2 Ekim 2024 Çarşamba

SES davası görüldü: Savcı işini polise bıraktı

Ses eski Genel Başkanı Gönül Erden'in tutuklu yargılandığı SES davasında, avukatlar savcının işini polislere bıraktığının altını çizdi. Avukatlar ayrıca mahkeme heyetinin savcılık ifadeleri alınmadan hazırlanan iddiameyi iade etmesi gerektiğini belirtti. Erden ise sendikal faaliyetlerin illegalize edilmek istendiğini söyledi. Erden tahliye edilmezken duruşma temmuz ayına ertelendi. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı ve Merkez Yürütme Kurlu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 8 sendikacı hakkında açılan davanın ilk duruşması, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Dava kapsamında SES eski Eş Genel Başkanları Gönül Erden ve Bedriye Yorgun, SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey, eski MYK üyeleri Belkıs Yurtsever ve Fikret Çağlayan, sendikanın Ankara Şubesi eski yöneticileri Rona Temelli, Erdal Turan ve Ramazan Taş, "örgüt yöneticiliği", "örgüt üyeliği" ve "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılanıyor. Dava kapsamında Erden tutuklu, diğer sendikacılar ise tutuksuz yargılanıyor.

Duruşmayı Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Habip Eksik, Kamu Hizmetleri Federasyonu (PSI), Avrupa Kamu Hizmeti Sendikaları Federasyonu (EPSU) ve İngiliz Kamu Sendikaları Birliği'nden (UNISON) temsilcilerin yanı sıra, birçok sendika ve demokratik kitle örgütü yöneticileri katıldı.

AV. KARAHANCI: HUKUKA AYKIRI DELİL TOPLANDI
Çok sayıda avukatın da yer aldığı duruşma, kimlik tespitiyle başladı. Söz alan Avukat İddamin Karahancı, dosyada müvekkillerin evlerinde el konulan dijital materyallerin hukuka aykırı bir şekilde incelendiğini belirtti. Karahancı, "Şifre çözülemezse el konulabilir. Ama tutanaklarda şifrenin çözülmediğine dair bir bilgi verilmeden el konulmuş. El konulduktan sonra da avukatlar olmadan inceleme yapılmış ve tutanak tutulmuş. Ama Yargıtay, kararında net olarak 'yedekleme yap, eğer kendisinin, yakının ya da avukatın huzurunda imaj almadıysan, en kötüsü hakimin yanında alacaksın' diyor. Bu şekilde yapılmadığı için hukuka aykırı deliller elde edilmiş durumda" dedi.

Avukat Karahancı, imaj alımına dair hukuk maddelerine ilişkin Anayasa ve Yargıtay kararlarını hatırlatarak, söz konusu delillerin dosyadan çıkarılmasını talep etti.

Avukatın talebine dair mütalaasını açıklayana iddia makamı, delillerin dosyadan çıkarılmasının reddedilmesini istedi. Mahkeme başkanı da Ceza Muhakemesi Kanunu'na (CMK) uygun bir şekilde toplanıp toplanmadığının incelenmesinin mahkemece yapılacağını belirterek, talebi reddetti.

ERDEN: SES MUHALİF BİR SENDİKADIR
Tutuklu yargılanan Gönül Erden, SES üyesi olduğunu ve son iki dönem eş genel başkanlığı görevini yürüttüğünü anımsattı. Erden, "Sendikamın örgüt talimatları doğrultusunda faaliyet yürüttüğü iddialarını kesinlikle kabul etmiyorum. Sendikanın, eylem etkinliklerine, çalışmalarına, kurumsal işleyişine baktığınızda, bunun olmadığını göreceksiniz. Sendikalar, kuruluş amaçları doğrultusunda muhaliflerdir. Birçok hakları korumakla ve geliştirmekle yükümlüdürler. Tek başına bu bile muhalif olmayı gerektiren bir sebeptir. SES de muhalif bir sendikadır, muhalif kimliğiyle de şimdiye kadar mücadelesini yürütmüştür" diye belirtti.

