25 Kasım 2024 Pazartesi

SES: Ebeler ve hemşire açığı güvenceli istihdamla giderilmeli

Ebeler Haftası ve Hemşireler Günü dolayısıyla açıklama yapan SES İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, neoliberal politikaların sonuçlarına salgın sürecinde acı bir şekilde tanıklık ettiklerini belirterek, "Ebe ve hemşire açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmelidir" dedi.

Sağlık Ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İstanbul Anadolu Yakası Şubesi, Ebeler Haftası ve Hemşireler Günü nedeniyle Kartal Dr. Lütfi Kırdar EA Hastanesi önünde açıklama yaptı.

Sağlık sektörünü adım adım piyasalaştıran neoliberal politikaların sonuçlarını salgın sürecinde acı bir şekilde tanıklık ettiklerini söyleyen sağlık çalışanları, yaşadıkları zorlukları aktardı.

Açıklamada, "Yıllardır yeteri kadar ebe ve hemşire istihdam edilmemiş, az kişi ile çok iş yürütülmesi tercih edilmiştir. Siyasi irade eksik sağlık emekçisi istihdamını tamamlamak, atama yapmak, ihraçları iade etmek yerine Covid 19 bulaş risk grubu altında bulunan sağlık emekçilerine, diğer kamu çalışanlarına verilen izinleri dahi vermeyerek hayatlarını riske atmayı yeğlemiştir. Ebe ve hemşire açığı derhal güvenceli istihdamla giderilmelidir" denildi.

Sağlık hizmetinin bir ekip çalışması olduğunun altının çizildiği açıklamada, "Bu süreçte 10 bini aşkın sağlık emekçisi Covid 19 hastalığına yakalanmış,  maalesef 33 sağlık emekçisi de hayatını kaybetmiştir. Hastalık riskiyle burun buruna yaşayan sağlık emekçileri 'yaşatmak için yaşamalıyız' şiarıyla toplumsal bir duyarlılık ve farkındalık yaratmaya, taleplerini görünür kılmaya çalışmışlardır. Bu taleplerden biri de Covid’e yakalanan sağlık emekçilerinin bu durumunun iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmesidir" talebine yer verildi.

Özlük haklarını isteyen sağlık çalışanları şu talepte bulundu:

"Pandemi süreciyle birlikte performans sisteminin adaletsizce dağılımı bir kez daha ortaya çıkmıştır. 'Müjde' diyerek getirilen her uygulamanın aslında toplum algısını yönetmek için olduğunun farkındayız. Sağlık hizmeti ekip olarak üretilmekteyken performans sisteminde ekibin parçaları arasında 16 kata varan farklılıklar olduğu gibi benzer risklere maruz kalan 4D’li çalışanlar, ASM’lerde çalışanlar, ortak kullanım kapsamında olmayan üniversite hastanelerinde çalışanlar performans ödemelerinden muaf tutulmuştur. Sağlık emekçileri hak ettikleri ücretleri alamadıkları gibi bu durum ekip içerisindeki iş barışını da bozmuştur.

"Ebe ve hemşireler olarak hastanelerde aynı işi yaparken farklı istihdam biçimlerinin olması, iş ve gelir güvencesizliği, yoğun nöbetler, düşük ücret, riskli çalışma koşulları, performans sistemi, toplam kalite yönetimi anlayışı, emekliliğe yansımayan ek ödemeler ve ek ödemelerin katsayı hesaplamalarındaki adaletsizlikler ile daha çok çalışıp daha az ücrete mahkum ediliyoruz.  Performansa dayalı ücretlendirmeden derhal vazgeçilerek ekonomik krizde göz önünde bulundurularak en düşük temel ücretin yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını ve yapılan/yapılacak olan tüm ek ödemelerin emekliliğe yansıtılacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz."