SES: Koronavirüs iş kazası ve meslek hastalığıdır
SES, SGK’nın "Covid-19’u iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına almayacağı" yönündeki genelgesinin hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bunun aynı zamanda emekçilerin hakkına saldırı olduğunu kaydeden SES, genelgenin iptali için dava açacağını duyurdu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sosyal Güvenlik Kurumu'nun "Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınmayacağı" yönündeki genelgesinin iptal edilmesini istedi. Genelgenin iptal edilmesi için dava açacağını duyurdu.
Merkez Yönetim Kurulu Üyelerimizin katıldığı basın toplantısında açıklama yapan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden yaptı.
Koronavirüs salgını bağlamında ortaya çıkan her durumun başından beri iktidar ve sermaye ile işçi sınıfı ve emekçiler arasındaki mücadelenin bir yansıması olarak şekillendiğine dikkat çeken Erden, "Alınması gereken önlemler, emekçilerin korunması, canlarımızın değeri, sağlık hakkı ve sağlık sisteminin organizasyonu dahil olmak üzere salgına ilişkin en ufak bir konu bile bu karşılıklı mücadele alanının dışında değildir, olamaz" dedi.
Bu mücadelenin önemli konu başlıklarından birinin de Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kayıtlara geçirilmesi ve buna uygun hak ve yükümlülük süreçlerinin işletilmesi olduğunu söyleyen Erden, bunun tarihsel olarak da mücadelenin başlıklarından olduğunu belirtti.
Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı olarak kayıt altına alınması için kayıt ve bildirimlerin yapılması konusunda yoğun bir çaba harcadıklarını ifade eden Erden, her bir hastane ve iş yerinin bu mücadelenin adresi olduğunu söyledi, karşılaştıkları engellemeleri aktardı.
'GENELGE ÇIKARILMADAN UYGULAMA TALİMATI VERİLDİ'
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 7 Mayıs 2020’ta 2020/12 Sayılı bir genelge yayınlanarak "Covid-19’un iş kazası ve meslek hastalığı kapsamına alınamayacağı", "hastalık olarak kayıtlara geçirilmesi gerektiği" talimatını verdiğini hatırlatan Erden, şöyle devam etti:
"Bu yönde bir hazırlık olduğunu, bazı hastanelerde hekimlere 'kayıt girmeyin yazı gelecek, iş kazası olmayacak’ şeklinde talimatlar veren, yönlendirme ve engellemelerde bulunan yöneticilerin yaklaşımlarından dolayı tahmin ediyorduk. Bu durum aynı zamanda, bu genelgenin haklarımıza yönelik planlı
– tasarlanmış- daha çıkartılmadan gayri hukuki yollarla uygulama talimatları verilen bir saldırı olduğunu açık şekilde göstermektedir.
"Anlaşılan emekçilerin ve örgütlerinin bu işe sahip çıkması iktidarı ve işverenleri rahatsız etmiş olmalı ki yaklaşık iki aydır hiçbir açıklama yapmayan, iş ve çalışma hukukunu emekçiler lehine daha geniş yorumlaması gereken Sosyal Sigortalar Kurumu, yayınladığı genelge ile birçok yönden emekçilere saldıran ve onların haklarını yok sayan politika ve uygulamalara kendi cephesinden dahil olmuştur.
"Anlaşılan, sadece sağlık alanında 10 binden fazla tanılı sağlık emekçisinin kayıtlara iş kazası-meslek hastalığı olarak geçirilmesinden, bu kayıtlardan doğacak hukuki – idari ve politik sorumluluklardan kaçmanın yolunu bu şekilde aramaktadırlar."
Erden, "Peki neden böyle bir genelgeye ihtiyaç duyulmuştur?" sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Zorunlu olmayan üretimin durdurulmasını ve burada çalışanların ücretli izine ayrılmasını, üretim ve hizmetlerin devam etmesi gereken yerlerde çalışanların sağlığının ve güvenliğinin sağlanması için koruyucu önlemlerin artırılmasını, çalışan sayısının artırılarak çalışma saatlerinin düşürülmesi için emekçilerin gerçek anlamda örgütü olan sendikalar, odalar, dernekler olarak yoğun bir mücadele yürütmeye çalıştık. Her geçen gün emekçiler aleyhine olan ancak sermaye ve iktidarların çıkarlarına uygun geliştirilen politika ve uygulamalara itiraz ederken birçok baskıya maruz kaldık. Ancak vazgeçmedik, emekçilerin ve toplumun sağlığını ve güvenliği konusunda ısrarımızı sürdürdük."
