EMEK
SES Şişli Şubesi: Formaya değil tek tipleşmeye karşıyız
SES Şişli Şubesi, sağlık emekçilerin yaşadığı sorunları görmezden gelen İl Sağlık Müdürlüğü'nün sağlık personeli için belirlediği kıyafet standartlarına ilişkin Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonu önünde eylem yaptı.
SES Şişli Şubesi, İl Sağlık Müdürlüğü'nün belirlediği "kıyafet standartları" kararını Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi konferans salonu önünde protesto etti."Formaya değil tek tipleşmeye karşıyız" pankartının açıldığı eylemde "Parasız sağlık parasız eğitim" sloganı atıldı. Eylemde konuşan SES İşyeri Temsilcisi Mehriban Emek, bakanlığın edep kurallarını gerekçe göstererek böyle bir karar aldığını söyledi. İl Sağlık Müdürlüğü'nün tüm sağlık emekçilerini edepsizlikle suçladığını ve bunun kabul etmediklerini ifade eden Emek, "Buradan Sağlık Bakanlığı ve diğer yetkililere sesleniyoruz. Biraz edebinizle siz takının" dedi. Zamanlarının tümünü hastanede elektronik cihazların içinde geçirdiklerini dile getiren Emek, "Hastaneye renk katmanın nesi kötü" diye sordu.
ONCA SORUN VARKEN…
Ardından açıklamayı okuyan SES Şişli Şube Kadın Sekreteri İpek Deniz, İstanbul il Sağlık Müdürlüğ'ünün onayıyla 2020 yılı başına kadar düzenlemeye geçirilmesi planlanan, kıyafet standartları uygulamasının üzerinde tekrar düşünülmesi gereken ve hiç bir aciliyeti olmayan bir uygulama olduğunu söyledi. Sağlık çalışanlarının onlarca çözüm bekleyen sorunları varken, talebi olmamasına rağmen kıyafet değişikliğiyle ilgili yapılan düzenlemenin iş barışını ve huzurunu bozduğunu dile getiren Deniz, "Hastanelerin özerkliği bertaraf edip tek yetkiliden forma dayatılması bizleri ve hastane yönetimlerini aynı zamanda yok saymaktadır. Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak formaya karşı değiliz, yalnız tek tipleştiren formaya karşıyız. Hemşire, ebe, sağlık memuru ve sağlık teknikeri kadrosunda olanlar için sadece geçerli olması Hekim ve idari sınıfta çalışanların ayrı tutulması eşitlik ve adalet ilkesine aykırıdır. Ekonomik krizin bu kadar kendisini belli ettiği bir dönemde bizlere yeniden forma almaya mecbur bırakılmak istenmesi kabul edilecek bir durum değildir" diye konuştu.
'UYGULAMADAN VAZGEÇİN'
Kılık kıyafet uygulamasının sadece İstanbul'da hayata geçirilmek istendiğini dile getiren Deniz, şöyle devam etti: "İstanbul gibi yaşam şartlarının oldukça ağır olduğu şehirde sağlık emekçilerine yüklenen ek bir külfettir. Çünkü çalıştığımız kurumlarda döner sermaye ve ek ödemeler ya hiç ödenmiyor ya da çok cüzi rakamlarda ödeniyor. Bu da sağlık emekçilerini ekonomik olarak oldukça zor durumda bırakmaktadır. Sağlık hizmeti üretirken görüntüden ziyade ürettiğimiz hizmetin niteliği önemlidir. Rengine ve şekline hiçbir şekilde sağlık çalışanlarının karar vermediği tek tip kılık kıyafet yönetmeliğini kabul etmiyoruz, yaşamlarımızı tek tipleştirmenize izin vermiyoruz. Bu tek tip uygulamadan vazgeçiniz. Bu konudaki ısrarımızın ve mücadelemizin süreceğini kamuoyuna duyuruyoruz."