SES: Bakanlık hâlâ sağlık çalışanlarının sağlığını hiçe sayıyor
Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan "Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi"ni değerlendiren SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, hastanelerin yüzde 44'ünde gerekli eğitim verilmediğini hatırlatarak, sağlık emekçilerinin sağlığının hiçe sayıldığını söyledi, acil servislerde yığılma olacağı uyarısında bulundu.
Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Haziran 2020 tarihinde yayınlanan "Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi" ile ilgili olarak, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) değerlendirmelerde bulundu. Sendikanın genel merkezinde düzenlenen açıklamayı, SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden yaptı.
Erden, normalleşme diye tarif edilen sürece geçişin epidemiyolojik veriler ve değerlendirmeler kapsamında yapılmadığını; bilimsel verilerin açık, şeffaf biçimde sağlık emek ve meslek örgütleri, sağlık emekçileri ve halkla paylaşılmadığını; yeniden açılma sürecinin hem zamanlamasının hem de sürecin aşamalarının Dünya Sağlık Örgütünün de vurguladığı ölçütler ve bilimsel yaklaşımlar üzerinden ilerlemediğini, bu sürecin daha çok ekonomik değerlendirmeler üzerinden yürütüldüğünü vurguladı.
43 sağlık emekçisinin Covid-19 salgını nedeniyle yaşamını yitirdiğini, 10 binden fazla sağlık emekçisinin bu hastalığa yakalandığını hatırlatan Erden, tüm bunların nedeninin salgın öncesi ve sırasında alınmayan önlemler olduğunu söyledi. Benzer durumun 'normalleşme' adımlarında da sürdüğüne işaret eden SES Eş Genel Başkanı Erden, "1 Haziran'dan itibaren sağlık kurumlarında başlatılan süreç için de aynı temel eksikliklerin aynı yakıcılıkla sürdüğünü ifade etmek zorundayız. Kamuoyundaki tartışmalar ve itirazlara rağmen iktidar tarafından 1 Haziran'da bu sürecin başlatılacağı bilinmesine rağmen, sağlık kurumları organizasyonu ve sağlık emekçilerinin hazırlanması bakımından gerekli hazırlıklar ve çalışmalar yapılmamıştır" dedi, sağlık hizmeti organizasyonunda karmaşa yaşandığını söyledi.
HASTANELERİN YÜZDE 44'ÜNDE GEREKLİ EĞİTİM VERİLMEDİ
"15- 18 Nisan 2020 tarihleri arasında 294 hastanede yaptığımız anket sonuçlarında Covid-19'a yönelik sağlık emekçilerinin yaptıkları işe ve çalıştıkları birime özgü eğitimlerin hastanelerin % 44'ünde yapılmadığı görülmüştür. Bu çok ciddi bir orandır" diyen Erden, Şimdi, hizmet alanı ve kapsam genişlemişken üstelik süreç de daha karmaşıklaşmışken bu eğitimlerin nasıl yapılacağına ilişkin somut bir plan, bugüne kadarki eksiklerin nasıl giderileceğine ilişkin bir değerlendirme bulunmamaktadır. Bu eğitimlerin salt 'yapılsın' denerek yapılamayacağı salgın deneyiminde de görülmüştür" şeklinde konuştu.
İl Pandemi Kurulları ve Sağlık Müdürlüğünün çalışmalarına da sağlık emek ve meslek örgütlerinin, sağlık emekçilerinin dahil edilmediğini belirten Erden, hastanelerde de işçi sağlığı ve güvenliği için oluşturulan kurullarda çalışanların temsilcilerine yer verilmediğini hatırlattı. Erden, "Hastane ve il düzeyinde kurulların çalışmalarının denetlenebileceği bağımsız, meslek örgütleri ve sendikaların da içinde yer alacağı denetleme kurulları oluşturulmalıdır" önerisini dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Haziran'da yayınlanan rehberde hizmet başvurusunda artış olabileceği, hastanelerin fiziksel koşullarının ve çalışan kapasitesinin gözden geçirilmesi, sağlık emekçilerinin hastalanma olasılığına karşı işgücü planlaması yapılmasının önerildiğini söyleyen Erden, "Böylesi bir hazırlığın doğrudan Bakanlık tarafından merkezi olarak süreç başladığı zamanda değil, öncesinde yapılması ve önlemler alınması gerekmektedir" dedi.
