20 Eylül 2024 Cuma

SES Mardin Şubesi sendikal faaliyetlerinin engellenmesine tepki gösterdi

Artuklu Hizmet Merkezi'nde sendikal faaliyetlerinin engellenmesine tepki gösteren SES Mardin Şubesi, engellemede bulunan idareci Selma Avuka hakkında hukuki süreç başlatacaklarını duyurdu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Mardin Şubesi, sendikal faaliyet yürüttüğü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Artuklu Hizmet Merkezi'nde örgütlenme çalışmalarının engellenmek istemesine tepki gösterdi.

Artuklu Hizmet Merkezi önünde yapılan açıklamada, "Sendikal haklarımız engellenemez! Liyakatsiz yöneticilerin kanun dışı, keyfi uygulamalarına karşı susmadık, susmayacağız" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan SES Mardin Şube Sekreteri Rojhat Aslan, sosyal hizmetlerin doğru uygulanmasındaki sorunların ve sosyal hizmet emekçilerinin sorunlarının gün geçtikçe arttığını söyledi.

'İKTİDAR SOSYAL HİZMETLER ALANINI VİTRİN OLARAK GÖRÜYOR'
İktidarın aile ve sosyal hizmetler alanını bir "vitrin" olarak gördüğünü ifade eden Rojhat Aslan, "Bu anlayışın bir sonucu olarak, sosyal hizmet alanının prensiplerini bilmeyen, mesleki yeterliliği olmayan, sosyal hizmet alanından gelmeyen, liyakatin zaten olmadığı üstten atamalar ile yöneticiler belirlenmektedir. Hal böyle olunca gelen yöneticilerin kısa süreli olması kaçınılmaz olmakta, buralar adeta bir basamak olarak kullanılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Mardin'de de il müdürleri ve yardımcılarının sık sık değiştiğini ve çok sayıda sorunun ortaya çıktığını kaydeden Aslan, sosyal hizmet emekçilerinin kötü muamele ve mobbinge maruz kaldığını kaydetti.

'KEYFİ GÖREVLENDİRMELER VE MOBBİNG UYGULANIYOR'
"Sosyal hizmet emekçileri ellerinden gelen özveri ile çalışırken, idareciler tarafından uygulanan adaletsiz iş bölümleri, çalışanlar arasında ayrımcılık, çalışanın fikri dahi sorulmadan gerçekleştirilen keyfi yer değişimleri iş barışına zarar vermekte, iş verimini azaltmaktadır" diyen Aslan, sosyal hizmet emekçilerine kötü muamelede bulunulduğunu ve iş tanımları dışında işlerin verildiğini söyledi.

15 Aralık 2023 tarihinde Mardin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde gerçekleştirdikleri örgütlenme çalışmalarının merkez müdürü Selma Avuka tarafından keyfi bir şekilde engellenmeye çalışıldığını ifade eden Aslan, Avuka'nın kendilerine bağırarak kuruma girmek için ondan izin almak zorunda olduklarını söylediğini aktardı.

'SENDİKAL FAALİYETİMİZ ENGELLENMEK İSTENDİ'
"Sendikal faaliyetler yürüttüğümüz gerekçesiyle bizi odadan çıkaramayacağını söylediğimizde güvenlik görevlilerini çağırmış, güvenlik görevlilerine de durumu ifade ettikten sonra bunun üzerine  bir de polis çağırmıştır" diyen Aslan, polislerin Avuka'yla görüştükten sonra iki tarafı uzlaştırmaya çalıştığını ve Avuka'nın sadece kendisinin uygun gördüğü gün ve saatlerde örgütlenme faaliyeti yürütebileceklerini söylediğini dile getirdi.

"Konuyla ilgili tutanak tutacağımızı söylememiz üzerine bizi kurum işleyişini bozduğumuz, çalışanları rahatsız ettiğimiz, vatandaşın hizmet almasını engellediğimiz ve kurum güvenliğini ihlal ettiğimiz suçlamalarıyla tutanak tutmakla tehdit etmiştir" diyen Aslan, Avuka hakkında herhangi bir idari işlem başlatılmadığını söyledi.

'HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATACAĞIZ'
Sendikal faaliyetlerin Anayasa'da güvence altına alındığını hatırlatan Aslan, Avuka hakkında hukuki süreç başlatacaklarını söyledi.

Liyakata uygun yöneticiler atanmasını, sağlık emekçilerine dönük mobbing ve keyfi görevlendirmelere son verilmesini, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılmasını isteyen Aslan, şöyle devam etti: "Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası olarak buradan bir kez daha, yetkilileri taleplerimizi duymaya, iş barışı için, nitelikli hizmet sunabilmek için, çalışanların sorunlarına kulak vermeye ve adil bir iş ortamını oluşturmaya davet ediyoruz. Sosyal hizmet emekçilerinin sorunları çözülünceye kadar, emekçiler üzerindeki baskı, mobbing, keyfi görevlendirmeler son buluncaya kadar mücadelemiz devam edecek."