'SAĞLIK ALANINDA YAPILAN UYGULAMALAR TOPLUMU İLGİLENDİRİYOR'
Tüm çalışmalarının açık ve şeffaf bir şekilde yürütüldüğünün altını çizen Erden, tüzüğünün ve yapılan seçimlerin valilik tarafından onaylandığını vurguladı. Sendikanın bağımsız bir kurum olduğunun net ortada olduğunu dile getiren Erden, "Biz sağlık ve sosyal hizmet alanında hizmet yürütüyoruz. Ülkede olan her şey sağlık alanını etkiliyor. Sağlık alanında yapılan uygulamalar da toplumun tamamını etkiliyor. Ülkedeki demokrasi ve barış da sağlık alanını etkiler. Biz yıllardır defalarca anlattık ve bugün geldiğimiz noktada itirazımı koyduğumuz pek çok konuda haklılığımız ortaya çıkıyor. Dönem dönem farklı kurum ve demokratik kitle örgütleriyle, siyasi partilerle faaliyet yürütürüz" dedi.

'SENDİKA İLLEGALİZE EDİLMEK İSTENİYOR'
Sendika olarak salt bir muhalefet yapmadıklarını da vurgulayan Erden, görüş ve önerilerini bazen yaptıkları basın açıklamalarıyla bazen de hazırladıkları raporlarla açıkladıklarını kaydetti. Erden, sendikanın muhalif kimliğinden kaynaklı çalışmalarının illegalize edildiğini dile getirdi.

'SAĞLIK ALANINA DAİR SORUNLARI DİLE GETİRDİM'
İddianamede yer alan suçlamalara dair konuşan Erden, salgın sürecinde hapishanede alınması gereken önlemlere, tutuklulara yönelik taleplerini içeren açıklamalarının sadece bir kısmının alınarak dosyaya eklendiğini söyledi. Salgın sürecinde hapishanelere ve göçmenlere dair yaptıkları açıklamaların da olduğunu kaydeden Erden, sağlık alanında yaşanan sıkıntılara dair yaptıkları açıklamaların da dosyaya eklendiğini söyledi. Sağlık emekçilerinin sayısının az olduğunu, bu sayıyla sağlık hizmetinin yürütülmesinin mümkün olmadığını ifade ettikleri açıklamaların da iddianameye eklendiğine dikkat çeken Erden, Mezopotamya Ajansı'na (MA) verdiği demeçte ise yine sağlık alanına dair sorunları dile getirdiğini belirtti.

'498 ARKADAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ'
Salgına dair Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı genelgelere, uzun çalışma saatlerine, risklere dair birçok açıklama yaptıklarını da kaydeden Erden, "Risk bizim için ölümdü. 498 arkadaşımız hayatını kaybetti. Her biriyle belki yan yana çalıştık. Bu risk sıradan bir risk değildi. Biz yaşam hakkımızı talep ediyorduk. Kişisel koruyucu ekipman, önlük ama bunlara ulaşamıyorduk. Yaptığımız 5 anketin sonucuna göre her 4 sağlık emekçisinden biri koruyuculuğu yüksek olan maskeye erişemiyordu. Biz yaşatmak istiyorduk ama 'yaşatmak için yaşamak istiyoruz' dedik" ifadelerini kullandı.

MAHKEME BAŞKANI YABANCI HEYETE ÇEVİRİ YAPILMASINDAN RAHATSIZ OLDU
Erden, konuşmasına devam ettiği sırada mahkeme başkanı araya girerek, salonda bulunan yabancı heyeti uyardı. Heyete çeviri yapıldığı sırada dikkatinin dağıldığını söyleyen mahkeme başkanı, "Çevirinin yapılıp yapılmadığı beni ilgilendirmiyor" şeklinde konuştu.

