10 Kasım 2024 Pazar

SES: Ebelik ve hemşirelik yasası yeniden düzenlensin

SES Bakırköy Şubesi, sağlıkta dönüşümün ebe ve hemşirelerin mesleki özerkliklerini yok ettiğini, sorunlarını daha da büyüttüğünü söylerek, "Ebelik ve hemşirelik yasası yeniden düzenlensin" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bakırköy Şubesi, 10 Mayıs Ebe ve Hemşireler Günü nedeniyle Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastahanesi önünde basın açıklaması yaptı.
 
"Mesleğimizin saygınlığı ve onuru için hemşirelik-ebelik yasası istiyoruz" pankartının açıldığı eylemde konuşan SES Bakırköy Şubesi Eşbaşkanı Nuran Güngör, hemşirelik ve ebelik mesleğinin toplumsal saygınlığının hak ettiği değeri görmediğini ifade etti. Güngör "Hemşire ve ebeler olarak, hem kadın, hem de ücretli emekçi olarak sömürünün katmerlisini yaşamaktayız. Bu nedenle kadın mesleği olarak algılanan ebelik ve hemşirelik mesleklerinin sorunlarının çözümü,  emek mücadelesi ve kadın özgürlük mücadelesini birlikte yürütmekle mümkündür" dedi.
 
'ANGARYA İŞLERİNE MECBUR BIRAKILDIK'
 
Sağlıkta dönüşüm programı ile mesleki özerkliklerinin yok sayıldığını kaydeden Güngör, meslek tanımlarının belirsiz olması nedeniyle her türlü angaraya işlerine mecbur bırakıldıklarını söyledi. Güngör, ebelik ve hemşirelik yasasının belirsizlik nedeniyle yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
 
'AZ PERSONEL, ÇOK İŞ'
 
Güngör, "Ebe ve hemşireler olarak ağır iş yükü nedeniyle sağlık sorunlarımız, sosyal yaşama ve iş güvencesine dair önemli sorunlarımız bulunuyor. Sağlık hizmetinin sunumunda bu kadar önemli bir yer tutmasına rağmen, kamu kurumlarında yeterince ebe-hemşire kadrosu açılmamaktadır. Bu, az sayıda personelle çok iş yapma-iş yükü demektir ve temel sorunlarımızın başında gelmektedir" diye konuştu.
 
Güngör, ebe ve hemşirelerin ekonomik, özlük ve sosyal taleplerini şu şekilde sıraladı:
 
-Ebe ve hemşirelik mesleğindeki personel açığı güvenceli-kadrolu istihdam ile giderilmelidir.
 
-KHK ile işlerine son verilen tüm sağlık ve sosyal emekçileri işlerine iade edilmelidir.
 
-Ebelik ve hemşirelik mesleği ağır ve tehlikeli işler kapsamındadır. Yıpranma payı yasası geçmiş yılları kapsayacak şekilde ve fiili çalışma şartı kaldırılarak yeniden düzenlenmelidir.
 
-Ek ödemeler temel ücrete dahil edilmeli ve emekliliğe yansıtılmalıdır.
 
-Esnek kuralsız çalışmaya karşı; iş güvencesi, can güvencesi, güvenceli çalışma koşulları sağlanmalıdır.
 
-İş yerlerimizde maruz kaldığımız her türden riske karşı güvenceli ve güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır.
 
-İşyerlerinde şiddet ve taciz çerçevesinde önleyici uygulamalar yaygınlaşmalı ve hukuki yardımdan kadro durumuna bakılmaksızın istisnasız tüm çalışanlar yararlandırılmalıdır.
 
-Her iş yerinde 7 gün 24 saat açık, ücretsiz, nitelikli ve anadilinde kreş hizmeti sunulmalıdır.
 
-İşyerlerinde kadrolaşma ve baskıya son verilmelidir.
 
-Şiddete karşı önlemler artırılmalıdır.