23 Kasım 2024 Cumartesi

SES: Rant için değil halk için sosyal hizmet

Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla açıklama yapan SES Genel Merkezi, sosyal hizmetlerin emekçiler için değil, rant için kullanıldığına işaret etti. SES, sosyal hizmet emekçilerinin gasp edilen haklarına da dikkat çekti, mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
Sağlık ve Sosyal Emekçiler Sendikası (SES), Dünya Sosyal Hizmet Günü dolayısıyla genel merkez binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Basın toplantısında konuşan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, ekonomik sosyal politikalar ve ekonomik kriz nedeniyle sosyal hizmetler alanındaki sorunların hem hizmet alanlar hemde emekçiler bakımından derinleştiğini söyledi.
 
Kadınların, çocuk, yaşlı, engelli ve LGBTİ'lerin, yani tüm emekçilerin haklarının her zamankinden daha fazla korunması gerektiğini belirten Erden, ancak mevcut politikalar ile bunun sağlanamayacağına işaret etti. Erden, imzalanan protokollere rağmen verilen hizmetlerin denetimsiz olduğunu, kamu dışındaki dernek, cemaatlere terk edildiğini, bunun sonucunda ise hizmet politikalarının siyasi ihtiyaca göre belirlendiğini ifade etti. Halkın, ihtiyaç duyduğu eşit, ayrımsız, nitelikli ve anadilde hizmete ulaşması için uygun politikalar üretilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
 
ÜLKE ÇOCUK POLİTİKASI OLUŞTURULMALIDIR
 
Çocuklarla ilgili şiddetin bugün engellenemez boyutlara ulaştığını ve en önemli sorunun da korunma olduğunu söyleyen SES Eş Genel Başkanı Erden, çocukları korumakla birinci dereceden yükümlü olan  AÇSHB’nin, asıl olarak muhafazakarlık, din, toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dayalı bakış açısıyla hareket ettiğini kaydetti.
 
Çocukların İnsan Hakları Evrensil Bildirgesi'nde yer alan haklarını hatırlatan Erden, Erden, Türkiye'de çocukların haklarının uygulanması ve korunması için yeni bir politika uygulanması gerektiğini söyledi.
 
KADINI GÜÇLENDİRECEK POLİTİKALAR OLUŞTURULMALI
 
Erden, kadın erkek eşitliğinin sağlanması ve kadınların karşılaştıkları ayrımcılıklığı  gidermek, şiddetin önlenmesi, şiddete maruz kalan kadınların korunması için sosyal hizmetlerin rolüne işaret etti, "Nitekim iktidar ve bakanlık politikaları kadını birey olarak görmüyor, aile içine hapsediyor. Bu görüşten vazgeçilmeli, kadın birey olarak kabul edilmeli, cinsiyet eşitliği temel alınmalı, kadını güçlendirecek politikalar oluşturup 6287 sayılı yasanın uygulamadaki sorunlar çözülmelidir" dedi.
 
SOSYAL HİZMET HAKTIR
 
Erden, sosyal hizmetlerin yardıma indirgendiğini, sosyal yardımların siyasal rant için kullanıldığını, bugün ise kriz bahanesiyle sosyal yardımların kesildiğini söyledi.
 
SES olarak yaptıkları anketi hatırlatan Erden, "az çalışan, çok iş politikası" uygulandığını, çalışanların güvencesiz ve alanlarının dışında çalıştırıldıklarını, mobbinge maruz kaldıklarını ve emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti. Erden, sorunların çözülmesi için mücadele edeceklerini de sözlerine ekledi.