4 Ekim 2024 Cuma

SES: Herkesin anadilinde sağlığa erişebilmesinin olanakları yaratılmalı

SES Şişli Şubesi, herkesin kendi ana dilinde sağlığa erişebilme olanaklarının var edilmek zorunda olduğunu belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube, 21 Şubat Dünya Anadil Günü dolayısıyla anadilde sağlık hakkına ilişkin farklı dillerde açıklama yayınladı.

Halkların hiçbir ayrım gözetilmeksizin eşit düzeyde sağlık hizmetlerinden faydalanması temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan SES, bu nedenle herkesin kendi ana dilinde sağlığa erişebilme olanakları var edilmek zorunda olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler bünyesindeki Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) 2000 yılından itibaren 21 Şubat tarihini Dünya Anadil Günü olarak ilan ettiğini hatırlatan SES, "Kuşkusuz bu özel günün belirlenmesinde Bangladeş'deki görkemli öğrenci hareketliliğinin Anadil eksenli geniş ve kitlesel eylemselliğin rolü büyüktür" diye kaydetti.

Açıklamada, "Yeryüzünde onlarca resmi dili eşzamanlı biçimde barındıran devletlerin bulunduğu ve artık farklı gezegenlerde yeni yaşamların kurgulandığı koşullarda Türkiye'deki devlet aklının tek dil politikasındaki ısrarı utanç vericidir. İnsan yaşamını alabildiğine değersizleştiren bu anlayışın temel bir sonucu olarak; farklı ulusal aidiyetlere sahip on milyonlarca yurttaş önleyici veya tedavi edici sağlık hizmetlerinden yararlanamamaktadır. Yine bu minvalde başta Suriye olmak üzere farklı ülkelerden Türkiye'ye gelen milyonlarca mülteci ve göçmen de temel sağlık hakkından mahrum edilmektedir" denildi.

SES Şişli Şubesi "Evrensel düzeyde anadilde nitelikli sağlık hizmetleri verebilme ve temel sağlık hakkından yararlanabilme konusu dar siyasi dayatmaların dışında temel bir insan hakkı meselesi biçiminde ele alınmalıdır. Çok da uzaklara gitmeden, Türkiye'nin komşuları olan İran'daki, Kuzey ve Doğu Suriye ve Irak Federal Kürdistan Bölgesindeki anadilde ulaşılabilir sağlık hizmetlerine ilişkin deneyimlerin incelenmesi öğretici olacaktır. Anadolu ve Mezopotamyadaki çok renkli kozmopolitan kültürün korunarak Kürtler, Araplar, Ermeniler, Süryaniler, Çerkesler, Lazlar, Gürcüler, boşnaklar, Azeriler, Arnavutlar başta olmak üzere tüm halkların aciliyetle kendi anadillerinde eşit, nitelikli, erişilebilir, ücretsiz kamu sağlık hizmetlerinden yararlanabilecekleri yasal ve pratik düzenlemelerin yapılmasının çağrısında bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.