23 Eylül 2024 Pazartesi

SES: Engelli sağlık emekçileri idari izinli sayılsın

SES, engelli sağlık emekçilerinin daha büyük risk altında olduğunu belirterek, herkesle eşitlenebilecekleri imkanların yaratılmasını ya da idari izinli sayılmaları için İstanbul Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurdu.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi, engellilerin herkesle eşitlenebilmesinin imkanlarının yaratılmasını, yaratılmadığı durumda engelli sağlık emekçilerinin idari izinli sayılması için İstanbul Valiliği ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvuru yaptı.

Salgının hızı arttığı kentlerden olan İstanbul'da, hastanelerdeki doluluk oranına dikkat çekildi.

Hastanelerin, full kapasite ile çalıştığı için risk grubunda olan sağlık emekçilerinin çalışmaya zorlanmasının ölüme açık davetiye çıkarmak anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, özel olarak engelli sağlık emekçileri bakımından iş sağlığı ve güvenliğine dair hiçbir tedbir alınmadan çalıştırılmasının büyük bir risk olduğunu ifade edildi.

Neredeyse bir yıl olmasına rağmen henüz İstanbul'daki hastanelerde engelli sağlıkçılar için nitelikli koruyucu ekipman sağlanmadığına işaret eden SES, "Gerek hastane içlerinde gerekse hastane dışında fiziksel koşulların yetersizliğinden ötürü yüksek temas yoluyla temel gereksinimlerini gidermeye çalışan engelliler için, bağımsız ve özgür bir şekilde hareket serbestisinden yararlanma olanaklarına tekabül edecek erişilebilir sosyal, eğitsel, kültürel veya teknik düzenlemelere gidilmemiştir" denildi.

Grip aşısı gibi göreli koruyucu uygulamaların hiçbirinde akla dahi gelmeyen engelli sağlık çalışanlarına, düzenli korona testi yapılmadığı kaydedilen açıklamada, bu nedenle çok sayıda engelli sağlık çalışanının yaşamını yitirdiği belirtildi. 

SES Şişli Şubesi, herkesle eşitlenebilecekleri imkanların yaratılmaması halinde İstanbul'daki engelli sağlık emekçilerinin idari izinli kabul edilmesini isdedi.