MAHKEME BAŞKANI HDK'YE 'KCK' DEDİ
Savunmasına devam eden Erden, iddianamede olmamasına rağmen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) delegesi olarak geçildiğine dikkat çekti. Mahkeme başkanı, önce "KCK" dedi ardından düzelterek, "HDK'nin Sağlık Komisyonlarından haberiniz var mıydı?" diye sordu. Erden, "Evet HDK'nin Sağlık Meclislerinden tabi ki haberim vardı" yanıtını verdi. Avukatlar, mahkeme başkanının "HDK" yerine "KCK" demesine tepki göstermesi üzerine, mahkeme başkanı "yanlışlık" olduğunu söyledi.

DAİŞ'in saldırılarından kaçarak Federe Kürdistan Bölgesi'nin Hewlêr kenti yakınlarında kurulan kamplara ziyaretlerde bulunduklarını aktaran Erden, Avrupa'ya yaptığı yurt dışı ziyaretlerinin tamamının da resmi davetlerle gerçekleştiğini, bu ziyaretler sırasında uluslararası sağlık örgütlerinin organize ettiği etkinliklere katıldığını sözlerine ekledi.

'SENDİKA BELGESELİ SUÇ DİYE DOSYAYA KONMUŞ'
Ev baskını sırasında el konulan eşyaların listesinin oldukça uzun olduğunu ama çoğunun kitaplardan oluştuğunu söyleyen Erden, "Eve gelen kolluk kendince sakıncalı gördüğü kitapları almış. Hiçbirinin toplatma kararı yok, bu konuda bir bilgi sahibi olmam da mümkün değil. Sendikamızın 20. yıl dönümüne dair yaptığı bir belgesel var. Bu belgesel de evden alınıp dosyaya konulmuş. Yine sendikamızın yaptığı 'siyaha karşı beyaz' belgeselinin CD'si var. Defter notlarım da alınmış. Hepsi sendikal faaliyetlerle ilgili notlar ama oradan tecrit ve Cizre kelimesini cımbızlayıp almışlar. Ama biz o dönem tecride dair yapılan açlık grevlerine dair fikrimizi açık bir şekilde ifade ettik. Saklı bir şey yok" diye aktardı.

KIZ KARDEŞİNİN DÜĞÜNÜNDE TUTTUĞU ŞAL YASA DIŞI SAYILDI
Erden, evde el konulan flaş belleklerdeki fotoğrafların tamamını kendi telefonundan aktardığını ve çoğunun Whatsapp gruplarından geldiğini söyledi. Erden, "Kız kardeşinin düğün fotoğrafında elinde tutuğu şalın yasa dışı olarak tariflenmiş. Resme baktığınızda da bir bayrak olmadığını göreceksiniz. Bu renkler Kürtlerin yüz yıllardır kullandığı ulusal renklerdir. Bunları düğünlerde, bayramlarda kullanırız. Bu şal da herhangi bir tuhafiyeden alınan bir şal" dedi.

MAHKEME BAŞKANININ SORUSU SALONU GÜLDÜRDÜ
Mahkeme başkanının "Aile bireylerinin elinde yok sadece sizin elinizde var?" sorusu, salonda gülüşmelere ve "Halay başı" sözlerinin gelmesine neden oldu. Erden, "Düğün fotoğrafında benim elimde var, o fotoğraflarda aile bireylerinin elinde olmamasına girmeyeceğim bile" yanıtını verdi.

'TABİ Kİ EYLEM VE ETKİNLİKLERE KATILACAĞIM'
Sendikanın eylem ve etkinliklerinin de iddianameye eklendiğini söyleyen Erden, "Ben sendika yöneticisiyim, tabi ki bu tür eylem ve etkinliklere katılacağım" ifadelerin bulundu. Telefon tapelerine dair de Erden, hepsinin sendikal faaliyetler ve basınla yaptığı görüşmeler olduğunu kaydetti. Erden, "Ne kadar süre dinlenmişim bilmiyorum ama dinlenmelerin sonucunda ortaya çıkan sendikal faaliyetlerden ibaret" diye belirtti.