'HUKUKİ, CEZAİ, İDARİ VE POLİTİK SORUMLULUKTAN KAÇMAK İSTİYORLAR'
"İşte neden oldukları bu tabloda, şimdi bu genelgeden medet umuyorlar. Çünkü salgına rağmen hiçbir önlem almadan sermaye ve iktidarın ikbali için sürdürülen çalışma rejimi 10 binlerce emekçiyi hasta etmekte ve yüzlercesinin ölümüne neden olmaktadır. Bunun kayıt altına alınmasını istemiyorlar.
"Çünkü bütün kaynakları emekçilerden esirgeyen ve sermaye lehine dağıtan iktidarlar, iş kazası ve meslek hastalığından doğacak haklarını da şimdiden alıkoyarak emekçilere karşı saldırıyı artırıyorlar.
"Çünkü bu genelge ile kayıt almayı engelleyerek, hakkını aramak isteyenlerin hukuk yollarını zorlaştırarak, kayıt girilmediği için önce 3 yıl süren tespit davaları açmaya zorlayarak, süreyi uzatarak emekçilerin uzayan ve belirsizleşen bu durumda geri çekilmesi, haklarından vazgeçmesini sağlamak ve bu kaynakları da sermaye lehine harcamak istiyorlar.
"Çünkü bu kayıtlardan doğacak hukuki, cezai, idari ve politik sorumluluklardan kaçmak istiyorlar."
'HAKKIMIZ OLANA SAHİP ÇIKACAĞIZ'
Ancak, emekçiler ve onların örgütleri olarak çalışma koşullarının düzeltilmesi ve gerekli önlemlerin alınması için mücadelelerini sürdüreceklerini vurgulayan Erden, daha önce koronavirüsün iş kazası ve meslek hastalığı listesinde yer almasına rağmen şimdi yok sayılması çabalarını kabul etmeyeceklerini söyledi. Erden, "Emek hareketinin tarihsel birikimi olan bu hakkımıza sahip çıkacağız. Hakkımız olandan zamana yayarak vazgeçirebileceğinizi sanıyorsanız, hala bizi tanımıyorsunuz demektir. Biz yürüteceğimiz mücadele ile bunu size göstereceğiz."
Salgını fırsata dönüştürerek emekçilere dönük gelişen saldırı politikalarına ve uygulamalara karşı mücadeleyi büyüteceklerinin altını çizen SES Eş Genel Başkanı Erden, şu talepleri sıraladı:
-SGK bu hukuka aykırı uygulamadan derhal vazgeçmeli, genelgeyi geri çekmeli ve iş kazası ve meslek hastalığı kayıtlarının sağlıklı ve tam tutulması için tüm kurumları uyarmalıdır.
-Tüm hekimlere ve iş sağlığı ve güvenliği birimlerine çağrımız mesleki sorumluluk ve 6331 sayılı yasanın gereği olarak Covid-19 için iş kazası ve meslek hastalığı formlarını tutmaya devam ediniz, bildirimleri yapınız.
-Başta sağlık emekçileri olmak üzere tüm emekçilere çağrımızdır, kayıt ve bildirimin yapılması için ısrarcı olunuz, yapmıyorlarsa sizler bizzat posta yolu ve elden SGK’ya başvuru yapabilirsiniz, bunu mutlaka yapın ve süreci başlatın. Bulunduğunuz yerdeki temsilcilerimiz ile iletişime geçebilir, süreci birlikte yürütebilirsiniz.
-Tüm emek ve meslek örgütlerine çağrımızdır. Bunu ortak, birlikte ve güçlü bir tutum ve eylem hattına dönüştürebiliriz, dönüştürmeliyiz.
-SES Şube/temsilcilik yönetimlerimize ve iş yeri temsilcilerimize çağrımız ve kararımızdır; bizler bu sürecin aktif yürütücüsü olacağız. Kayıt ve bildirim konusunda ısrarcı olacağız. Üyemiz olsun olmasın tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçileri ile birlikte aktif olarak bu çalışmayı yürüteceğiz. Baskılar sonucu başvuru yapamayan emekçi arkadaşlarımız için de başvuruları bizler yapacağız. Bu bizim çalışan sağlığı ve toplum sağlığını koruma sorumluluğumuzun bir gereğidir."
Erden, genelgenin iptal edilmesi içi dava açacaklarını da duyurdu.