Çalışma saatlerinin düzenlemesiyle ilgili bir önlemin olmadığını söyleyen Erden, hijyen koşullarına azami önem verilmesinin bir sonucu olarak 4/D statüsünde çalışan emekçilerin iş yükünün artacağı uyarısında bulundu.
ACİL SERVİSLERDE YIĞILMA OLACAK
Erden, "Rehberdeki yaklaşıma bakılırsa hastane kapasitesi ve hizmet talebinde artışın önüne sadece randevu sistemi set olarak konularak geçilmesi planlanmaktadır. Randevu sistemi ile yoğunluğu azaltma çabası normal dönemde dahi uygulanamayan bir sistemdir, bu nedenle bu süreçte çok daha fazla soruna yol açabilecektir. Ayrıca hasta sayısında artış ve randevusuz hastaların alınmaması acil servislerdeki yükü ve yığılmayı da artıracak, acil servislerde kontrolsüz başvurulara ve fiziksel mesafenin ihlaline neden olabilecektir" uyarısında bulundu.
"Hastanelerin halen %50'sinde hasta, hasta yakını ve sağlıkçılar için ayrı girişler oluşturulmamış, sağlık kurumuna giriş aynı yerden yapılmıştır. Tüm hastanede triaj uygulamasına geçilme oranı sadece %39'lara ulaşabilmiştir" diyen Erden, bu durumun salgını kontrol etmeyi zorlaştırdığına, bulaşıcılığını arttırdığına dikkat çekti.
SAĞLIK EMEKÇİLERİNİN SAĞLIĞI HİÇE SAYILIYOR
"Sağlık emekçilerinin sağlığı konusunda daha detaylı olarak baktığımızda rehberin bütünü, yer alan ve almayan tüm maddelerle sağlık emekçilerinin sağlığının ve güvenliğinin yok sayıldığı bir kapsama sahiptir" diyen Erden, şöyle devam etti:
"Sağlık emekçilerine semptom gösterip göstermediğine bakılmaksızın 5 günde bir rutin tarama testi yapılması gerektiğini pandeminin başından itibaren ifade etmemize rağmen maalesef sağlık emekçilerine rutin test yapılması sağlanmamıştır. Yaptığımız anketlerde de hastanelerin %39'unda sağlık emekçilerine hiç test yapılmadığı saptanmıştı. Testin yapılmasının virüsün yayılmasını önlemede ve sağlık emekçilerini korunmasında önemli olduğunu vurguladık. Ne yazık ki, Sağlık Bakanlığı bu konuda pandeminin başından bu güne kadar herhangi bir düzenleme yapmadığı gibi rehberde de sağlık emekçilerine düzenli olarak test yapılması ile ilgili bir değerlendirme yoktur. Tanılı ya da şüpheli sağlık emekçileri için hazırlanan algoritmalar ve uygulamalarda da sorunlar olduğu ortadadır, ancak rehberde bu konuda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır."
TOPLUM SAĞLIĞI İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ
"Hastanelerde fiziksek mesafe için çeşitli tedbirler öngörülmüştür. Ancak bu önlemlerin bu haliyle hastane yoğunlukları düşünüldüğünde uygulanması ve denetlenebilmesi zor görülmektedir" uyarısında bulunan SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, "Sonuç olarak, 1 Haziran 2020'de yayınlanan 'Normalleşme Döneminde Sağlık Kurumlarında Çalışma Rehberi'nde yapılacak işlemler sıralanmış ancak sorumluluklar ve uygulamaların denetimi konusunda açıklamalarda bulunulmamıştır. Pandemi sürecindeki somut durum ve sorunlar göz ardı edilmiş, nasıl giderileceği değerlendirilmemiştir. Ayrıca çalışma rehberinde hiçbir şekilde açıklık, şeffaflık ve ortak çalışmadan bahsedilmemektedir, Bakanlık salgınının başından beri yürüttüğü tekçi anlayışını sürdürmeye devam etmektedir. Sağlık emekçilerinin sağlığı ele alınmamıştır. Pandeminin başından beri sağlık emekçilerinin bu sürecin öznesi olduğu sağlık emekçilerinin sürece dahil etmeden salgınla mücadele edilemeyeceğini defalarca kez ifade ettik. Bizler salgının önlenmesinde ve kontrol altına alınması için, toplum sağlığı için, kendi sağlığımız için, haklarımız için mücadele ettik, bundan sonra da etmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.