'KAMPANYADA YER ALSAYDIM RAHATLIKLA İFADE EDERDİM'
Erden, suçlama konusu yapılan "Kardeş aile kampanyası"na dair ise şunları söyledi: "Dayanışma toplum kültüründe var. Kovid-19'da da birçok dayanışma kampanyası düzenlendi. HDP'nin başlattığı bu Kardeş Aile Kampanyası da dayanışma ağlarından biridir. Ben bu çalışmada yer almadım ama yer alsaydım, rahatlıkla ifade ederdim" dedi.

'ANNEMİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDUM, YASIMI CEZAEVİNDE GEÇİRDİM'
Erden, iddianamede yer alan tanık beyanlarına dair şöyle konuştu: "Dosyanın tamamında sendikal faaliyetler yer alıyor. Bu faaliyetlerimiz üzerine tanıkların verdiği ifadelerin hepsi yalandır. İfadelerinde geçen tarihlerde sendikanın eş genel başkanıydım ve yaptığım her şey göz önündeydi. Bu ifadelerden kaynaklı 6 aydır tutukluyum. Tüm bu süreçleri bir yas sürecinde geçirdim. Çalıştığım hastanede Kovid-19'a yakalandım, anneme bulaştırdım ve annemin ölümüne sebep oldum. Benim için çok zor bir süreçti. Bu sürecin tamamını cezaevinde yaşadım. Bunun temel sebebi de iki tanığın ifadesi. Bu ifadeleri reddediyorum."

Erden, tahliyesini istedi. 

TÜRKDOĞAN'DAN MAHKEMEYE: İDDİANAMEYİ İADE ETMELİYDİNİZ
Ardından söz alan Erden'in avukatı İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, tahliye talebine dair konuştu. İddianamede başka soruşturma dosyalarında beyanlarda bulunan gizli ve açık tanık beyanlarının yer aldığına dikkat çekti. Sendikal faaliyetlerin suç sayılarak iddianamenin tanzim edildiğini aktaran Türkdoğan, "Soruşturma aşamasında tahliye kararının ardından itiraz üzerine müvekkilim tutuklandı. Savcılık ifadesi dosyada yok. Savcı sorgu yapmadı. Bu önemli bir husus ve böylesi bir soruşturmanın nasıl yapıldığını da ortaya koyuyor. İddianamede sanıkların ifadesi yok. Sizin normalde bu iddianameyi iade etmeniz gerekiyordu. Baştan itibaren savunma hakkının kısıtlanmasıyla karşı karşıyayız" dedi.

'TANIK SİPARİŞ USULÜYLE GELMİŞ'
Soruşturmaya dayanak olarak gösterilen birkaç soruşturma dosyasının olduğunu ancak içeriklerinin bilinmediğini dile getiren Türkdoğan, şöyle devam etti: "Etkin pişmanlıktan yararlanan Kerem Gökalp'in soruşturma ve kovuşturma evraklarının şimdiye kadar dosyaya getirilmesi gerekiyordu. Bu kişi etkin pişmanlıktan yargılanmış, bize göre Ankara'ya sipariş usulüyle nasıl gelmiş, neler talep edilmiş, bunları rahatlıkla öğrenebilirdik. Dün de HDP'ye yönelik açılan Kobanê davasında da uzun uzun konuştu ama çoğu kişiyi tanımadı ve konuşmasında pek bir şey yoktu."

Hakkında dava açılan çoğu kişinin aynı iddialarla başka davalarda da yargılandıklarını aktaran Türkdoğan, "Yıllardır dava devam ediyor. 2013 yılında yapılan gözaltıların ardından açılan davaların hepsi beraat ile sonuçlandı. İddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı" diye belirtti.

'OHAL'DE MÜVEKKİLİM İŞTEN ATILMADI'
Erden'in 2018 ile 2020 yılları arasında hakkında açılan soruşturmaların takipsizlikle sonuçlandığını anımsatan Türkdoğan, "Şimdi 'örgüt yöneticiliğiyle' nasıl yargılanabilir. Emniyet birimlerinin hepsi de tanıyor. Nasıl oluyor? OHAL döneminde birçok kamu görevlisi işten atıldı ama müvekkilime dair böyle bir karar yok" diye aktardı.  Gizli ve açık tanıkların fotoğraftan teşhis tutanaklarının da hukuka aykırı alındığını dile getiren Türkdoğan, "Hiçbirini tanıyacağını sanmıyorum" dedi.

Türkdoğan, Erden için tahliye talebinde bulundu.

AV. HOCAOĞULLARI: TUTUKLAMA GEREKÇESİ ŞAL
Söz alan avukat Sevinç Hocaoğulları da, şunları ifade etti: "İddianamede yer almayan bir takım delillere dair de sorular sordunuz. MASAK raporuyla ilgili sorduğunuz sorularda olduğu gibi. Gizli ve açık tanık ifadeleri hukuka aykırı alınmış durumda. Müvekkilin tutukluluk gerekçesi olarak tanık beyanları ve kardeşinin düğününde elinde taşıdığı sarı kırmızı yeşil şal. Savcılığın dosyadaki delilleri suçlamayla ilişkilendirmesi gerekiyor. Ama fezlekelerle dair yığınla bilgi var. Örgüt yöneticiliği ya da üyeliğiyle ilgili bir bağlantı mı kurulmuş? Suçlamalarla delilleri ilişkilendirememiştir."

İddianamede yer alan sendikal faaliyetlere dair de Hocaoğulları, "Bu dava sendikal faaliyet gösterilmesin davası mı?" diye sordu. Hocaoğulları da tahliye talebinde bulundu.

'KOLLUK PANDEMİNİN İNTİKAMINI ALIYOR'
Söz alan Erden'in kardeşi Avukat Zülfikar Erden, "Dosya, kolluğun SES'in pandemi sürecinde verdiği mücadelesinden intikam dosyasıdır. Tutukluluk devam gerekçesi yapılan şal istisnasız tüm Kürt düğünlerinde var. Tüm fotoğrafları incelediğinizde, sadece Erden'in değil, çoğu kişinin elinde olduğunu görürsünüz. Bunun bir suça konu edilmesi gerçekten acı" şeklinde konuştu.

'TANIK TAHLİYE OLMAK İÇİN BU İFADELERİ VERİYOR'
Tanık Kerem Gökalp'in kendisine sorulan "Örgüte yardım eden, destek sunan siyasi parti, sendikalar kimler?" sorusuna, "Ben 2015'te örgütten ayrıldım ve buna dair bir bilgi ve görgüm yoktur" şeklinde yanıt verdiğini hatırlatan Erden, "Ardından Kerem Gökalp tutuklanıyor. Sonrasında ise Ocak 2020'de Ankara'ya çağrılıyor ve ifadelerinin yetersiz olduğu, tahliye edilmek için başka ifadelere ihtiyaç duyulduğu söyleniyor. Böylece Kerem Gökalp bu ifadeleri veriyor" dedi.

'DOSYADA KOLLUĞUN HAKİMİYETİNİ GÖRÜYORUZ'
Dosyadaki tüm işlemlerin hukuka aykırı olduğunu dile getiren Erden, "Hukuka uygun yapılan tek uygulama, 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen tahliye kararıdır ama o da sonrasında itiraz üzerine tutuklama kararı verdi. Dosya üzerinden kolluğun hakimiyetini görüyoruz" diye belirtti.

