SES: Sosyal hizmetler bütçesinde yine biz yokuz
SES, görüşülmeye başlanan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçesinin, yine emekçilerin olmadığını belirterek, istihdamı önceleyen ve yoksulluğu bitirmeyi hedefleyen planlı bir bütçe yapılmasını istedi.
KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçesine ilişkin açıklama yaptı.
SES Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Eş Genel Başkan Selma Atabey, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın 2021 bütçesinin bugün itibari ile görüşülmeye başlandığını belirtti.
Bütçe görüşmelerine, ne taslak hazırlığı aşamasında, ne hazırlanan taslağın meclise sunulması aşamasında sendikalarının dahil edilmediğini, bütçeden etkilenecek kesimlerin örgütlü temsilcilerine açık bir bütçe hazırlık ve karar süreci olmadığını söyleyen Atabey, bu nedenle taleplerini basın toplantısıyla açıkladıklarını kaydetti.
Bütçe görüşmelerinin gerçekleştiği süreç, emekçiler ve hizmet alacaklar için görüşmeleri her zamankinden daha önemli hale getirdiğine dikkat çeken Atabay, "Pandemi, mevcut ekonomik krizi daha da derinleştirmiş, iktidar ise kriz karşısında sermayenin çıkarlarını korumanın yolu olarak emekçilerin sömürüsünü artırmak, gelirleri azaltmak, mevcut hakları da ortadan kaldırmak, sermayeye ise her türlü kaynağı aktarmak tercihinde ilerlemiştir. Salgının sonuçları nedeniyle ekonomik olarak etkilenen kesimler için;işsiz kalan, ücretsiz izne çıkartılan, gelirleri düşen, işyeri kapanan, vb. salgında sağlıkları için evde kalma çağrısı yapılanların bunu gerçekleştirebilmeleri için, salgın nedeniyle daha çok risk altında olan kesimler için gerçek tedbirler alınmamış, kaynaklar buralara aktarılmamıştır. Bakanlık bütçesi, gelirlerimizin eridiği, tüm emekçiler içinde ek zam talebinin yaygın bir talep haline geldiği bir zamanda yapılmaktadır. Bakanlık bütçesi, salgında daha da risk altında olan ama yeterince korunamayan kadınlar- çocuklar, mülteciler-engelliler-ekonomik yoksunluk içerisinde olan kesimlerin acil kamu hizmetleri ile sarmalanmasına ihtiyaç duyulan bir zamanda yapılmaktadır. Bu ihtiyaçların ne kadar dert edinileceği ve ne kadar bütçe ayrılacağı tartışılacaktır" dedi.
Atabay, bütçeye ilişkin taplerini şöyle sıraladı:
• Bütçe halkın ve emekçilerin örgütleri aracılığı ve onların katılımı ile yapılmalıdır.
• Ayrı bir Kadın Bakanlığı ve Çocuk Bakanlığı kurulmalı; ayrı ve ihtiyacı karşılayacak bütçeleri olmalıdır.
• Sosyal hizmet alanlarındaki politikalar sorunları önlemeye odaklı, iktidarın siyasi ihtiyaçlarından arındırılmış, kapsamlı politikalar olmalıdır. Bu alanda yapılacak planlarda ekonomik tasarruf ya da kesinti düşünülmemeli, ihtiyaç neyse gerekli bütçe ayrılmalıdır.
• Pandemi nedeni ile bakanlık personelinin iş yükü çok fazla artmıştır. Bütçede personel ödemelerinde personel açığı düşünülerek kadrolu ve güvenceli istihdam için ödenek arttırılmalıdır.
• Sosyal yardımlarda bir bağımlılık ilişkisi yaratma ve rant-siyasi çıkar hedefi kaldırılmalıdır. Yardım alanların yardım kesilme tehdidi ile düşük maliyetli çalıştırılmalarına neden olacak uygulamalardan vazgeçilmelidir.
• Pandemi, deprem gibi olağanüstü dönemleri hesaba katan bir bütçe değildir. Oysaki pandemi süresince ve ekonomik krizin de etkileri ile çok sayıda insan işsiz kaldı. Halkın büyük kısmı yoksulluk sınırının altında bir gelirle yaşamaktadır. Tüm bunları gören yoksulluğu teşvik eden değil istihdamı önceleyen ve yoksulluğu bitirme hedefiyle bütçe planlamaları yapılmalıdır.
SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, bütçe görüşmelerini dikkatle takip etmeye ve sözlerini söylemeye devam edeceklerini vurguladı.