EMEK
SES: Sağlıkta performans sistemine son verilsin
Sağlıkta performans sistemi tartışmaları sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, sağlık çalışanları arasındaki eşitsizliği artırarak kadrolaşmaya yol açtığı için sistemden vazgeçilmesi çağrısında bulunuyor.
Sağlıkta performans sistemine itirazlar sürürken sistemin sağlık kurumlarında personel arası eşitsizliği hızla tırmandığı bildiriliyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Adana Şubesi Başkanı Muzaffer Yüksel, Adana Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı işletmelerde ve hastanelerde ücretlerin yetersiz ve adaletsiz olduğuna dikkat çekti.
Hekim odaklı performans sisteminin, hekim dışı, yardımcı sağlık personeli ve kadroya geçirilen 4D kapsamındakiler arasındaki ekip hizmetine zarar verdiğini ve iş barışını bozduğunu ifade eden Yüksel, ücretlerin bir çok zaman eksik ödendiğini ve güvenceden yoksun olduğunu belirtti.
Servisler ve meslek grupları arasındaki eşitsizliklerin arttığını söyleyen Yüksel, performans sistemine göre 'puanı yüksek yerlere' yandaş personelin yerleştirildiğini bu nedenle de iş veriminin düştüğünü kaydetti. Yüksel ayrıca, sağlık kurumlarında kadro kıtlığı yaşandığını, iş yükünün fazla olduğunu ve oluşan rekabet ortamında mobbing vakalarının yaşandığını sözlerine ekledi.
Yüksel, sağlık çalışanlarının, döner sermaye ücretlerinden yararlanamadığını, düşük ödemeler nedeniyle borçlanmaya gittiklerini kaydetti. Yüksel, performans sistemine son verilmesini talep ettiklerini belirtirken döner sermaye ödemelerinin iki katına çıkarılarak maaşlarla birlikte genel bütçeden ödenmesi ve her sağlık çalışanına 3600 ek gösterge verilmesi gerektiğini vurguladı.
URFA
Urfa Aile Hekimleri Derneği (ŞUAHED), görevi başında şiddete maruz kalan sağlıkçıların yaşadıklarına dikkat çekmek için bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. Konuya ilişkin dernek binasında yapılan açıklamaya SES Urfa Şubesi ve Urfa Tabip Odası, Türk Sağlık Sen, Genel Sağlık İş Sendikası başta olmak üzere bir çok sivil toplum örgütü de destek sundu.
Basın toplantısında konuşan ŞUAHED Yönetim Kurulu Üyesi Doktor İlkim Kendirci, son bir ay içinde bir çok meslektaşlarının şiddete maruz kaldığını söyledi. Kendirici, yaşananlara karşı kent genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yaptıklarını belirtti.
VAN
SES Van Şubesi ve Van Hakkari Tabip Odası adına açıklama yapan SES Van Şube Eşbaşkanı Fatma Arslan da, sağlıkta şiddetin artık iş kazası olarak kabul edildiğini belirterek, "Bu da şiddet olaylarında kamu erkinin işveren olarak sorumluluğunun kabul edilmesi anlamına gelmektedir. Şiddetin sona ermesi için taleplerimizi bundan sonraki süreçte de dillendirmeye devam edeceğiz. Sağlıkta dönüşüm programının son bulması için mücadele etmek şiddetle mücadelenin birincil ve en önemli ayağıdır. Şiddetin son bulması için tüm sağlık emekçileriyle ortak mücadele etmesi gerekmektedir. Sağlıkta dönüşümün sona ermesi, şiddetin son bulması, suçluların cezalandırılması, sağlık alanında kar değil, insan odaklı politika üretilmesi için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğiz" dedi.