ATABEY: DELİLLERİ SUÇLAMALARLA İLİŞKİLENDİREMEDİM
SES Eş Genel Başkanı Selma Atabey'in savunması alındı. SES'in kuruluşuna ve faaliyet alanına dair bilgi veren Atabey, sendikal faaliyetlerin örgüt faaliyetleri gibi yansıtılmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Atabey, "Soruşturmada kolluk tarafından toplanan deliller, sendikal, meşru, demokratik hak mücadelesi yürüttüğümüz faaliyetlere ilişkindir. Pek çok delili suçlamalarla ilişkilendiremedim. Üyesi olduğum tek örgütsel yapılanma SES'tir" ifadelerini kullandı. İddianamede yer alan yurt dışına çıkış kayıtlarına dair konuşan Atabey, bir heyet ile birlikte sağlık raporu hazırlamak amacıyla Irak'a gittiğini ifade etti.

'SENDİKAL FAALİYETLERİM YASA DIŞI ÖRGÜTLE İLİŞKİLENDİRİLMİŞ'
HDP'nin başlattığı "Kardeş Aile Kampanyası" kapsamında ihtiyaç sahibi üç aileye aylık maddi yardımda bulunduğunu dile getiren Atabey, iddia edildiği gibi örgütsel bir faaliyette bulunmadığı, insani görevini yerine getirdiğini vurguladı. Atabey, "Evimden alınan 13 kitaptan 5'i tutuklu HDP milletvekillerine ait olduğu için alındı. İddianamede sadece üç kitap hakkında toplatma kararı olduğu belirtilmiş. Ben bu kitapları aldığımda toplatma kararı yoktu, olduğunu da bilmiyordum. Sendikal faaliyetlerim ve insani dayanışmada bulunmam yasa dışı örgütle ilişkilendirilmiştir" ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı, iddianamede yer almayan ve tanık sıfatıyla ifadesi alınan başka bir itirafçının ifadesini okudu. İtirafçı tanık, Atabey'in örgüt mensuplarına sağlık eğitimi verdiğine dair iddiaları yer aldı. Söz konusu iddialara dair Atabey, "1995'ten sonra hiçbir şekilde onunla karşılaşmadım. Söylediklerini kabul etmiyorum" dedi.

Söz alan Avukat İddamin Karahancı, "Tanıkların ifadelerine dayanan ülke dışına çıkış tarihlerine dair o dönemde çalıştığını gösteren çok sayıda belgemiz vardır. İddialar somut delillere dayanmıyor. Yönetmeliğe aykırı bir şekilde teşhis yapılmış.  Öte yandan kardeş aile kampanyası da suçlama konusu yapılmış. Diğer ülkelerde devlet halka yardım etti biz de ise halk birbirine yardım etti. Müvekkilim de bu konuda duyarlı ve yardımda bulunuyor. Yardım ettikleri insanlar da bu ülkenin insanları. Diğer yandan hala bu devirde kitaptan suç çıkarılmasını anlamak mümkün değil. Öcalan kitaplarına dair de AYM'nin hak ihlali kararı var. Selahattin Demirtaş'ın da kitapları gözaltına alınan her kişinin evinden alınmış. Bu kitaplar Silivri Cezaevi'nde dahi okunabiliyor ama evde çıkarsa suç mu?" diye sordu. Karahancı, tahliye ve yargılama sonucunda beraat kararı verilmesini talep etti.

Duruşmaya yarım saat ara verildi.

