2 Ekim 2024 Çarşamba

SES: Asistan hekimler köle değildir

5 Nisan Asistan Hekimler Günü'ne dair açıklama yapan SES MYK'sı, "Asistan hekimler köle değildir" dedi. Asistan hekimlerin angaryayla tüketildiğinin altını çizen SES MYK'sı, halk sağlığını önceleyen bir sağlık sistemi için mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Merkez Yönetim Kurulu (MYK), 5 Nisan Asistan Hekimler Günü'ne ilişkin açıklama yaptı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sağlık emekçilerinin tüm ülkede yükselen hak taleplerine ilişkin "giderlerse gitsinler, asistan doktorlarımızla biz bu yola devam ederiz" dediği hatırlatılan açıklamada, asistan hekimlerin hakları ve insanca yaşamak için verdikleri mücadelenin yanında olduklarını belirtti.

'ASİSTAN HEKİMLER ANGARYAYLA TÜKETİLİYOR'
Öncelikli görevi uzmanlık eğitimi olması gereken asistan hekimlerin angaryayla
tüketildiği kaydedilen açıklamada, "TUS'ta cerrahi branşlar ve nöbet yoğunluğu fazla olan dahili branşların puanları hızla düşüyor, kontenjanlar boş kalıyor. Hekimler ya istifa ediyor, tekrar TUS çalışıp nöbeti az olan bölümlere geçmeye çalışıyor ya da hayatını yurt dışında kurmanın peşine düşüyor. Genç hekimleri bu sıkışmışlıkla baş başa bırakan idarecilerin ısrarla bu sorunu görmezden gelmesi demek ülkenin, toplumun, sağlık sisteminin iyiliğini istememek demektir. Eğitim adı altında angarya çalıştırılmaya son verilmelidir. Asistan hekimlerin biricik ve vazgeçilmez görevi uzmanlık eğitimidir. Nitelikli uzmanlık eğitimi verilmelidir" denildi. 

'BIÇAK KEMİKTE DİYE HAYKIRIYORLAR'
Erdoğan'ın sözleriyle cisimleştiği gibi günümüzde hekimlerin ucuz iş gücü olarak görüldüğünün altı çizilen açıklamada, asistan hekimlerin "bıçak kemikte" diye haykırdığı vurgulandı ve şu talepler sıralandı:
🔹 "İnsanca mesai saatleri,
🔹 Nöbet ertesi izin hakkı,
🔹 Nitelikli uzmanlık eğitimi,
🔹 Hastanelerde can güvenliğinin sağlanması,
🔹 Mobbing, baskı ve atamalarda güvenlik soruşturmaları vb. isimler adı altında baskıya son verilmesi,
🔹 Performans sisteminin kaldırılarak yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel ücret." 

'HALK SAĞLIĞINI ÖNCELEYEN SAĞLIK SİSTEMİ İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Asistan hekimlerin mesleki onuru ve halk sağlığını önceleyen bir sağlık sistemi için taleplerinin bir an önce gerçekleştirilmesini istiyorlar. Ve ekliyorlar; 'bizler bu topraklarda hekimlik yapmak için beyaz önlüğü giyenler, hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız, bu yolu düzeltmeye, mesleki onurumuzla, halk sağlığını önceleyen bir sağlık sistemi için mücadelemizi sürdürmeye kararlıyız."