EMEK
SES: Özlük haklarımız torba yasaya sığmaz
Meclis'e getirilen Torba Yasa'da yer alan yıpranma paylarına ilişkin düzenlemeye geriye dönük çalışmaların dahil edilmemesine karşı çıkan sağlık emekçileri, tepkilerini birçok kentte yaptıkları açıklamalarda "Özlük haklarımız torba yasaya sığmaz" diyerek gösterdi.
Meclis'e sunulan "Askerlik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" içerisinde yer alan torba yasadaki fiili hizmet süresi zammı gibi düzenlemelerin yetersizliğine tepki gösteren SES, konuşa ilişkin İstanbul ve Mersin'de basın açıklamaları yaptı.
İSTANBUL
SES İstanbul Şubeleri, Şişli Şube binasında yaptığı basın toplantısında konuşan Aylin Gürcan, Meclis'e sunulan torba yasanın emekçiler tarafından kabul edilemez olduğunu belirtti. Gürcan, "Gece gündüz demeden günün 24 saati sağlık ve sosyal hizmet sunumu gerçekleştiren emekçilerin temel taleplerinin başında yer alan Fiili Hizmet Süresi Zammı (yıpranma payı), çalışırken ve emeklilikte insan onuruna yakışır ücret taleplerini kararlı ve ısrarlı bir şekilde savunduk. Taleplerimizi elde edinceye kadar mücadele edeceğimizi kararlılıkla ifade ettik. Taleplerimizdeki haklılık ve mücadelemizdeki süreklilik görmezden gelinemedi. Daha öncede seçimler süreçlerinde bu taleplerimiz hükümet ve yandaş sendikalar tarafından sürekli sulandırılıp ve gerçekleşmeyen vaatlere dönüştürme çabasına girilse de sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini taleplerinden ve talepleri için mücadeleden vazgeçirmemiştir" dedi.
Torba yasada önerilen maddelerin sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamaktan uzak olduğuna vurgulayan Gürcan, "Emekçilerin özlük hakları torba yasalara sığmaz" diyerek tepki gösterdi.
Gürcan, torba yasaya dair kendi önerilerini ise şöyle sıraladı:
"Sağlık ve sosyal hizmet işkolunda çalışan tüm emekçileri kapsamalıdır. Geçmiş çalışma sürelerini kapsamalıdır. Fiili hizmet süresinin de çalışma yeri ve yoğunluğuna bağlı olarak 180 ile 60 gün arasında düzenlenmesini ve fiili hizmetten yararlanmada 'fiilen çalışma şartının' kaldırılmasını istiyoruz. Çalışma yaşamını olumsuz etkileyen performans uygulamasından vazgeçilmelidir. Emekçiler arasında ayrımcılık yaratmadan tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine ödenen sabit ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır."
Sağlıkta yaşanan şiddete de dikkat çeken Gürcan, bu konuya ilişkin sağlık emek ve meslek örgütlerinin hazırlayarak Meclis'te grubu bulunan partilere ilettiği yasa tasarısının da ele alınmasını istedi.
MERSİN
Mersin'de de SES üyeleri, şube binasında basın toplantısı düzenledi. Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, sunulan teklif içerisinde fiili hizmet süresi zammı, emeklilik ücretindeki artış ve sağlık turizminin yer aldığı maddelerin sağlık ve sosyal hizmet emekçilerini doğrudan etkilediğini kaydetti.
Kazanılmış haklarının birilerinin lütfünün değil, kendi mücadelelerinin bir sonucu olduğunu aktaran Bozkurt, "Hep birlikte bu haklı taleplerimiz için mücadeleye devam edeceğiz. Taleplerimizin çarpıtılmasına izin vermeyeceğiz" dedi. Bozkurt, Tasarıya ilişkin işyerlerinde imzalar toplayarak kentin vekillerine bunun faks aracılığıyla iletildiğini söyledi.