AV. MAÇOĞLU: İDDİANAMEYİ KABUL EDEREK HATA YAPMIŞSINIZ
Aranın ardından söz alan Avukat Kenan Maçoğlu, tanık sıfatıyla ifadesi alınan Kerem Gökalp'in 2015 yılında etkin pişmanlıktan yararlandığını hatırlattı. Maçoğlu, "Şırnak'ta 16 sayfa ifade veriyor. Ama ne buradaki isimler ne de Kobanê davasındaki isimlerle ilgili tek bir ifade yok. Sonra etkin pişmanlıktan yararlanıyor ve sonra iki dosya hakkında ifadesi alınıyor. Hem Gökalp hem de gizli tanık Ulaş'ın ifadelerinin tamamının getirilmesini istiyoruz. Her iki dosyada gizlilik kararı var ve açık tutuluyor. Bilgi belge istenildiğinde Kobanê davasında 'gizlilik kararı var' denilerek bilgi ve belge verilmiyor. Gizlilik kararı sadece dosya tarafları açısından geçerli mahkeme için geçerli değil. Gerekirse bize kapalı tutarak inceleyin. Bu nedenle iki ifadenin getirilmesini istiyoruz. Ne kerem Gökalp ne de Ulaş'ın ne şekilde dosyaya dahil edildiklerine dair ne iddianamede ne de dosyaya giren herhangi bir bilgi belge de yer almıyor. Normalde iddianamede açıkça ifade edilmesi gerekiyor. Bunlar olmamasına rağmen iddianameyi kabul ederek büyük hata yapmışsınız. CMK gereğince delillerin suçla ilişkilendirilmesi gerekiyor. Özellikle tanıkların bilgi ve görgüsünün ne şekilde olduğunun somutlaştırılması gerekiyor. Ama ifadelerde bu bilgilere ne şekilde vakıf olduklarına dair tek bir tespit yok. Fakat siz CMK'da açık bu tanık ifadelerini baz alarak Gönül Erden'i tutuklu yargılıyorsunuz. Kumpas olduğuna dair ileri ki süreçte belgeleriyle sunacağız. Ama bu aşamada tahliye talebinde bulunuyoruz" ifadelerinde bulundu.

ÇAĞALAN: SAVCI ZAHMET EDİP ARAŞTIRMAMIŞ 
SES eski Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Fikret Çağalan, aynı iddialarla başka bir davadan yargılandığını söyledi. Çağalan, "Ben bir Kürdüm, Aleviyim aynı zamanda bir sosyalistim. Bu kimliklerimden kaynaklı olarak da bir ilişki, konuşma ve eylem biçimim var. Sendikada kararların nasıl alındığını sordunuz ama savcılık zahmet edip sendikanın işleyişini araştırıp iddianameye ekleme gereği duymamış. Keşke bizi gözaltına aldıklarında savcı sorsaydı o zaman da söylerdik" dedi.

'SAĞLIK İŞİ POLİTİKTİR'
Sağlık işinin politik olduğunu dile getiren Çağalan, sendikal faaliyetlerinin de demokratik bir işleyişe tabi olduğunun altını çizdi. Yaşamlarının her alanında demokrasi mücadelesi yürüttüklerini dile getiren Çağalan, "Bunların hepsi de benim kişiliğimi şekillendiriyor ve mücadelem de buna dayanıyor. Biz bir şey yapmışsak onu savunuruz" diye belirtti.

AV. KARAHANCI: İDDİANAME KOPYALA-YAPIŞTIR
Söz alan avukat İddamin Karahancı, iddianamenin kopyala-yapıştır ibarelerden oluştuğunu dile getirdi. Tanık beyanlarının gerçek dışı olduğunu ifade eden İddamin, "Kendisi HDK'li ve bu kapsamdaki çalışmalarda yer almış olmadı olağandır. Sosyal medya hesabından IŞİD çetelerine yönelik bir paylaşımı, Cizre'deki sürece dair paylaşımı var ve cezaevlerindeki açlık grevlerine dair bir paylaşımı var" dedi.

Ardından Belkıs Yurtsever savunma yaptı. Gizli tanığın hakkındaki beyanlarının doğru olmadığını ifade eden Yurtsever, sendikal mücadelesine değindi. Sendikalarına bağlı ayrı bir sağlık komitesi olmadığını söyleyen Belkıs, "Uzun süre sendikada şube yöneticisi oldum, çeşitli görevler aldım. Aktif bir SES'li olarak çalışmalarıma devam ediyorum" dedi.

