22 Eylül 2024 Pazar

SES: Teşvik ile sağlık hizmeti yürümez

SES Ankara ve Antalya şubeleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin yetersizliğine dikkat çekerek, ek ödemeler arasındaki oran farklılıklarının düzeltmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara ve Antalya şubeleri, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde değişiklik yapılmasına tepki gösterdi ve ek ödeme değil, herkese insanca yaşayacak ücret çağrısı yaptı.

ANKARA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'nde yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Numune Yerleşkesi'nde açıklama yapan SES üye ve yöneticileri, "Teşvik ile sağlık hizmeti yürümez" pankartı açtı.

Basın açıklamasını okuyan SES Ankara Şubesi Başkanı Kubilay Yalçınkaya, sağlık emekçilerinin iş güvencesinin her yıl yenilenip yenilenmeyeceği belirsiz sözleşmelerle ortadan kalktığını söyleyerek, bugüne kadar yapılan her değişiklikle geriye gidildiğini belirtti.

"Sağlık Bakanlığı, yürüttüğümüz mücadele sonucunda taleplerimizi tam olarak karşılamasa da kısmi bir iyileştirme yapmak zorunda kalmıştır. Ancak, Sağlık Bakanı algı yaratarak birinci basamak sağlık hizmetlerinin tüm sorunları çözülmüş gösterdiği yönetmelikte halen 'küme dışında' sorunlarımız çalışma alanları ve sağlık emekçileri bırakılmıştır" diyen Yalçınkaya, ihtar puanında yönetmelikle düzenleme yapılamayacağına dair AYM kararına rağmen ihtar puanı alanlara bir ila üç ay arasında destek ödemesi yapılmamasına dikkat çekti.

Bir fiile iki ceza işletildiğini söyleyen Yalçınkaya, şöyle devam etti: "Ekip çalışanların ek ödemeleri arasında yüzde 39 oranında anormal bir fark olması ücrette adalet ilkesine aykırıdır. Dolayısıyla bu oranın mutlaka yükseltilmesi gerekmektedir. Kaldı ki yine ekibin bir parçası olan Aile Sağlığı Merkezinde çalışan işçiler bu ek ödemeden hiçbir şekilde yararlanamayacaktır. Bu ayrımcılığı kabullenmek mümkün değildir."

Eylem boyunca, "Ek ödeme değil, tek ödeme istiyoruz", "İktidara değil emekçiye bütçe", "Sağlık işi ekip işidir" sloganları atıldı.

ANTALYA
SES Antalya Şubesi, Muratpaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü önünde Sağlık Bakanlığı'nın ek ödeme yönetmeliklerine tepki gösterdi. "Ne teşvik, ne destek... Yoksulluk sınırı üzerinde insanca yaşamaya yetecek ücret talebimizden vazgeçmiyoruz" pankartı açılan eylemde, "Beyaz reform değil, fiyasko reform", "Teşvik ile sağlık sistemi yürümez" dövizleri taşındı.

Basın açıklamasında konuşan SES Antalya Şubesi Eşbaşkanı Kaan Taşer, yönetmelik değişikliğiyle teşvik ödemesi adı altında ek mesai karşılığında ilave ücret getirildiğini söyledi. "Günlük muayene sayısının 40'ın üzerine çıkması halinde tavan ücretin yüzde 10'u ile yüzde 42'si arasında teşvik ödemesi getirilmektedir. Böylece ne kadar çok hasta muayene edilirse o kadar çok ücret anlayışı getirilerek koruyucu sağlık hizmetlerinin yerine getirilmesinde zaman sorunu yaratmış olacaktır" diyen Taşer, değişikliğin halk sağlığı anlayışına ters olduğunu, Aile Sağlığı Merkezleri'nde daha fazla muayene baskısı yaratacağını söyledi.

Taşer, "Bu durum sağlık hizmetlerinin niteliğini düşüreceği gibi kölelik koşullarında çalışmayı arttıracaktır. Halkın ve sağlık emekçilerinin sağlığını hiçe sayan bu uygulamanın kabul edilebilir yanı yoktur" ifadelerini kullandı.

SES olarak emekliliğe yansıyacak, insanca yaşamaya yetecek, yoksulluk sınırı üzerinde bir ücret istediklerini belirten Taşer, teşvik paketleri ve yönetmeliklerin ücret sorununu çözmediğine dikkat çekti ve temel hakları için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.