelleme kastı ile işletildiği açık şekilde ortada olan hukuki olmayan, ayrımcı, keyfi uygulama ve baskıların sonlandırılmasını bekliyoruz. Bundan öncede bundan sonra haklarımızın arkasında ve tüm kamu emekçilerinin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

İSTANBUL
SES Şişli Şubesi, Batman'da 3 SES üyesi sağlık emekçisinin koruyucu ekipman talep ettikleri için sürgün edilmesini kınadı. Yapılan açıklamada, "Sürgünler durdurulsun" denildi. Taksim'de bulunan SES Şişli binasında yapılan açıklamaya SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan ve Fadime Kavak katıldı. Ankara'da ise sürgünleri protesto etmek isteyen SES üyelerine polis engel oldu.

Basın açıklamasını SES Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan okudu. Batman İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Vefa Destek Projesinde görevlendirilen sosyal emekçileri uygun sayıda ve nitelikle koruyucu ekipman sağlanması talebinde bulunduğunu söyleyen Aslan, "Proje kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlar ile kurulacak temasta hem çalışanlar açısından hem de hizmet alanlar açısından doğuracağı olumsuz sonuçların yaşanmaması için sosyal hizmet çalışanların gösterdiği sorumluluğa karşı İl Müdürlüğü yöneticileri ekipman sağlamak yerine talepte bulunan sendika üyemiz 3 sosyal hizmet emekçisi hakkında soruşturma başlatmıştır. Hukuki olmayan keyfi soruşturmalar başlatılmış ve 1/30 oranında maaştan kesim cezası vermişlerdir. Daha sonra da Bakanlık onayı ile üyelerimizin sürgün kararları çıkmıştır" diye konuştu.

Bir hak ve yükümlülük olan "korunma talep etme" hakkının cezalandırılmasını kabul etmediklerini söyleyen Aslan, "Aynı zamanda sürgün bir insanlık suçudur. Covit Mücadele ederken bizleri böyle sürgün edilerek asıl amaçları Verilen halkın sağlığı olmadığı kimsenin sesi çıkmasın çıkaranların ise  ceza ve sürgün edilerek susturmaya çalışıyorlar. Biz Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak yetersiz koruyucu ekipman olduğunda kesinlikle görevi kabul etmiyoruz, görev dayatanlara suç işlediklerini hatırlatıyoruz" dedi.