'SAVCI GÖREVİNİ POLİSLERE BIRAKTI'
Savcının görevini polislere bıraktığını ifade eden Avukat Levent Kanat, "İddianame hukuki bir belgedir. Bunlar Yargıtay karaları gibidir. Dosyadaki delillere ilişkin hukuki vasıflardır. Sadece iddiaları bir araya getirmek iddianame sayılmaz. Bunu zaten kolluk yapıyor. Öyle olsa zaten kolluk fezlekesi yeterli olur, iddianameye gerek kalmaz. Bunun hukuki vasıflarının savcı tarafından yapılması lazım. İddia makamı 305 sayfalık iddianameyi kitaplarla doldurmuş. Kürt lafı geçen yerlerden rahatsız olursunuz. Ama bir savcının bunu demeye hiç hakkı yoktur hele bir savcının bunu demeye hiç hakkı yok. Yasak yayın ile yasaklanmış yayın ayrı şeylerdir. Yasak yayın yazarının, yayın adresi belli olmayan yayınlardır. Yasaklanmış yayınlar ise yazar ve yayınevi belli olan, Kültür Bakanlığı tarafından bandrollü ve sonradan hakkında toplatılma kararı çıkarılan kitaplardır. 'Bu kitabı Selahattin Demirtaş yazmıştır.' Savcı Selahattin Demirtaş'ı sevmiyor olabilir ama bunu iddianameye yazamaz. Bu kitapların suç delili olup olmadığına kolluk karar veremez. Bunu hukuk yapar, mahkeme yapar. Kolluk buna dair tutanak tutamaz" şeklinde konuştu.

Yurt dışı çıkışlarında yalnızca Habur Sınır Kapısındaki giriş çıkışlarının alınmasına tepki gösteren Kanat, "10 çıkış 8 girişi var. 2 tane neden tekerrür yazılıyor? Şırnak bu ülkenin tehlikeli şehri midir? Neden Artvin Sınır Kapısını yazmıyor da Şırnak Habur Sınır Kapısını yazıyor. Günü birlik Gürcistan'a gidiyor. Bu neden yazılmıyor?" diye sordu.

'KARDEŞ AİLE KAMPANYASI NEDEN SUÇ OLSUN'
Gizli tanığın "Ben bu kişiyi Belkıs Yurtsever olarak tanırım" söylemine dair Kanat, "Eğitim almış biri kendi ismini kullanmaz ama gizli tanık müvekkilimin açık ismini söylüyor. Bunlar tutarlı olmayan çelişkili beyanlardır" dedi. Kardeş Aile Kampanyasının suç sayılmasına da tepki gösteren Kanat, "Bu ülkenin devleti pandemi sürecinde iban numaraları istedi Kardeş Aile Kampanyası neden suç olsun? ANF haberlerine dayanak gösteriliyor. ANF Cumhurbaşkanını da haber yapıyor. Açıklamalarını da haber yapıyor" şeklinde konuştu.

Savcılık, eksik hususların giderilmesini, adli kontrol tedbirleri ile tutukluluğun devamını istedi.

TAHLİYE EDİLMEDİ
Ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, Gönül Erden'in tutuk halinin devamına ve tutuksuz yargılananlar için adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verdi. Bir sonraki celsede gizli tanık ULAŞ ile tanıklar Kerem Gökalp ve Hicran Berna Ayverdi'nin tanık olarak dinlenmesi için SEGBİS'te hazır edilmelerine karar veren mahkeme, kamu görevlisi yargılananlar hakkında idari işlem olup olmadığının sorulmasına, Fikret Çalağan'ın vareste tutulma talebinin reddine karar verdi.

Bir sonraki duruşma 4 Temmuz'a ertelendi.